En Sıcak Konular

Dava yarın devam edecek

28 Temmuz 2008 22:22 tsi
Dava yarın devam edecek Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılması istemiyle açılan davada son sözü söylemek için bugün müzakerelerde fazla mesai yapınca "bugün karar açıklanır mı?" heyecanına yol açtı. Ancak Mahkeme, mesaisini yarın devam etmek üzere saat 22.00 sularında bitirdi

Anayasa Mahkemesi Heyeti, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye devam ediyor. Yüksek Mahkeme Heyeti, sabah 09.35'de başladığı görüşmelere saat 12.10'da ara vermişti.

Saat 13.40'da tekrar toplanan heyet, görüşmelerini sürdürüyor. Görüşme sırasında toplantı salonunda kısa bir süre yemek molası veren Anayasa Mahkemesi heyetinin bugünkü görüşmesi saat 22.00'ye devam etti.
 
Saat 22.00'de biten toplantıdan sonra yapılan açıklamada müzakere görüşmelerinin yarın da süreceği belirtildi.
 
Heyet, karar verene kadar aralıksız her gün bir araya gelecek.
 
Anayasa Mahkemesi Heyeti, Başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt,  yeler Fulya Kantarcıoğlu, Ahmet Akyalçın, Sacit Adalı, Mehmet Erten, Necmi Özler, Şevket Apalak, Serdar Özgüldür, Serruh Kaleli ve Ayla Perktaş'dan oluşuyor.
 
Davanın raportörü Osman Can da heyetin, raporla ilgili isteyeceği açıklamaları veya yöneltilebilecek soruları yanıtlamak için müzakereler katılıyor.
 
Mahkeme heyeti, giriş katında bulunan toplantı salonunda çalışıyor. Davanın görüşülmesi sürecinde, mazeretleri nedeniyle katılmayan asıl üye olursa yedek üyeler katılabilecek.
 
Mahkeme, dava devam ederken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan veya AK Parti'den bilgi ve belge isteyebilecek. Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak.
 
Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek. Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69'uncu maddesine göre, "temelli kapatma" yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre "Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma" kararı da verebilecek.
 
Reddi hakim talebi

Bu arada, Ömer Özgür Kormaz isimli bir vatandaşın avukatı Mustafa Kemal Turan, kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi'nin 4 asıl üyesine ilişkin reddi hakim talebinde bulundu.  Ancak yüksek mahkeme bu talebi kabul etmedi.

Turan, konuya ilişkin dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı olmadığını belirterek, bu konuda şikayette bulunmak üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yaptıklarını söyledi.

"AK Parti'nin kapatılmaması" yönünde de tedbir konulması istemiyle AİHM'e başvurduklarını belirten Turan, AİHM'in "kapatılmama" yönündeki taleplerini reddettiğini, diğer başvuruyu ise görüşülebilir bulduğunu ifade etti.
 
Turan, "Strasburg, davamızı kabul edilebilir bulduğuna göre biz de buraya geldik" dedi.

AK Parti hakkında açılan kapatma davasında başkan Haşim Kılıç, Başkanvekili Osman Paksüt ve üyeler Ferruh Kaleli ile Necmi Özler hakkında reddi hakim talebinde bulunduklarını kaydeden Turan, "Haşim Kılıç basında AK Parti'ye yakınlığı ile biliniyor. Paksüt için de bu geçerli. Ferruh Kaleli Anayasa Mahkemesi üyesi olmadan önce hülle partisi kurarak Anayasa'ya karşı hile yapmış birisidir. Tarafsızlığına inanmıyoruz. Necmi Özler de asker üye olması sebebiyle bu talepte bulunduk" dedi.

Bir soru üzerine Turan, müvekkili Ömer Özgür Kormaz'ın "CHP'ye oy vermiş bir vatandaş" olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi heyeti ise, Turan'ın "üçüncü şahıs olduğu ve başvuru yetkisinin bulunmadığı" kararına vardı ve bu gerekçeyle başvuruyu reddetti.

Basının yoğun ilgisi
 
Anayasa Mahkemesi binası önünde çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu davayı izliyor. Basın mensupları, mahkeme giriş kapısının alt tarafında bekletiliyor.
 
Gelişmelerin canlı aktarılması için 20'den fazla televizyonun canlı yayın aracı da sabahın erken saatlerinden itibaren mahkeme çevresindeki alanlara geldi.
 
Çevik kuvvet ekipleri, sabahın erken saatlerinden itibaren Yüksek Mahkeme çevresinde güvenlik önlemleri aldı.
 
Dava ay sonu-ağustos başı sonuçlanabilir
 
Davanın ay sonunda ya da ağustos ayı başında sonuçlanması bekleniyor. Kapatma kararı için, 11 üyeden en az 7'sinin kapatılması yönünde oy kullanması gerekiyor.
 
AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada sona gelindi. Yüksek Mahkeme laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği gerekçesiyle kapatılması istenen AK Parti için son sözü söylemek üzere müzakerelere başlayacak.
 
Görüşmelerin ne kadar süreceği belli değil. Karar için kesin bir tarih yok. Temmuz ayı sonu ağustos ayı başında davanın sonuçlanabileceği belirtiliyor. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, görüşmelerin sonuç alınıncaya kadar aralıksız devam edeceğini açıklamıştı.
 
Davanın raportörü Osman Can, AK Parti'nin kapatılmaması yönünde görüş bildirmişti, ama haftanın ilk gününde AKP davasını görüşmek üzere salona girecek 11 üye için bu görüşün bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
 
Nihai kararı mahkemenin 11 üyesi verecek. Anayasa'ya göre partinin kapatılabilmesi için nitelikli çoğunluk olan, 11 üyeden en az yedisinin oyu gerekiyor.

Eğer Yüksek Mahkeme kapatma karar verirse, bu kez başsavcının siyasi yasak talebine sıra gelecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de aralarında bulunduğu 71 isim için ayrı ayrı oylama yapılacak. Siyasi yasak için nitelikli çoğunluk aranmayacak sadece altı üyenin oyu yeterli olacak.
 
Anayasa Mahkemesi temelli kapatma yerine, "Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma" cezası da verebilir. Mahkemenin önünde son bir olasılık daha var.  Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kapatma istemini reddedebilir.
 
AKP hakkındaki dava
 
Anayasa Mahkemesi 31 Mart'ta AK Parti'nin kapatılması istemini içeren iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oybirliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne oy çokluğuyla karar verdi.

cnnturk



Bu haber 346 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs