Ergenekon'a bağlayan tanık! | " /> Ergenekon'a bağlayan tanık! | "/>

En Sıcak Konular

Danıştay’ı Ergenekon'a bağlayan tanık!

29 Temmuz 2008 09:32 tsi
Danıştay’ı Ergenekon'a bağlayan tanık! Ergenekon iddianamesinin en can alıcı bölümü, Danıştay cinayetidir. Bu cinayete giden yolun başlangıcı ise Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan bombalarla örüldü. İki hadisenin baş aktörleri aynı isimler olunca, davalar birleştirildi... Şamil Tayyar iddian

CUMHURİYET’E ilk bomba 5 Mayıs 2006 günü atıldı ama patlamadı. İkinci bomba 10 Mayıs’ta patlatılmak istendi ama yine olmadı. Bu kez sahneye Alpaslan Aslan çıktı ve 11 Mayıs’ta üçüncü denemede bombayı bizzat kendi patlattı.

Cumhuriyet Gazetesi ertesi gün ‘Yıldırımazlar’ manşetiyle çıktı. Şu spot cümle dikkat çekiciydi: ‘Gazetemiz bir haftada 3 kez saldırıya uğradı. 3 saldırgan tekbir getirerek bomba attı.’

Yargılama aşamasında sanıklar, Cumhuriyet’e bombayı, Turhan Selçuk’un ‘başörtülü domuz’ karikatürü yüzünden attıklarını söyledi. Soruşturma sırasında ortaya çıktı ki, saldırganlar, türban yüzünden bomba attıkları anlaşılsın diye Cumhuriyet’in bahçesine bir de türban atmışlar.

‘TÜRKİYE’NİN 11 EYLÜL’Ü’

SONRA 17 Mayıs’ta Danıştay cinayeti işlendi. 2. Dairenin üyelerinden Hakim Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti. Ertuğrul Özkök, bu saldırıyı 18 Mayıs tarihli köşesinde ‘Türkiye’nin 11 Eylül’ü’ olarak nitelendirdi.

Cinayetin sebebi olarak, 2001 yılında Gölbaşı Bayrak Garnizonu’ndaki Bayrak Anaokulu’na müdür olarak atanan Aytaç Kılınç’ın, türbanlı olması nedeniyle görevden alınmasına karşı açtığı idari davanın bu daire tarafından reddedilmesi gösterildi.

Savcı soruşturmasını sürdürürken Alparslan Arslan da Sincan F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. O ana kadar bombaları kimden aldığını ve kendini kimin yönlendirdiğini açıklamadı. Sonra sürpriz bir değişiklik oldu ve bir dilekçe vererek konuşmak istediğini bildirdi. 26 Haziran’da savcıya, ‘Bombaları bana o verdi’ diyerek avukat arkadaşı Süleyman Esen ile ‘liderimdir’ dediği Süleyman Kunter’i işaret etti.

İkisi de gözaltına alındı.

İLGİNÇ BİR SİMA: ALPARSLAN

SORUŞTURMA sonucunda iddianameye ‘Türban Çetesi’ olarak girdiler. Aslan’la birlikte, Esen ve Kunter de yönetici ekibe dahil edildi.

Fakat burada bir gariplik vardı. Aslan, ‘Ülkücü-Milliyetçi’ kimliğiyle tanınan, Muzaffer Tekin’in hissedar olduğu Doğuş Factoring’e avukatlık yapan, İstanbul Emniyeti’ne ait taşıt kartı, Ulusal Haber Basın Kartı ve Vatanseverler Güç Birliği Hareketi Derneği’ne ait tanıtım kartları taşıyan ilginç bir simaydı.

Aynı şekilde dava sanıklarından Osman Yıldırım çek senet tahsilatçısı, adam öldürmek, ruhsatsız silah bulundurmak ve sahte kimlik düzenlemekten yargılanmış, cezaevinde TİT Başkanı Semih Tufan Günaltay’la tanışmış, Alpaslan Aslan’a 20 bin YTL’lik senet kesmiş biriydi.

‘SOL GÖRÜŞE MENSUBUM’

SANIKLARDAN İsmail Sağır hakkında hırsızlık, müessir fiil, darp, yaralama, gasp, soygun, kasten yangın çıkarma, kesici aletle yaralama, silahlı müessir fiil suçlarından hakkında 11 ayrı dava açılmıştı. Cumhuriyet’e ilk bombayı atanlardan 18 yaşındaki Tekin İrşi, Kadıköy Bostancı’da bir barda barmen olarak çalışıyordu ve 8 ay öncesinde Kadıköy İçerenköy’de ruhsatsız silah taşımak suçundan poliste kaydı vardı. ‘Siyasi görüşünüz nedir?’ diye sorulduğunda İrşi şu cevabı verdi: ‘Sol görüşe mensubum.’

Tanıklar Ferhat Çakırca, İlyas Aslan ve Fatih Kaya da İrşi’yi ‘Alkolik’ ve ‘Bali bağımlısı’ olarak tanımladılar.

Sanık Sinan Berberoğlu da gözaltına alınmadan önce kaçakçılık, resmi belgede sahtecilik ve vergi suçlarından dolayı aranıyordu. Aynı şekilde sanık Erhan Timuroğlu da içki içen ve eğlenmeyi seven bir şahıstı.

5 BENZEMEZLİ ÇETE

BEŞ benzemezin ‘Türban’ için çete kurması pek olağan gözükmüyordu. Çetenin ‘muhafazakar’ kanadı, Aslan’ın cezaevinde 40 gün sonra isimlerini verdiği Salih Kunter ile Süleyman Esen’di. Kunter beraat etti, Esen ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aslan, ayrıca 2006 yılı ağustos ayındaki ilk duruşmada Esen’le ilgili ifadelerinin yalan olduğunu söylemişti.

Sanık Süleyman Esen’in avukatı Mehmet Ener, mahkemeye dilekçeyle başvuruda bulunarak cinayetin Ergenekon’la bağlantılı olabileceğini bildirdi. Mahkeme bunun üzerine soruşturmayı yürüten savcılardan Ergenekon belgelerini istedi. Savcılar, yaklaşık 500 sayfalık doküman gönderdi. Ne var ki, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bu belgeleri inceledikten sonra da Danıştay cinayeti ve Cumhuriyet’e atılan bombalar arasında bağlantı kurmadı, 13 Şubat 2008 günü kararını açıkladı.

İZ SÜRMEYE DEVAM ETTİ

ANCAK Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar buna rağmen bu bağlantıyı belirginleştirmek için iz sürmeye devam ettiler. O ana kadar ellerinde şu temel bilgiler vardı:

Alpaslan Aslan’ın Muzaffer Tekin’le ilişkisi. Tekin Doğuş Factoring’te yüzde 10 hissedarken Aslan avukatıydı.

Alpaslan Aslan ve Veli Küçük’ün birlikte yer aldığı fotoğraf.

Ümraniye’de ele geçirilen el bombalarıyla Cumhuriyet’e atılan el bombalarının aynı kafileden olması.

Alpaslan Aslan’ın babası İdris Aslan’ın 20 Mayıs 2006 günü Ankara Emniyeti’nde verdiği ifadede, oğlunun Veli Küçük, Taner Ünal ve Muzaffer Tekin’le ilişkisinin olduğunu söylemesi.

Sanık ve tanık ifadeleri.

Sanıkların ev ve işyerlerindeki aramalarda ele geçirilen dokümanlar.

Savcılar bu esnada bir ‘gizli tanık’ yoluyla çok önemli bilgilere ulaştılar. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen belgelerden farklı olarak o gizli tanığın ifadeleri, yukarıda sıraladığımız ilişki ağını güçlendirici nitelikteydi. O ifadeler ışığında, ilave sorgulamalar yapıldı, mahkeme kararıyla telefon görüşmeleri dinlendi.

Danıştay ve Cumhuriyet olayında Veli Küçük ile Muzaffer Tekin isminin öne çıkmasında, bu ifade ve bağlantılı olarak sürdürülen sorgulamalar önemli rol oynadı. Bu süreçte başka gariplikler daha vardı. Alpaslan Aslan’ın babası İdris Aslan, ilk ifadesinde Veli Küçük, Muzaffer Tekin ve Taner Ünal’a dikkat çekerken, kızlarının başı açık olduğunu ve oğlunun bir kez dahi kız kardeşlerine örtünmeleri konusunda baskı yapmadığını söylüyordu. Üstelik, ilk duruşmaya geldiklerinde kızlarının başı açıktı.

40 GÜNDE BÜYÜK DEĞİŞİM

ALPARSLAN Aslan, Sincan’da 40 gün sonra ifadesini nasıl değiştirdiyse baba İdris Aslan da değişmeye başladı. Önce kızları örtündü sonra kendisi ‘dini terör’ vurgusu yapmaya başladı, oğlunun mahkemedeki tezlerine sahip çıktı.

Biliyorsunuz, Aslan’ın son duruşmada Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’a seslendiğini belirterek söylediği ‘Ülkeye şeriatı getirin’ cümlesi, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından AK Parti hakkında kapatma davasına ‘gerekçe’ olarak kondu.

Şimdi yeni bir süreç başlıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Danıştay ve Cumhuriyet eylemi, Ergenekon’un eylemi olarak masaya yatırılıyor. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu eylemlerle ilgili verdiği karar hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin nasıl bir yol izleyeceği çok önemli.

Sonuç ne olursa olsun, Ergenekon iddianamesiyle bir tabu yıkılmıştır. Danıştay gibi kanlı eylemlere artık ‘siyah-beyaz’ olarak bakılmaması gerçeği bir kez daha vurgulanmış oldu. Ve karanlık elin hangi oyunu tezgahladığı sorusuna daha ciddi düzeyde cevap arama ihtiyacını doğurdu.

Bu yönüyle bakıldığında maksat hasıl olmuştur, gerisi teferruattır. Maksat, at gözlüklerinin atılmasını sağlamaktı.

Şamil Tayyar / Star



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,622 µs