En Sıcak Konular

Saldırı neden yapıldı?

28 Temmuz 2008 11:11 tsi
Saldırı neden yapıldı? Güngören’de gerçekleşen terör saldırısı kimin eseri? Saldırı tam da şimdi neden yapıldı? PKK’nın saldırıyı üstlenmemesi farklı bir örgütü mü işaret ediyor? Terörist eylem hangi çatışmayı körüklemek istiyor? İyibilgi, terör denince akla gelen i

PKK sivilleşmeye karşı
Doç. Dr. Sedat Laçiner, USAK Başkanı

PKK’nın üstlenmemiş olması bir şey ifade etmiyor. PKK Diyarbakır saldırısını da üstlenmedi ama sonra kabul ederek özür diledi. Bu bir şey göstermiyor. Sözünde duran bir örgüt değil PKK. Ben bu işin PKK tarafından yapıldığını düşünüyorum. Çünkü saldırı tipi ve kullanılan bombalar Anafartalar ve Diyarbakır’la benzerlik içeriyor.

PKK içinde fraksiyonlar oluşmaya başladı. Birbirinden habersiz eylemler oluyor. Sınırötesi operasyon nedeniyle ağır darbeler yediği için alt birimler ortaya çıktı. Bunlara verilen emir her yerde saldırı yapın şeklinde. Küçük bölümlere verilince kolay ama kanlı eylemler yapma olasılığı artıyor ve başka yapıların kontrolüne de girebiliyor bu tür alt birimler. Bu yapılar yurtiçi ya da yurtdışı olabiliyor. Bu saldırıları kimin yaptırdığını bilmiyoruz, bazen PKK da bilmiyor.

PKK eylemlerini genellikle kritik dönemlere denk getiriyor. Eylemler siyasi krizlere, AB ile yapılacak önemli görüşmelere denk getiriliyor. Mevcut gerilim dalgasının üzerine binerek daha büyük dalgalar oluşturma amacı güdülüyor. Burada da amaç gündemi değiştirmek.

Bir saldırının bir boyutu olmaz. Boyutlardan bir tanesi de elbette Türkiye’deki iç siyasi yapıyı etkilemek. Türkiye’nin demokratikleşmesini sivilleşmesini istemiyor PKK. Çetelerden temizlenmeyi sivilleşmeyi istemiyor. İşte bu yüzden buna hizmet edecek her şeyi yapıyor.

Çatışmayı körükleyecekler
Prof. Dr. Mahir Kaynak, Eski MİT mensubu

Bu konsolosluk saldırısından sonra düşündüm ki önümüzdeki dönemde iç çatışma yaratma yolunu seçecekler. Bu olay konsolosluk saldırısına benzemiyor olabilir ama hedefi aynı. Zaten medyamız da hazır. Hemen PKK ya da Ergenekon söylentileri yayılmaya başlandı. ancak şunu bilmek ve olaya şöyle bakmak gerekiyor: Saldırıyı planlayan odak öyle bir yöntem belirler ki delillerden sonuca ulaşılmaz. Bu saldırı da bunun gibi geliyor bana. Bu konuda fail kim olursa olsa değişmez. Siyasi analiz yapmak zorundasınız. Benim bu saldırıdan çıkardığım sonuç şu: Ergenekon’un suçlu yanı tasfiye edilecek. Diğer yapısına ise çok dokunmazlar. Siyaseti hedefleyen yanına dokunmayacaklar. Öbür tarafta da tasfiye başlayacak. Bana göre AK Parti’de kadronun bir kısmı etkisizleştirilecek. Böylece bürokrasiyle siyasi kadro çatışması sona erecek. İşte bu saldırı Türkiye’deki çatışma ortamının devamını istiyor. Türkiye’de iki ana çatışma damarı var diyorsak, bunlardan birisi bürokrasi-siyaset diğeri Türk-Kürt gerilimiyse saldırı bu iki damarı kaşıma üzerine yapılmıştır denebilir. Çünkü Türkiye’de bu iki çatışma alanını ortadan kaldırdığınızda gerginlik olmaz.

iyibilgi.com



Bu haber 5,492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,583 µs