En Sıcak Konular

İkinci oturum başladı!

29 Temmuz 2008 10:00 tsi
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davanın ikinci gün müzakerelerine başladı.

Anayasa Mahkemesi Heyeti, ikinci gün çalışmalarına saat 09.30'da başladı.

Anayasa Mahkemesi Heyeti, Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş'dan oluşuyor.

Davanın raportörü Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya yöneltilebilecek soruları yanıtlamak için müzakerelere katılıyor.

İLK GÜN TOPLANTISI 11 SAAT SÜRDÜ

AK Parti'ye açılan kapatma davasında karar süreci başladı. Anayasa Mahkemesi'nin dün yapılan ilk toplantısında raportör Osman Can'ın raporu okundu.

Müzakereler 11 saat sürdü. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemeden ayrılırken "Görüşmelerimiz devam ediyor, bitmedi, sabah 09.30'da devam edeceğiz." dedi. Heyet, karar verene kadar aralık- sız toplanacak. Mahkeme, davayı saat 09.35'te görüşmeye başladı. 12.10'da ara verildi. 1,5 saat sonra tekrar toplanan üyeler, 22.00'ye kadar 5 oturum halinde müzakere yaptı. Heyetin, iddianamede yer alan delillerin hukuki yönünü tartıştıkları belirtildi. Mahkemenin mesaisini uzatması ise davanın erken biteceği yorumlarını güçlendirdi.

Bu arada davaya dünyadan sert tepkiler geliyor. Amerika'nın ünlü haber dergisi Newsweek'in kapatma kararının "tehlikeli bir iktidar boşluğu oluşturacağı, politik krizleri tetikleyeceği" uyarısında bulunmasının ardından bir ikaz da dün İngiliz Financial Times gazetesinden geldi: "Karar Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek. Özellikle de AB'ye üye olmayı arayan bir ülkenin geleceğini değiştirebilir."

AK Parti'ye açılan kapatma davasında karar süreci başladı. Anayasa Mahkemesi dün ilk toplantısını yaptı. Toplantıda raportör Osman Can'ın raporu okundu. Ardından müzakereler başladı. 5 oturum halinde yapılan ilk gün görüşmeleri 11 saat sürdü. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemeden ayrılırken görüşmelerin bitmediğini, bugün kaldıkları yerden devam edeceklerini söyledi. Toplantıda üyelerin, iddianamedeki delillerin hukuki yönünü tartıştığı öğrenildi. Yüksek Mahkeme'nin mesaisini uzatması, kararın erken çıkacağı yorumlarını güçlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, dün davayı saat 09.35'te görüşmeye başladı. 12.10'da ara verildi. 1,5 saat sonra tekrar toplanan üyeler, gece 22.00'ye kadar 5 oturum halinde 11 saat müzakere yaptı. Başkan Haşim Kılıç, mahkemeden ayrılırken yaptığı açıklamada görüşmelerin bitmediğini bildirdi. Kılıç, "Görüşmelerimiz devam ediyor, bitmedi, yarın (bugün) 09.30'da devam ediyoruz." dedi. Mahkeme heyeti; Başkan Haşim Kılıç, Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş'tan oluşuyor. Davanın raportörü Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya yöneltilebilecek soruları cevaplamak için müzakerelere katıldı. Davanın görüşülmesi sürecinde, mazeretleri nedeniyle katılmayan asıl üye olursa yedek üyeler katılabilecek. Mahkeme, Anayasa'nın 69. maddesine göre, AK Parti'nin kapatılması veya talebin reddi ile Hazine yardımından kısmen veya tamamen mahrum bırakılması kararlarından birini verecek. Kapatma kararı için 11 üyenin 7'sinin oyu gerekiyor. Partinin temelli kapatılmasına karar verilirse, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve eski Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın da bulunduğu 71 isme siyaset yasağı verilip verilmemesi tartışılacak.

Redd-i hakim talebi reddedildi

Bu arada mahkeme, AK Parti davasını görüşürken redd-i hakim talebiyle karşı karşıya kaldı. Ömer Özgür Korkmaz isimli vatandaşın avukatı Mustafa Kemal Turan, mahkemeye başvurarak, tarafsız olamayacakları gerekçesiyle Başkan Haşim Kılıç, Başkan Vekili Osman Paksüt, üyeler Serruh Kaleli ve asker üye Albay A. Necmi Özler hakkında redd-i hakim talebinde bulundu. Anayasa Mahkemesi önce bu talebi karara bağladı. Heyet, talebi usul incelemesi yaparak reddetti. Turan'ın, "üçüncü şahıs olduğu ve başvuru yetkisinin bulunmadığı" belirtildi. Turan ise 4 hakimin tarafsız hareket edemeyeceği kanısı oluştuğunu savundu.

Mahkeme Heyeti, giriş katında bulunan toplantı salonunda çalışıyor.

Anayasa Mahkemesi binası önünde çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu davayı izliyor. Basın mensupları, mahkeme giriş kapısının alt tarafında bekletiliyor.
 
zaman



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs