En Sıcak Konular

İTO Başkanı Yalçıntaş'tan kriz uyarısı

28 Temmuz 2008 09:34 tsi
Yalçıntaş, Ak Parti'ye açılan dava ile bir siyasi çalkantı sürecine girildiğini belirterek çeşitli uyarılarda bulundu.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne açılan dava ile bir siyasi çalkantı sürecine girildiğini söyleyerek, "Siyasi çalkantı krize dönüşürse biz de kriz yaşarız" dedi. İTO Meclis üyeleri ile birlikte Elazığ'da incelemelerde bulunan Yalçıntaş, ekonomi basınına gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

ŞANSIZ BİR DÖNEMDEYİZ

Türk işadamlarının şansız bir dönemde olduğunu söyleyen Yalçıntaş, bunun hem küresel piyasalardaki dalgalanmanın içerdeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle daha sert hissedilmesine neden olduğunu kaydetti. İş dünyasının daha önceki dönemlerde olduğu gibi, yüksek oranlardaki büyüme, reformların devam etmesi, yabancı sermayenin ilgisi ve benzeri gelişmelere alışık olduğunu söyleyerek, "Ancak eskisi kadar bu gelişmeler beklediğimiz kadar hızlı değil. Bizim sıkıntımız yavaşlamamız. Şu anda bekle gör dönemindeyiz. Dava sonucu Türkiye'nin ekonomisini ciddi şekilde etkileyecektir" diye konuştu. Yalçıntaş, siyasi istikrar sağlanırsa ilk çeyrekteki yüzde 6,6'lık büyüme oranın bile geçileceğini söyleyerek, "Ülke içindeki kavgayı bırakmalıyız" dedi.

TÜRKİYE HIZLI BÜYÜDÜ

İstanbul Sanayi Odası Başkanı'nın '2007'deki büyümeye sanal' açıklaması hakkında ise Yalçıntaş, "Sayın Tanıl Küçük'ün açıklaması üzerine bir yorum yapmam doğru olmaz. Ancak 2007 yılı beklenti yılıydı. Son altı yıl Türkiye çok hızlı büyüdü. Bu büyümenin ivmesi 2007'de hissedildi. Bu hız daha fazla yavaşlamaması için iç siyasi istikrarsızlığın sona ermesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

KAPATMA DAVASI YATIRIM HEYETLERİNİ AZALTTI

İTO Başkanı Yalçıntaş, odanın her hafta bir yabancı heyeti misafir ettiğini anlattı. Bu heyetleri üç sınıfa ayıran Yalçıntaş, ilk grupta çoğunluğunu Çinlilerin oluşturduğu mal satmak üzere gelenlerin olduğunu aktardı. İkinci grupta ise daha çok doğrudan yatırım yapmak için gelenler var. Yalçıntaş, önceki yıllarda yatırım imkanlarını araştırmak üzere çok sayıda heyeti misafir ettiklerini belirterek, "Ancak kapatma davasından sonra bu heyetlerin sayısında azalma oldu" dedi. Üçüncü sınıf heyet ise daha çok hem mal almak hem de ortaklık yapmak üzere gelen işbirliği heyetleri. "

BAŞBAKANINI DEVİREN BİR ÜLKE Mİ?

Yalçıntaş, Fransa'nın Marsilya kentinde üç hafta önce iş dünyası temsilcilerinin ve bakanların katıldığı bir toplantıya katıldığını anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı Akdeniz Birliği toplantısının bir anlamda ön çalışması olan organizasyona Yalçıntaş, Akdeniz Ticaret Odaları Birliği Başkanı sıfatı ile iştirak etti. Organizasyonun akşam yemeği programında Avrupalı bakanlarla aynı masaya oturduğunu belirten Yalçıntaş, yanındaki bir bakanın "Siz başbakanınızı deviriyormuşsunuz" sorusunu sorduğunu söyledi. Bu sorunun Türkiye'nin kendisini iyi anlatamadığının bir göstergesi olduğunu dile getiren Yalçıntaş, "Karşımızdakiler bizim hukuk sistemini bilmiyor. Bizim 1 olarak söylediğimiz 5 olarak anlıyor. Ama beşimizi bir kadar bile anlatamıyoruz. Bunu en çok Ermeni meselesinde yaşadık" diye konuştu. 


İstanbullu firma Elazığ İŞGEM'e 12 müşteri buldu

Elazığ'daki temasları hakkında bilgi veren Murat Yalçıntaş, burada kurulan İş Geliştirme Merkezi'ndeki (İŞGEM) ziyarette İstanbul'dan gelen İsmail Bozkuş isimli işadamı iki saat içinde 12 müşteri bulduğunu duyurdu. Oda olarak bu ve benzeri ziyaretlerden çok önemli sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Yalçıntaş şu değerlendirmeyi yaptı. "Elazığ, bölgede çok önemli bir şehir. Ferrokrom ve mermer gibi önemli kaynaklara sahip. Çok önemli su rezervleri bulunuyor." İstanbullu ve Elazığlı işadamlarının tecrübelerinden karşılıklı olarak yararlanmalarının faydasına dikkat çeken Yalçıntaş, uzun vadede sonuçların alınacağını bildirdi.

30 şehit çocuğuna burs

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin bu yıl 30, polis, asker ve kamu şehidi çocuğuna burs vereceklerini söyleyen Murat Yalçıntaş, gerekirse bu sayıyı daha artıracaklarını kaydetti. Yalçıntaş, oda olarak restore ettirdikleri Hünkar Kasrı'nın yakında açılacağını da söyleyerek, orada arasında Çallı'nın Atatürk portresinin de bulunduğu çok önemli eserlerin yer aldığı müze kuracaklarını duyurdu. E-İTO projesinin ise projeyi yürüten şirketten kaynaklanan sorun nedeniyle yarım kaldığını söyleyen İTO Başkanı bunun da yakın zamanda devreye gireceğini bildirdi. 

dunyabulteni



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,416 µs