10 yolu | " /> 10 yolu | "/>

En Sıcak Konular

Cep kanserinden korunmanın 10 yolu

29 Temmuz 2008 09:59 tsi
Cep kanserinden korunmanın 10 yolu Geçtiğimiz hafta Amerika’nın kanser araştırmaları patronu Dr. Ronald R. Herberman, cep telefonun riskleri için insanları uyardı. İşte zararları en aza indirmenin yolları…

Geçtiğimiz hafta 24 Temmuz 2008’de en etkin kanser araştırmaları kurumu Pittsburgh Üniversitesi Kanser Enstitüsü patronu Dr. Ronald R. Herberman, fakültedeki öğrenci ve öğretim üyelerini cep telefonun kanser riski konusunda uyardı. Cep telefonuyla kanser arasında ilişkinin “net olarak ispatlanmadığını” teslim eden Harberman, özellikle çocuklarda önlemler alınmasının gerektiğinin altını çizdi.

Çarşamba günü Dr. Herberman, fakültedeki 3 bin kişiye bir not göndererek, beyinleri gelişim çağındaki çocukların cep telefonlarını ancak acil durumlarda kullanması gerektiğini belirtti. Herberman, yetişkinlere de cep telefonu kullanırken kulaklarından uzak tutmalarını ve mümkünse handsfree konuşmalarını öğütledi.

Şu ana kadar yapılan araştırmalar, kanserle cep telefonu arasında neden sonuç ilişkisini henüz ortaya koyamadı. Ancak cep telefonu ve kanser arasında yapılan istatistiki araştırmalar böyle bir bağın olasılığını güçlendirdi. Hatırlarsak uzun yıllar boyunca sigara ve kanser arasında da böyle bir neden-sonuç ilişkisi bulunamamıştı. Büyük sigara markaları ve büyük cep telefonu markaları… (?)

Bu araştırmalara göre cep telefonu 3 tür kanserle ilişkilendiriliyor. Bunlardan ilki bildiğimiz beyin tümörleri. Diğer ikisi ise kulağa yakın tükürük bezi kanseri ve beynin kulakla birleştiği yerde oluşan tümörler.

İşte cep kanserinin risklerinin aza indirmenin 10 yolu:

1- Çocukların acil durumlar dışında cep telefonu kullanmalarına izin vermeyin. Elektromanyetik alanların etki olasılığı en yüksek olduğu yerler bir fetüsün ya da çocuğun gelişmekte olan organlarıdır.

2- Cep telefonunuzla konuşurken, vücudunuzdan mümkün olduğu kadar uzak tutun. Elektromanyetik alanın gücü 5 cm’de dörtte bir düşerken bir metre uzaklıkta 50 kat azalır. Mümkün olduğu her zaman telefonu hands-free özelliğini ya da kablosuz kulaklık seçeneğini kullanın. Blueetooth kablosuz kulaklığın elektromanyetik ışınımı normal cep telefonundan 100 kat daha azdır. Telefona kabloyla takılan kulaklılar da etkiyi azaltır.

3- Cep telefonunu, elektromanyetik dalgalarınızla başkalarını etkileyeceğiniz otobüs gibi kalabalık ortamlarda kullanmaktan kaçının.

4- Cep telefonunuzu sürekli üzerinizde taşımayın. Özellikle geceleri yastığın altında ya da yatağın başucunda hele de hamileyseniz kesinlikle cep telefonu bulundurmayın.  Elektromanyetik ışınımı durduran “uçuş” ya da “offline” moduna alabilirsiniz.

5- Eğer üzerinizde cep telefonu taşıyacaksanız, tuş takımının vücudunuza bakmasına özen gösterin. Yani arkası dışa baksın ki, cep telefonun yayınladığı elektromanyetik dalgalar vücudunuzun içinden geçmek yerine dışarıya gitsin.

6- Cep telefonunu ancak bağlantı kurmak ya da birkaç dakikalık görüşmeler için kullanın. Çünkü biyolojik sonuçlar doğrudan etki süresine bağlıdır. Uzun görüşmeler için normal kablolu sabit hatlı telefonlar kullanın. Kablosuz sabit telefonlar da aynı elektromanyetik teknolojiyi kullandığı için aynen cep telefonları gibidir.

7- Cep telefonuyla konuşurken etkiyi dağıtmak için farklı kulaklarınızda düzenli olarak yer değiştirin. Cep telefonunu kulağınıza koymadan önce, karşı tarafın açmasına kadar bekleyin. Bu kulağınızın dibinde yayınlanan elektromanyetik alanın gücünü ve etki süresini sınırlandırır.

8- Çok hızlı giderken ya da sinyal zayıfken cep telefonu kullanmaktan kaçının. Çünkü cep telefonu sürekli yeni bir baz antenine bağlanmak isterken otomatik olarak maksimum güce çıkar.

9- Mümkün olduğunda, aramak yerine SMS gönderin. Bu hem etki süresini hem de vücuda yakınlığı azaltır.

10- Mümkün olduğu kadar en düşük SAR seviyeleri olan cihazları tercih edin. ( SAR- Spesifik Soğurma Oranı, vücut tarafından soğurulabilecek manyetik alan gücünün ölçüsüdür). Farklı üreticilerin piyasadaki cep telefonlarıyla ilgili SAR oranlarıyla ilgili internete bakabilirsiniz.

Timetürk



Bu haber 269 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,043 µs