En Sıcak Konular

Erdoğan: Medeniyet lafla olmaz

27 Temmuz 2008 20:46 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün, muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmayı hedeflediğini belirterek, ''Bu lafla mı olur? Bu icraatla olur'' dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Küçükçekmece'de, büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından yaptırılan 196 tesisin toplu açılış törenine katıldı.

Küçükçekmece Gölü kenarındaki amfitiyatroda yapılan törende konuşan Erdoğan, Büyükşehir ve Küçükçekmece Belediyelerinin hizmetlerinin memnuniyetlerine memnuniyet kattığını, İstanbullu'nun yaşam standardını yükselten her hizmetin mutluluk vesilesi olduğunu söyledi.

Büyükşehir belediye başkanı olduğu dönemde ilçe belediye başkanlarıyla gece gündüz demeden İstanbul'a hizmet için çalıştıklarını, hizmet yarışı içinde olduklarını anlatan Erdoğan, İstanbul'un çehresini değiştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, ''İstanbul'un suyu yoktu, 'su sorununu halledeceğiz' dedik. İstanbul'un çöp dağlarıyla yaşanamaz hale geldiğini gördük, 'tertemiz İstanbul' dedik. Ve 'İstanbul'u dünya markası yapacağız' dedik, sözümüzün arkasında durduk. Bugün de bu bayrağın yükseklerde dalgalanmasından memnuniyet duyuyoruz'' şeklinde konuştu.

Geçen dönemlerde İstanbul geleceğe emin adımlarla ilerlerken Küçükçekmece'nin arzu edilen seviyenin gerisinde kaldığını belirten Erdoğan, 2004'te Aziz Yeniay belediye başkanı seçildiğinde Küçükçekmece Belediyesinin 119 milyon YTL borcu olduğunu kaydetti.

Bu dönem yapılanlarla önceki dönemleri karşılaştırmanın bile mümkün olmadığını vurgulayan Erdoğan, ''Geldiğimizde Küçükçekmece varoş hükmündeydi. Bugün İstanbul'un en gözde ilçesi oldu'' dedi.

Küçükçekmece Belediyesi'nin, hizmetlerini özkaynaklarıyla yaptığını dile getiren Erdoğan, nereden nereye gelindiğini Küçükçekmecelilerin görmesi gerektiğini söyledi.

BİZİM İSTANBUL'A SEVDAMIZ VAR

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Küçükçekmece Gölü 4 sene önce neydi? Pislik var mıydı? Atıksu atılıyor muydu? Atılıyordu. Peki neredeydi Türkiye'nin çevrecileri? Niye o günün belediye başkanına karşı herhangi bir şey söylemediler? Çünkü dert başkaydı. Şimdi el ele, omuz omuza Küçükçekmece Gölü'nün tamamının etrafı kolektörle kuşaklanıyor. Bu bittiği anda Küçükçekmece'nin suyu içilebilir hale gelecektir.

Bu bir azim, aşk, sevda meselesi. AK Parti iktidarı Türkiye'ye sevdalı olduğu gibi İstanbul'a da sevdalıdır. Bizim İstanbul'a sevdamız var. 'Ana gibi yar, İstanbul gibi diyar olmaz' diyoruz. Unutmayın, aşık olduğumuz bu İstanbul'u inşallah dünyanın markası haline getirdik, getiriyoruz.''

İstanbul'un artık uluslararası toplantılarda farklı konuşulduğunu, İstanbul'un otellerinde yer bulunamadığını, il merkezinin kongre kenti durumuna geldiğini anlatan Erdoğan, kenti çekiciliğinin bu noktaya getirdiğini vurguladı.

Erdoğan, bugüne dek bunu anlamayanların İstanbul'u farklı bir biçimde yorumladıklarını kaydederek, ''Eksiklikler yok mu? Dünyanın hangi kentinin eksiği yok ki? New York'un mu, Washington'ın mı, Paris'in mi, Londra'nın mı yok? Her şehrin kendine özgü eksiklikleri vardır'' diye konuştu.

Erdoğan, İstanbul'un çok çok gerilerden başlayarak bu eksiklikleri giderdiğini ve dünya merkezi olarak yerini aldığını dile getirdi.

MEDENİYET LAFLA OLMUYOR

Küçükçekmece'de 100 bin metrekare yeşil alan varken, bugün 2 milyon metrekare yeşil alan bulunduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

''İstanbullular, medeniyet lafla olmuyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir hedef koydu; muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak. Bu lafla mı olur? Bu icraatla olur. İşte AK Parti iktidarı bu icraatı yapıyor. Medeniyet yoldur, sudur aynı zamanda kültürle yoğrulan insan dimağıdır. Aslolan bunu yakalamaktır. Bunu yakalayanlar medenidir. Onun için eskiler şehirlere 'medine' der. Ve şehir eğer gerçekten bütün güzellikleriyle imar edilmiş, planlanmış ve yaşam standardı yüksekse, o şehirde yaşayanlara da 'medeni' denir. İstanbul şimdi bunu yakalıyor. Geçmişte İstanbul'a çok zulmettik. Önüne gelen projesiz bina kondurdu, Geçmişte belediyeler buna göz yumdu, buna göz yumanlar İstanbul'a karşı sorumludur.''

Erdoğan, belediye başkanı olduğu dönemde projesiz ve plansız bina yaptırmadığını, ilçe belediye başkanlarını da bu konuda uyardığını anlatarak, ''(Herşey plan içerisinde yürümeli. Projeler, geçmişimize, günümüze ve yarınımıza bağlamalı ve yerel mimariye özen göstermeliyiz) dedik. Bunu niçin yapıyorduk? İstiyorduk ki kentsel değişim, dönüşüm çalışmaları Türkiye'de farklı olsun'' diye konuştu.

Ulusa hizmet etmenin şart olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Millete efendilik yoktur, millete hizmet etmek vardır. Biz milletimizin hizmetkarıyız, efendisi değil'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Siz ne yaparsanız karşılığını halktan görürsünüz. Önce kendinizi bir hesaba çekeceksiniz. Kendinizi hesaba çekmezseniz, millet sizi hesaba çeker. Ne zaman? Sandıkta çeker'' dedi.

Recep Tayyip Erdoğan, Küçükçekmece'de, büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından yaptırılan 196 tesisin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, cumhuriyet tarihi boyunca bu bölgeye yapılan yatırımın tam 20 katını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çağdaş belediyecilik anlayışının, hizmet ve insan odaklı yönetim anlayışının bunu gerektirdiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ankara'dan sabah-akşam laf üretenleri, sanal gündem konuları üretenleri sizler çok iyi biliyorsunuz. Burada bizden önce onlar vardı. Allah aşkına soruyorum; Ne yaptılar?. Bir yaraya merhem oldular mı? Yok. Bir derde şifa oldular mı? Yok. Gösterebilecekleri hangi hizmetler var? Bunların hizmetle işi olmaz. Bunların millete hizmet etmekle işi olmaz. Bunların bildiği en iyi şey gölgelemektir. Buradan tekrar söylüyorum; Gölge etmeyin, başka ihsan istemeyiz.''

Erdoğan, belediyeciliğin, millete hizmetin kendi işleri olduğunu dile getirerek, dün Ankara Keçiören'de 7 önemli tesisin açılışını yaptıklarını hatırlattı.

BELEDİYECİLİK BİZİM İŞİMİZ

Keçiören'in artık Estergon Kalesi'yle, şelalelerle, tarihi eserler ve yerel mimariyle anıldığını, yurt dışından gelenlerin artık Keçiören'e de gittiklerini anlatan Erdoğan, ''Dün orada tarih yoktu, ama bugün orada tarih var, yerel mimari var. Çünkü belediyecilik bizim işimiz'' dedi.

Erdoğan, Küçükçekmece'nin de İstanbul'un en nadide, en mümtaz yerlerinden biri haline geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

''Ben bir İstanbulluyum, bir İstanbul çocuğuyum. Çocukluğumda Küçükçekmece'nin ne halde olduğunu bilenlerden biriyim. İyi tanırım buraları. Buralarda gençliğimde gelip, futbol maçları yaptığımız günleri hatırlarım. Buraların ne durumda olduğunu, kaçak yapıların buralara nasıl yapıldığını çok iyi bilirim. Şimdi bu halini görünce, hamd olsun iftihar ediyorum. 'İsteğimize, sevdamıza ulaşıyoruz' diyorum. İnşallah daha iyi olacak.''

Küçükçekmece'nin bir tarafta göl, bir tarafta deniz, dağları, tepeleri ve yeşil alanlarıyla İstanbul'un nefes alma, soluklanma yeri haline geldiğini ifade eden Erdoğan, daha önce görev yapanların buralara tıpkı Haliç gibi rant gözlüğüyle baktığını, buraları çöle, kurak topraklara ve çorak dağlara çevirdiğini anlattı.

Erdoğan, Haliç'i temizlemek istedikleri dönemde kariyer sahibi insanların, hocaların, 'Haliç'i toprakla dolduralım, Haliç'i temizlemek mümkün değil' dediklerini anlatarak, ancak yaptıkları çalışma sonucu 2.5 milyon metre küp çamur çıkartarak Haliç'i temizlediklerini ve böylece 600 bin metre karelik park, bahçe alanı kazandırdıklarını söyledi.

Haliç'te şu anda balık tutulduğuna işaret eden Erdoğan, ''İş bilenin, kılıç kuşananın. İnşallah Küçükçekmece de böyle oluyor'' dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Siz ne yaparsanız karşılığını halktan görürsünüz. Önce kendinizi bir hesaba çekeceksiniz. Kendinizi hesaba çekmezseniz, millet sizi hesaba çeker. Ne zaman? Sandıkta çeker. Biz bu yola çıktık. Burası da bir cennet köşesine dönüyor. Bizim, hizmet etmekten başka bir derdimiz, hedefimiz, gündemimiz yok. Bizim, ortaya eser koymaktan, eser üretmekten başka gayemiz yok. Yeter ki İstanbul kazansın, Türkiye kazansın. Yeter ki bu millet kazansın. Bu millet, 'Allah razı olsun, geride iyi eserler bıraktılar' desin. 'Baki kalan bu kubbede hoş bir sada imiş meğer' diyor ya Baki. İşte biz de eserler bırakmak istiyoruz.''

4.5 YILDA 196 ESER

Küçükçekmece'ye 4.5 yılda merkezi yönetim, büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak tam 196 eser kazandırdıklarını vurgulayan Erdoğan, ilçede 100 bin adet ağaç dikildiğini, gençler için 28 spor salonu yapıldığını, kültür ve sanat merkezi inşa edildiğini, engelliler için merkez yapıldığını, kadınlar için de 'sığınma evi' denilen, ancak kendisinin 'huzur evi' dediği bir merkez kurulduğunu anlattı.

Erdoğan, Küçükçekmece'de kaçak yapıya geçit vermediklerini de ifade ederek, bin 350 aileyi gecekondudan alıp sağlıklı konutlara yerleştirdiklerini kaydetti.

Küçükçekmece'de 196 tesisin yanı sıra Büyükşehir Belediyesinin 40'ın üzerinde yatırımının devam ettiğini belirten Erdoğan, bugün açılacak tesisler arasında 440 yataklı bir SSK hastanesinin de bulunduğunu kaydetti.

Erdoğan, ''Biz size ne dedik; 'Durmak yok, yola devam' dedik. Bu tesisler hayırlı olsun. Asla yorulmayacağız. Asla bıkmak, bıkkınlık yok. Asla rehavet, duraksamak, durmak yok, yola devam'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve bazı AK Partili milletvekilleriyle birlikte kurdele keserek, tesislerin toplu açılışını gerçekleştirdi.

ÖTEKİ KONUŞMALAR

Törende konuşan İstanbul Valisi Muammer Güler, Küçükçekmece'nin kent konforunun yükseldiğini ifade ederek, bu ilçenin İstanbul'un parlayan yıldızı haline geldiğini söyledi.

Küçükçekmece'ye 25 yeni okul kazandırıldığını dile getiren Güler, İstanbul'un en büyük organize sanayi bölgesi olan İkitelli'de de çok önemli altyapı çalışmaları gerçekleştirildiğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Küçükçekmece'nin İstanbul'da çarpık yapılaşmanın en yoğun olduğu bölgelerden biri olduğunu ve insanların sağlıksız yaşam alanlarına mahkum edildiğini anlatarak, yapılan çalışmalarla ilçeyi daha yaşanır ve çağdaş hale getirdiklerini söyledi.

Küçükçekmece Gölü'nün de eskiden bataklık, olumsuzlukların kol gezdiği bir alanken şimdi önemli bir rekreasyon alanına dönüştürüldüğünü anlatan Topbaş, Küçükçekmece'ye 4 yılda 711 milyon YTL'lik yatırım yapıldığını kaydetti.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da yapılan çalışmalarla ilçenin yaşam kalitesini yükselttiklerini ifade ederek, ilçenin artık spor ve kültür noktası haline geldiğini söyledi.

Gelecek 15 yılı planlamak suretiyle ilçenin geleceğini belirleyeceklerini vurgulayan Yeniay, ''Burası küçük İstanbul oldu'' dedi.

Açılışı gerçekleştirilen tesisler arasında, Büyükşehir Belediyesince Küçükçekmece'ye yapılan ulaşım, su, atıksu, dere ıslahı, çevre düzenlemesi, park-bahçe gibi alanlardaki projeler ile ilçe belediyesince yaptırılan Cennet Kültür ve Sanat Merkezi, Cennet Diş Sağlığı ve Protez Merkezi, Engelliler Rehabilitasyon Merkezi ve Kadın Sığınma Evi bulunuyor.

samanyoluhaber



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,309 µs