En Sıcak Konular

Kerkük'te bombalı provokasyon!

29 Temmuz 2008 10:05 tsi
Kerkük'te bombalı provokasyon! Irak'ın farklı etnik grupların yaşadığı Kerkük kenti, dün provokatif bombalı saldırıya sahne oldu.

Kerkük'te Türk-Kürt çatışması için bombalı provokasyon!
 
 
Kürtlerin, yerel seçim yasasını protesto için Kerkük'te yaptıkları miting sırasında intihar saldırısı gerçekleştirildi. 
 
 
25 kişinin öldüğü olayın hemen ardından Kerkük'teki Türkmen kuruluşlarına kimliği belirsiz kişilerce saldırı yapıldı. Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve Türkmeneli Televizyonu'na ateş açılırken, ITC önündeki araçlar ateşe verildi. Saldırı sırasında Bağdat'ta bulunan Irak Türkmen Cephesi lideri Saadettin Ergeç'in güvende olduğu bildirildi. Silahlı kişiler ayrıca Türkmen Şehit Aileleri Derneği'ni işgal ederken, Türkmeneli Partisi binasını kundakladı. Olayların büyümesi üzerine kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


Saldırıları, 'provokasyon' olarak değerlendiren ITC Ankara Temsilcisi Muratlı, "Bu, Kerkük'ü bugün kana bulamak isteyenlerin bir oyunu ya da dış güçlerin kışkırtarak, etnik kavga çıkarmak istemesi olabilir." yorumunda bulundu. Kerkük'teki gelişmeleri hassasiyetle izleyen Ankara da Türkmenlere "soğukkanlı olun" telkininde bulunurken, Irak makamlarını, gerekli güvenlik tedbirlerini almaya çağırdı.

Etnik çatışma çıkarmayı hedefleyen saldırı, Kerkük'te sandalyelerin Kürt, Arap ve Türkmenler arasında eşit paylaşımını öngören yasayı protesto etmek için 5 bin kadar kişinin valilik binası önüne yürüdüğü sırada meydana geldi. Bir kadın intihar komandosu tarafından düzenlenen saldırıda 25 kişi hayatını kaybederken, 185 kişi de yaralandı. Saldırının gerçekleştirildiği bölgede bulunan bomba yüklü bir aracın etkisiz hale getirilmesi, facianın daha da büyümesini önledi. Saldırının, Türkmenler tarafından düzenlendiği yönündeki iddiaların ardından kimliği belirsiz kişiler uzun namlulu silahlarla Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve Türkmeneli televizyonuna saldırdı. Silahlı saldırıda ITC Güvenlik Daire Başkanı Albay İmad ile 3 güvenlik yetkilisi yaralandı. Saldırganlar, ITC önündeki araçları da ateşe verdi. Kerkük'teki Türkmen kuruluşlarından Türkmeneli Partisi binasının da ateşe verildiği haberi geldi. Silahlı kişiler, Türkmen Şehit Aileleri Derneği'ni de işgal etti. Kentin birçok yerinden çatışma sesleri gelirken, olaylar, Kerkük Acil Müdahale Timleri'nin müdahalesinin ardından yatıştı.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Saddettin Ergeç, ITC merkezine saldıran göstericilerin, kendisini öldürmek için geldiğini söyledi. Bağdat'ta bulunan Başkan Ergeç, polisin saldırganlara müdahale etmemesinden şikâyetçi olurken, "BM'nin Kerkük'te güvenliği sağlamasını istiyoruz. Tüm devletlere çağrıda bulunuyorum.'' diye konuştu.

Irak Parlamentosu'nun geçtiğimiz hafta Kürt milletvekillerinin boykotuna rağmen kabul ettiği yasa tasarısı, Kerkük'teki grupların yönetimde eşit olarak temsil edileceği bir yapıyı öngörüyor. 2008 sonuna dek yerel seçimlerin yapılmasını isteyen tasarı, ayrıca peşmergelerin yerine Bağdat'tın göndereceği güçlerin kentteki güvenliği devralmasını kabul ediyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Kürt grupların şiddetle karşı çıktığı tasarıyı, Kerkük ile ilgili maddenin gizli oylamaya sunulması gerekçesiyle bir kez daha görüşülmek üzere meclise geri göndermişti.

Türk-Kürt çatışması çıkarmaya çalışıyorlar

Irak'ın Kerkük kentinde meydana gelen intihar saldırısı ve ardından Türkmenleri hedef alan saldırılar Ankara'yı endişelendiriyor. Ankara, Türkmenlerden "soğukkanlı olmalarını" istedi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Ahmet Muratlı ise "birilerinin Kürt-Türk kavgası çıkarmaya çalıştığını" belirtirken, "mahalli idareler seçimi yasası"nı protesto için yapılan yürüyüş sırasında meydana gelen intihar saldırısından Türkmenlerin sorumlu tutulmasına karşı çıktı.

Kerkük'te dün yaşananlara ilişkin Zaman'a bilgi veren ITC Temsilcisi Muratlı, "Bizim kitabımızda canlı bomba yazmaz." ifadesini kullandı. Kerkük'te yaşayan Kürtlerin söz konusu yasayı protesto için yürüyüş yapacaklarını daha önce duyurduklarını aktaran Muratlı, "Dışarıdan gelenler de yürüyüşe katıldı. Valilik binası önünde 5-6 bin kişi toplandı. Göstericiler dağılırken intihar saldırısı yaşanmış. Birileri Kerkük'te Türkmen-Kürt kavgası çıkarmak için elinden geleni yapıyor." dedi. Yürüyüş sırasında Peşmerge güçlerinin etrafta bulunmadığını anlatan Muratlı, "Irak ve Kerkük provokasyona açık bir yer. Yürüyüş sırasında ne gibi tedbirler alındı?" diye sordu. Muratlı, intihar saldırısı sonrasında ITC bürosu ve Türkmenlere ait Türkmeneli televizyonuna saldırıldığını anlatırken, 5-6 kişinin kaçırıldığını, kimilerinin de binadan atlamak zorunda kaldığını belirtti. ITC'ye ait internet sitesi Kerkük'te yaşananları "Türkmen ve Kürt gruplara kanlı çifte provokasyon" başlığı ile duyurdu.

Ankara'dan Bağdat'a güvenlik uyarısı

Türkiye, Irak'ın Kerkük kentinde yaşanan olaylar karşısında Irak güvenlik makamlarını gerekli güvenlik tedbirlerini almaya çağırdı. Kerkük'teki yürüyüş sırasında yaşanan intihar saldırısından duyduğu üzüntüyü yaptığı yazılı açıklama ile dile getiren Dışişleri Bakanlığı, "Söz konusu terör saldırısının hemen ardından, Irak'ta son dönemde sağlanan nispi huzur ortamını ve Irak'ın küçük bir modeli olan Kerkük'ün çok-etnikli yapısını bozmayı hedefleyen bazı çevrelerce tahrikkar saldırı eylemlerine girişilmiş olması endişe yaratmıştır." dedi. Saldırının sadece Kerkük'te değil Irak'ın ve bölgenin bütününde huzur ve istikrarı zedelemeyi amaçladığını belirten Ankara, "Bu terör ve tahrik eylemlerine karşı Kerkük halkının suhulet, itidal ve sağduyu içinde hareket etmesini temenni etmekteyiz." uyarısında bulundu.

zaman
 



Bu haber 227 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,520 µs