En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi kendiyle çelişti!

29 Temmuz 2008 13:30 tsi
İki gündür Türk siyasi tarihinin en önemli davasını görüşen Anayasa Mahkemesi kendi sitesinde kendisini yalanlıyor. Nasıl mı?

Stratejik Boyut'tan Nezir Akyeşilmen'in haberi: Mahkeme Sitesindeki ŞOK Cümle

Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü kararından sonra daha yüksek sesle dillendirilen ve hukukçuları ikiye böle bir tartışma vardı. Aslında bu tartışmanın kökü daha eskilere dayanıyor.

Tartışma şu: Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerini şekil yönünden mi inceler yoksa 'öz' yönünden mi?

Daha iki ay önce Başörtüsü hakkındaki anayasa değişikliğini öz yönünden inceleyen Mahkeme, kendi internet sitesinde "Biz aslında anayasa değişikliklerini şekil yönünden inceleriz, "öz" yönünden inceleyemeyiz diyor.

İşte Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesinde yer alan ibareler...

Anayasa Mahkemesi’nin internet sitesi görevler bölümünde açıkça ifade edildiği gibi, Mahkeme Anayasa değişikliklerini şeklen inceleyebilir, öz bakımından inceleyemez ibaresi var. İfade şöyle: “Anayasa Mahkemesi, Anayasa değişikliklerinde Anayasa’da belirtilen biçim kurallarına uyulup uyulmadığı bakımından da denetim yapar. Başka bir deyişle, Anayasa değişikliklerini öz bakımından denetleyemez. Anayasa değişikliği konusunda iptal kararı verebilmek için üçte iki oyçokluğu gereklidir.” Bu açıklama Anayasa’nın ilgili maddesine dayandırılıyor, fakat bu sitede yazılması çok anlamlı.

Bu açıklamayı sitesinde bulunduran Mahkeme, başörtüsü ile ilgili davada özden karar verdi. Mahkeme internet sitesinde kendi kendisini ihbar ediyor aslında fakat ilgilenen yok. Şimdi Mahkemeye sormak lazım. Sitenizde Mahkeme “Anayasa değişikliklerini öz bakımından denetleyemez” diye kesin bir ifade ile belirttiğiniz halde, neye dayanarak, hangi gerekçelerle üniversiteye özgürlük yasasını öz bakımından incelediniz?

Daha önce de Mahkeme'nin sitesindeki ŞOK BİLGİ başlıklı haberde, Mahkeme'nin sitesinde 1961 ve 82 Anayasaları ile Parlamento üstünlüğüne son verildiğinin yazılı olduğunu belirtmiştik. Bu skandal açıklama hala o sitede durmaktadır. Demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizde, bu skandalları çözüme kavuşturacak bir irade veya merci yok mudur? Mahkemenin son kararıyla da açıkça çelişen ve “şekil-öz tartışmasını” bitirecek yukarıdaki cümle de Mahkeme sitesinde bulunmaktadır.

Demokratik bir ülkede hukukun üstünlüğü prensibini sağlamak ve temel hak ile özgürlükleri korumak için kurulmuş bir kurum, resmen “Parlamento üstün değil demekle” demokrasiyi katletmekte, “anayasal değişiklikleri öz bakımından inceleyerek” yetkisini aşmakta ve hukuku siyasallaştırmakta ve aynı zamanda “üniversitede bireysel özgürlükleri reddederek” insan hak ve özgürlüklerini birtakım mülahazalara feda etmektedir.

samanyoluhaber.com



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs