Matrix! Kapatsak da mı, kapatmasak da mı? | " /> Matrix! Kapatsak da mı, kapatmasak da mı? | "/>

En Sıcak Konular

Matrix! Kapatsak da mı, kapatmasak da mı?

28 Temmuz 2008 14:35 tsi
Matrix! Kapatsak da mı, kapatmasak da mı? AKP’nin kaderini belirleyecek yüksek mahkeme oturumları başladı. Ne karar alınırsa alınsın Türk politik yaşamı bir daha eskisi gibi olmayacak. Peki ama nasıl olacak? Bu sorunun yanıtı; ‘olası sonuçlar’ için olası gelişmelerin okunmasını

Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılması istemli davaya bakma süreci start aldı. Artık çok uzun olmayan bir süreçte, Türkiye’nin siyasi hayatını muhakkak etkileyecek bir sonuca ulaşılacak.

Ancak kararın ne olduğu “gelecek” açısından önemli. Bu da olası kararın ne söyleyeceğine bağlı. Sadece iki ihtimal yok. Bunlara bağlı başka ihtimaller de var. Bu yüzden “hangi kararda ne olur” iyi bakmak gerekiyor.

AKP kapatılır, Erdoğan yasaklanır: Bu karar AKP’nin tüm faaliyetleri ile siyasal ve hukuki yaşamına son verir. Bununla birlikte iddianamede siyasi yasak getirilmesi istenen kişilerin de politik yaşamları 5 yıl süreyle durdurulur. Bu durumda, AKP’den geriye kalanların-ki çok sayıda milletvekili yerini koruyacak-yeni bir parti inşa ederek oraya geçmeleri, TBMM’de bu parti mensubu olarak faaliyet göstermeleri çok büyük olasılık. Geriye kalan milletvekillerinin-kritik sınır olan 275 sayısının üzerinde olacağı görülüyor-bu hükümet kurmak demek. Yani şu anki AKP vekilleri yeni bir hükümetin de kurucusu olacaklar. Aslında bu biraz da prosedür gibi. Asıl önemli olan siyasi yasak getirilenlerin durumu. Daha çok da AKP Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan’ın durumu. Erdoğan’ın yasaklanması durumunda yeni bir tartışma açılacak. Bu tartışma, Erdoğan’ın bağımsız milletvekili olarak seçilip seçilemeyeceği üzerine kurgulanacak. Böylesi bir durumda karar Yüksek Seçim Kurulu’nun. Fakat YSK da kararı uygulamak için Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını görmek isteyecek. Yani, Erdoğan’ın ve yasak getirilmiş diğerlerinin bağımsız milletvekili olup olamayacakları böyle belirlenecek.

Doğal olarak burada iki yol açılıyor. Çünkü AKP’nin şu anki perspektifinden gelen bilgilere göre, karardan sonra bir erken seçim yaşanabilir. Bu durumda Erdoğan’ın seçime katılıp katılmaması önemli olacak. Böylesi bir durumda, Erdoğan’ın olası Başbakanlığı (kendisi bir partiye mensup olmadan) ama AKP’li vekillerin bulunduğu yeni partinin desteği ile tartışılmaya başlanacak.

AKP Kapatılır, Erdoğan yasaklanmaz: Bu pek mümkün görülen bir olasılık değil. Çünkü bir partinin kapatılması belli bir nedenden dolayı oluyor. Örneğin Anayasa’nın veya Siyasi Partiler Kanunu’nun belli maddelerini ihlalden. Bu durumda o partinin liderinin bunlardan muaf/habersiz veya sorumsuz olduğu düşünülemez. Bu nedenle AKP kapatılır ise Erdoğan’ın yasaklanması çok büyük olasılık. Ancak yasak istenen diğer siyasilerin yasaklanmaması mümkün olabilir.

AKP kapatılmaz, Erdoğan yasaklanır: Bu da hayli müşkil, hatta farazi bir olasılık. Çünkü partinin kapatılmasına neden olabilecek suçlar işlenmiş olmalı ve bunları birinin/birilerinin yapmış olması lazım. AKP kapatılmaz ise bu suçlar işlenmemiş demek olacağından ve kişisel bazı suçlar olsa bile partiyi bağlamayacağından bu ihtimalin gerçekleşmesi olasılığı yok denecek kadar az.

AKP Kapatılmaz başka cezalar verilir: Bu da olması muhtemel kararlardan. Yüksek mahkeme bu yolda karar verirse, örneğin partinin devletten aldığı yardım kesilebilir. Ancak bu durumda hem AKP hem de Erdoğan’ın siyasi hayatı devam eder. Bu karardan sonraki gelişmeler daha çok siyasi olur. Örneğin bu durumda da seçime gidilir mi (AKP’den gelen hava bunun mümkün olabileceği yönünde) yoksa hükümet hiçbir şey olmamış gibi devam eder mi türünden gündem kamuoyunun önüne gelir.

Hem kapatılmaz hem kapatılır: Bu şaka gibi olasılık hukuken mümkün değil elbette ama gerçekleşmesi durumunda büyük ve uzun tartışmalara yol açması mümkün. Şöyle ki, Anayasa Mahkemesi üyeleri, örneğin 6 kapatma 5 kapatmama kararı verirlerse, mahkeme sanki kapatma kararı vermiş gibi olacak. Fakat hukuken bu oran kapatmak için yeterli değil. Örneğin 9 kapatma ve 2 kapatmama kararı olursa ancak bu hüküm verilebiliyor. 6’ya 5’lik oranda ise kapatma olmuyor. Bu karar çıkabilir mi? Evet mümkün. Hukuken de söyleyecek bir şey olmamakla beraber, politik tartışmalarının süreceği aşikar. Fakat AKP ve Erdoğan yoluna devam eder.



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,683 µs