En Sıcak Konular

DTÖ görüşmelerinde hava gerildi

29 Temmuz 2008 09:22 tsi
Cenevre'de devam eden Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) görüşmelerinde anlaşmazlıklar bir kez daha patlak vermiş görünüyor.

Küresel ticaret kurallarının liberalleştirilmesi amaçlı pazarlıklar sürerken, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan ile Fransa'yı sert şekilde eleştirerek, anlaşmaya imza koymama tehdidinde bulundu.

Amerikan heyetinden David Shark, Çin ve Hindistan'ı Doha görüşmeler turunu ciddi şekilde tehlikeye atmakla eleştirdi. Shark bu ülkelerin çiftçileri konusunda aşırı korumacı bir tavır benimsediğini ve pazarlarını açmak konusunda yeterli adım atmadığını öne sürdü.

Hindistan bu suçlamalara cevaben, görüşmelerdeki sorunların asıl kaynağının zengin ülkelerin makul olmayan talepler dayatmasından kaynaklandığını kaydetti.

Fransa hükümeti de Cenevre'de şekillendirilmekte olan anlaşmanın kabul edilemez olduğunu bildirdi.

Paris yönetimi, görüşmelerde Avrupa'nın sanayi alanındaki çıkarlarını, gelişmekte olan ülkeler karşısında korumak için hiç bir somut ilerleme kaydedilmediğini savundu.

Fransa'nın bu açıklaması, Avrupa Birliği adına görüşmeleri sürdüren Komisyon yetkilisi Peter Mandelson ile uzun zamandır varolan görüş ayrılıklarını bir kez daha su yüzüne çıkardı.

Görüşmeleri izleyen bir BBC muhabiri, bu hafta bir anlaşma sağlanamazsa, Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimi takvimine girilmesi ile anlaşmaya varma olasılığının ortadan kalkabileceğine işaret ediyor.

ABD'de seçim yönetime müzakereleri sonuçlandırmak için verilen yetkinin dolması demek; bununla eş zamanlı olarak Avrupa Komisyonu'nda değişiklik sürecine gidilmesi de, görüşmelerin frenlenmesi anlamına geliyor.

Doha Turu olarak da bilinen görüşmeler 2001'den bu yana sonuçlandırılamadı.

Görüşmeler, gelişmiş ülkelerin kendi çiftçilerine tarım teşviklerini ne kadar artırıp, ithalat vergilerini ne kadar düşüreceği ve buna karşılık gelişmekte olan ülkelerin pazarlarını sanayi ürünlerine ne kadar açacağı üzerinde düğümleniyor.

ABD, görüşmelerin başında tarım teşviklerini yılda 15 milyar dolarla sınırlandırmayı önerdi. Avrupa Birliği de, diğer ülkelerin pazarlarını açması koşuluyla, tarım ürünlerine uygulanan gümrük vergilerini yüzde 60 azaltabileceğini açıklamıştı.

Cenevre'de geçen hafta başlayan görüşme, bir ara ilerleme sağlanması umuduyla uzatılmıştı ancak hafta başından itibaren yeniden karamsar bir hava esmeye başladı.

ajanslar



Bu haber 394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,551 µs