En Sıcak Konular

Dişlerin çürümesini önleyen gıdalar!

28 Temmuz 2008 10:05 tsi
Dişlerin çürümesini önleyen gıdalar!
Beslenme alışkanlıklarının diş ve dişeti hastalıklarında önemli rol oynadığını söyleyen uzmanlar uyarıyor: Dişlerinizi fırçalamak kadar beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir... İşte dişlerin çürümesini önleyen gıdalar!

Kahvaltılıklarınızı ve meyveleri seçerken daha dikkatli olun.
 
Beslenme alışkanlıklarının diş ve dişeti hastalıklarında önemli rol oynadığını söyleyen Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, peynir, süt, havuç ve elma gibi besinlerin içerdiği bazı maddelerin diş çürüklerinin önlenmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Kışlaoğlu, "Dişlerinizi fırçalamak kadar beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir” dedi. Şekerli, asitli, diş ve dişetine kolayca yapışıp kalan besin maddeleri, dişlerin çürümesine neden oluyor. Bunun sonucunda da diş ve dişeti hastalıkları oluşuyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş ve dişeti hastalıklarından korunabilmek için dişlerin düzenli fırçalanmasının şart olduğunu söyledi. Özellikle yaz aylarında dişlerin enfeksiyonlara daha açık olduğunu aktaran Kışlaoğlu, beslenme ile birçok diş hastalığının önlenebileceğini ifade etti. Kışlaoğlu, "Yetersiz ve dengesiz beslenme, ağız ve diş dokularının gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Bizler dişlerin fırçalanması kadar beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Peynir, süt, elma ve havuç gibi besinlerin içerdiği bazı maddelerin dişlerin çürümesini engellediğini belirten Kışlaoğlu, bu besinleri tüketen kişilerin diş ve diş etlerinin daha sağlıklı olduğu belirlediklerini ifade etti.

Sıcak ve soğuk gıdaları üst üste tüketmeyin

Şekerli, sıcak ve soğuk gıdaların üst üste tüketilmesi gibi nedenlerle yaz aylarında dişlerin enfeksiyonlara daha açık hale geldiğine değinen Kışlaoğlu, "Ne çok sıcak ne de çok soğun gıda tüketin. Soğuk ve sıcak gıdaları ise peş peşe almaktan kaçının"dedi.

Kışlaoğlu, bol su tüketiminin de, yaz aylarında dişleri koruduğunu anlattı.Süte şeker atmayın n Sütün dişlerin çürümesini engellediğini belirten Kışlaoğlu, "Ancak süte katılan şeker, dişlerin çürümesi hızlandırıyor. Bu yüzden süte şeker atsanız bile oranını iyi belirlemeniz gerekir"dedi.

Peynir dişleri temizliyor

"Peynir, yapısındaki kalsiyum fosfatla ağızdaki asit miktarını azaltarak dişin yapısını güçlendirirî diyen Kışlaoğlu, peynirin ayrıca dişlerin temizlenmesine de yardımcı olduğunu dile getirdi. Kışlaoğlu, diş etine kolayca yapışan besin maddelerinin de peynirle temizleneceğine değindi.

Elmayı kabuğuyla yiyin

Elmanın kabukla yenilmesinin bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini sağlarken bir yandan da içerisindeki maddelerle dişleri temizlediğini aktaran Kışlaoğlu, "Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenmenizi tavsiye ederim” diye konuştu.

BUNLARI TÜKETİRKEN DİKKATLİ OLUN

Bütün meyveler ve meyve suları çürük riskini artırabiliyor. Meyveli içecekler, kek, kurabiye ve şekerlemelerin de çürük oluşturma riski bulunuyor. Kışlaoğlu, "Kavun gibi su içeriği fazla olan meyvelerin çürük oluşturma riski ise, muz veya kurutulmuş meyvelere göre daha az oluyor” dedi.

Sıvı besinlerin ağızdan kolay temizlenebilme özelliği nedeniyle, diş aralarına giren katı besinlere göre daha düşük çürük oluşturma riski taşıdığını ifade eden Kışlaoğlu, " Yeme sırası ve besinlerin birbiri ile karıştırılmaları da çürük oluşturma özelliklerini etkiliyor. Örneğin muz tek başına tüketildiğinde, süt veya tahılla birlikte tüketilmesine göre daha yüksek çürük riski taşıyor” ifadelerini kullandı.

ÇAY AĞIZ SAĞLIĞINI KORUYOR

Çayın içinde bulunan tannik asit, ağız sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Kışlaoğlu, yer fıstığı, kakaoda da bulunan tannik asitin dişlerin çürümesini yavaşlattığını ifade etti.

bugün




Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,446 µs