En Sıcak Konular

Ergenekon-Hizbullah nerden bağlı

29 Temmuz 2008 12:26 tsi
Ümraniye’deki 27 el bombasıdan birinin 1999'da Şırnak’ta ‘Hizbullah-İlim’ grubuna yönelik operasyonda bulunan altı el bombasıyla aynı kafileden olduğu ortaya çıktı.

Operasyon sonrası haklarında dava açılan üç şüphelinin, “Bombaları terörden korunmak için edindik. Kimden aldığımızı söyleyemeyiz” ifadesi, Doğu ve Güneydoğu’da PKK’ya karşı devlet tarafından desteklendiği savunulan Hizbullah ile Ergenekon arasındaki bağa ışık tutuyor. Üstelik Ergenekon sanığı Mehmet Zekeriya Öztürk’ün, bombaların ele geçirildiği dönemde Şırnak’ta görev yapmış olması, bu olasılığı güçlendiriyor.

14 olayda var

Ergenekon İddianamesi’ne göre, 12 Haziran’da Ümraniye’de gecekonduda bulunan, emekli astsubay Oktay Yıldırım’a ait 27 el bombası ile aynı kafileden el bombaları 14 ayrı olayda daha kullanıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Labaratuvarı Dairesi’ne bağlı Bomba Bilgi Merkezi’nin (BBM) savcılığa verdiği bilgiye göre, bu bombalardan biri de, ‘MKE MOD 45 KF 1-23 10 92’ seri numaralıydı. Yani bombanın fünye numarası ‘MKE MOD 45’ti ve Ekim 1992’de 23. kafilede üretilmişti. İki numara, seri numarasını oluşturuyordu.

1999’daki operasyon

BBM’nin yazısına göre, Ümraniye’deki gecekonduda bir adet bulunan bu bomba ile aynı kafile ve seri numaradan altı el bombası, Şırnak’ta 18 Mart 1999’da ‘Hizbullah/İlim’ grubuna yönelik operasyonda İhsan Tekin, İsmail Tekin ve Hacı Demir’in evlerindeki aramada ele geçirilmişti.

Savcı Zekeriya Öz, bunun üzerine özel yetkili Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bilgi istedi.

Gelen bilgiye göre, davaya bakan dönemin Diyarbakır 2 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) 2002’de üç şüpheli hakkında beraat kararı vermiş ve 30 Nisan 2002’de, ‘ruhsatsız el bombası bulundurma’ suçundan şüpheliler hakkında Şırnak Cumhuriyet Savcılığı’nda suç duyurusunda bulunmuştu. Şırnak Ağır Ceza Mahkemesi, 2 Nisan 2008 tarihinde dosyayı karara bağlamış, şüphelilere 1670 YTL para cezası verilmişti. Bu cezalar da ertelenmişti.

Ekspertiz raporu yok

Ancak ilginç bir durum vardı. Çünkü Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’e gönderilen belgeler arasında bombaların ‘ekspertiz raporları’ yoktu. Çünkü bu raporlar dava dosyasına da konulmamıştı.

Ayrıca şüpheli Hacı Demir, 25 Mart 1999’da verdiği ifadede, bombaları ismini veremeyeceği bir şahıstan aldığını, bulunduğu yerin ‘terör’ açısından tehlikeli olduğunu ve ‘terörden’ korunmak için aldığını söyledi. Hacı Demir, el bombalarını kimin verdiğini açıklamazken, İhsan Tekin de bombayı ‘terörden korunmak için tanımadığı bir şahıstan aldığını’ söyledi. İsmail Tekin ise susma hakkını kullandı.

Dava bu ‘belirsizlikle’ kapanırken, savcı Öz, Genelkurmay Başkanlığı’na yazı göndererek , ‘Ergenekon’ sanıklarından herhangi bir eski askerin o tarihte Şırnak’ta görev yapıp yapmadığını sordu. Yanıtta, emekli Binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk’ün 17 Ağustos 1997-11 Ağustos 1999’da Şırnak’ta görev yaptığı kaydedildi.

Emek’in bombaları

Ayrıca Ergenekon iddianamesinde, emekli Binbaşı Fikret Emek’in Eskişehir’deki evinde 12 Haziran 2007 tarihinde yapılan operasyonda ele geçirilen 12 bombaya ve bu bombaların bağlantılarına da değinildi. İddiaya göre Emek’te ele geçirilen bombalarla benzerlik taşıyan bombaların yakalandığı olaylar şunlar:

* Ankara Emniyet Müdürlüğü’nce yapılan ‘Sauna Operasyonu’ kapsamında, örgüt lideri Kasım Zengin’in yer göstermesiyle Ankara Ayaş Tüneli’nde bulunan bombalar. Buna ilişkin soruşturma sürüyor.

* Ergenekon Operasyonu kapsamında 22 Haziran 2007’de Bursa Osmangazi’de Muzaffer Şenocak’ın işyerinde ele geçirilen bombalar. Şenocak, Muzaffer Tekin’in bilgasayarında bulunan, kendini özel harekât görevlisi olarak tanıttığı CD’si üzerindeyken gözaltına alınmıştı. Şenocak’ta ayrıca, gizli askeri belgeler bulunmuş, emniyette, Belgeleri kimden aldın’ sorusu üzerine, Emek’i işaret etmişti. Bunun üzerine Eskişehir’de eve operasyon düzenlenmişti.

Mesai arkadaşları

Bu arada Emek’in Şenocak ile 2004 yılından beri tanıştığı ve Şenocak’ın bir ara Emek’in Ankara’daki Odak Güvenlik Şirketi’nde çalıştığı belirlendi. Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan emekli Emek, Zekeriya Öztürk ile devre arkadaşıydı.

Fikret Emek’ten ele geçirilen ‘TAPA M 204 A2 KF-MKE-91 12 77’ seri numaralı el bombasıyla aynı kafileden iki bombanın da 5-11 Mayıs 2006 tarihlerinde Cumhuriyet gazetesine atıldığı ortaya çıkmıştı.

Savcı Öz ‘kafile’ konusunda yanıldı

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, Bomba Bilgi Merkezi’nin (BBM), “Ümraniye’de bulunan bir el bombasıyla Cumhuriyet gazetesine atılan bir bomba aynı kafileden” şeklindeki hatalı raporunu iddianamesine taşıyarak, bunu Danıştay ve Cumhuriyet saldırıları ile Ergenekon arasındaki kanıtlardan biri olarak gösterdi.

İddianamenin 445. sayfasında, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet’e bomba atılması eylemlerinin Ergenekon tarafından gerçekleştirildiği iddia edilirken iki ayrı kanıt gösteriliyor. Bunlardan ilki, Danıştay saldırısının iki numaralı sanığı Osman Yıldırım’ın ifadesi. Yıldırım, ifadesinde, Cumhuriyet’e attıkları bombaların, Ataşehir’deki evde Muzaffer Tekin tarafından kendilerine verildiğini, Ümraniye’deki bombaların sahibi emekli astsubay Oktay Yıldırım’ın da yanlarında olduğunu öne sürüyor. Savcı Öz, bu anlatımın devamında iddiasını şöyle sürdürüyor: “Cumhuriyet’e atılan bombanın kafile numarasının Ümraniye’de ele geçenlerle aynı olması, Ümraniye’de ele geçen bombalarla Oktay Yıldırım’ın ilgisinin... parmak izi delili ile sabit olması, Tekin’in de Yıldırım ile... örgütsel bağının anlaşılması karşısında Osman Yıldırım’ın... beyanı... maddi delillerle örtüştüğünden itibar edilmesi gerektiği düşünülmektedir.”

Oysa Ümraniye’deki bombalarla Cumhuriyet’e atılanlar aynı kafileden değil. Radikal, 19 Temmuz’da ‘Ergenekon’da bomba skandalı’ başlığıyla verdiği haberde, BBM’nin Ümraniye’deki el bombalarına ilişkin tetkik raporlarındaki hatasını ortaya çıkarmıştı. Habere göre BBM, aralarında kafile grubu benzerliği olmadığı halde, 10 Mayıs 2007’de Cumhuriyet’e atılan ‘M 204 A 2 KF-MKE-173 9-85’ el bombasıyla Ümraniye’de bulunan ‘M 204 A2 MKE 169 5-85’ numaralı el bombasını birbirine karıştırmıştı.

Bugün



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,781 µs