En Sıcak Konular

"Karar Türkiye'nin geleceğinin değiştirecek"

29 Temmuz 2008 10:26 tsi
Ak Parti hakkında verilecek kararın Türkiye'nin geleceğini değiştereceği öne sürüldü.

Anayasa Mahkemesi, AK Parti'ye yönelik kapatma davasını görüşmek için toplanırken, bu konuda dünyadan değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Amerika'nın dünyaca ünlü haber dergisi Newsweek'in "demokrasi sanık sandalyesinde" tespitiyle, kapatma kararının "tehlikeli bir iktidar boşluğu oluşturacağı, politik krizleri tetikleyeceği, ülkeyi lidersiz bırakacağı" uyarısında bulunmasının ardından bir uyarı yazısı da dün İngiliz Financial Times gazetesinden geldi. "Karar Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek. Özellikle de AB'ye üye olmayı arayan bir ülkenin geleceğini değiştirebilir.'' ifadelerini kullanan gazete, Türkiye'nin birkaç yıl da olsa yaşadığı istikrar ve sakin süreçten sonra tekrar bir krizin içine itildiğini belirtti. Gazete, bunun ise Ergenekon terör örgütü tarafından yapıldığını, bu örgütün ise eski rektörlerden, gazetecilerden ve emekli generallerden oluştuğuna dikkat çekti.

İngiliz gazetesi, kapatma davasını ele aldığı uzun haberinde, Türkiye'de yaşanan iç çatışmalara, hükümeti hedef alan terör örgütlerine ve kaos çıkarma amacında olan Ergenekon örgütüne değindi. Türkiye'nin karışıklığa alışık bir ülke olduğunu yazan Financial Times, malî krizlerden askerî darbelere ve deprem olaylarına kadar, Türkiye'nin olan biten benzer birçok yıpratıcı olaya dayanmaya çalıştığı yorumunu yaptı. AK Parti'ye açılan kapatma davasının dünden itibaren esastan görüşüleceğini aktaran FT, "Karar Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek. Özellikle de AB'ye üye olmayı arayan bir ülkenin geleceğini değiştirebilir. Bu karar ayrıca ülkedeki iktidar kavgasının seyrini de şekillendirecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki iktidar kavgasının on yıllardır var olduğunu ancak son zamanlarda zirveye ulaştığını yazan gazete, Türkiye'nin birkaç yıl da olsa yaşadığı istikrar ve sakin süreçten sonra tekrar bir krizin içine itildiğini kaydetti. Gazete, bunun ise Ergenekon terör örgütü tarafından yapıldığını, bu örgütün ise eski rektörlerden, gazetecilerden ve emekli generallerden oluştuğuna dikkat çekti. Türkiye'de özellikle laik kesimin AK Parti'yi tehlikeli bir parti olarak gördüğünü aktaran FT, "Ancak bu parti iktidara geldiği günden bu yana ekonomi canlılık kazandı ve AB'ye tam üye olma yolunda müzakerelerin başlamasına vesile oldu. AK Parti'nin ayrıca ayakta kalmasının nedenlerinden biri de AB, Amerika, Müslüman dünyası ve özellikle yabancı yatırımcının son yıllarda Türkiye'ye girmesidir." yorumunda bulundu.

KAPATILIRSA DAHA GÜÇLÜ DÖNEBİLİR

Son olarak AK Parti'nin kapatılmasının olumsuz sonuçlarını ve neden kapatılmaması gerektiğini sıralayan gazete, şöyle devam etti: "Birincisi, AK Parti'nin hem içeride hem de dışarıda muazzam desteği var. İkincisi, hükümet dış politikada büyük bir dönüşümü benimsemiş durumda, bunun için de Kıbrıs ve Ortadoğu'daki politikaları da dahil. Üçüncüsü, bu parti ekonomik alanda önemli ve inandırıcı başarıları oldu ve hedefleri var. 2001 yılında Türkiye'nin yaşadığı malî kriz ülkeyi derinden etkiledi. Dördüncüsü, Türkiye'nin AB üyeliği tehlikeye girecek. Son olarak da AK Parti hükümetine denk ve alternatif bir parti yoktur ülkede. Eğer bu parti ve liderleri yasaklanırsa, daha güçlü bir şekilde dönebilirler. Bu yüzden partiyi kapatmanın böyle ters tepen bir yanı da olabilir."

Ajanslar



Bu haber 249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,348 µs