Hüsnü Özyeğin'i unuttuk! | " /> Hüsnü Özyeğin'i unuttuk! | "/>

En Sıcak Konular

Ah! Hüsnü Özyeğin'i unuttuk!

27 Temmuz 2008 18:49 tsi
Ah! Hüsnü Özyeğin'i unuttuk!
Ergenekon toz dumanı, Veli Küçük-Hüsnü Özyeğin ilişkisini gölgede bıraktı. İkilinin, 6 yıllık işbirliği, bir dizi soruyu gündemde tutuyor. Cevap arayan sorular:

Ergenekon ile ilgili dehşet verici bilgiler önemli ölçüde ortaya çıkmış durumda. İkibin 500 sayfa olarak yayımlanan savcılık iddianamesi, kaos örgütünün kökünün ne kadar derinlerde olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Ergenekon iddianamesinin yarattı  'toz- duman' ortamı gerçeği, kimi önemli ayrıntıların gözden kaçmasına yol açabiliyor. Ekoyol ,bu ayrıntılardan biri olan, 'cinayet şebekesinin lideri' olduğu iddia edilen Veli Küçük ile milyarder işadamı Hüsnü Özyeğin arasındaki ilişkiye ışık tutuyor.

Ergenekon terör örgütü denilince akla ilk gelen isim, kuşkusuz,  bir çok faili meçhul cinayetin sorumlusu, JİTEM’in kurucusu, uyuşturucu kaçakçılığı dahil bir çok kirli işin içinde olan Veli Küçük oluyor. Ancak yine akla gelmesi gereken bir durum daha  var: O da Veli Küçük’ün işadamı Hüsnü Özyeğin ile ilişkisi....

Veli Küçük, Hüsnü Özyeğin.. Nereden nereye?

Biri, askerliği döneminde  sayısız  kanun dışı olaya adı karışan, Erkenekon soruşturması ile birlikte, Uğur Mumcu, Özdemir Sabancı, Necip Hablemitoğlu, Danıştay katliamı, uyuşturucu ticareti gibi yüzlerce kirli olaya adı karışan Veli Küçük...

Bilecik’te 2000 yılında general olarak emekli olan  Veli Küçük,  Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) biriminin kurucusu olarak biliniyor.  Küçük’ün adı ilk kez Hanefi Avcı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Susurluk Komisyonu’na verdiği ifadede ortaya atıldı. 

Diğeri ise, milyarder işadamı Hüsnü Özyeğin... Hüsnü Özyeğin 1982’de Pamukbank Genel Müdürü’ydü; 3 yıl sonra (1985) Çukurova’nın amiral gemisi Yapı Kredi’ye genel müdür oldu.Veli Küçük 2000 yılında emekli oldu.. 

Özyeğin, 1987’de  kendi bankası, Finansbank'ı kurdu. Kısa sürede büyüyen Hüsnü Özyeğin, dünyanın en zengin isimlerinin yer aldığı Forbes dergisine girmeyi başardı.  Her yıl dünyanın en zenginlerinin listesini yayımlayan ünlü 'Forbes' dergisi, 2006 yılında Hüsnü Özyeğin'i 512. sıraya oturtmuştu. Bir yıl sonra 263 sıra birden atlayıp 249. sıraya kurulan Hüsnü  Özyeğin 2005 yılında ise 1 milyar doları bulan servetiyle Forbes'ta 620. sıradaydı.

Şimdi bu noktada şu yakıcı soru sormak gerekir:  Hüsnü Özyeğin'in,  Ergenekon terör örgütü lideri olduğu iddia edilen  Veli Küçük arasında nasıl bir ilişki olabilir?

Şimdi biraz daha gerilere gidip bu ikilinin ortaklığı dönemine bakalım. Milliyet Gazetesi’nden Eylem Türk’ün 27 Mart 2001 tarihli “Susurluk paşası marketçi oldu!” haberinde aynen şu bilgi yer aldı:

“Giresun Jandarma Bölge Komutanı olduğu dönemde adı Susurluk skandalına karışan emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Fiba Holding bünyesinde faaliyet gösteren Endi Tüketim Malları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye yönetim kurulu üyesi oldu. Küçük'ün yönetim kuruluna girdiği Endi Market Zinciri, 1999'da Gima bünyesinde Stop Mağazacılık adıyla kuruldu.

Veli Küçük 2006'ya kadar Gima'da

Yine Yeni Şafak'ın 2001'deki bir haberine göre  Giresun Jandarma Bölge Komutanı olduğu dönemde adı Susurluk skandalına karışan emekli Tuğgeneral Küçük, Fiba Holding bünyesinde faaliyet gösteren Endi Tüketim Malları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye önce yönetim kurulu üyesi sonra da ortak olmuş.  23 Mart 2000'de kurulan şirket Gima ile birleştiği için İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında iflas etmiş görünüyor. Endi Tüketim Malları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne önce yönetim kurulu üyesi olan olan Veli Küçük'ün adı ortaklık kayıtlarına geçirildi.

 23 Mart 2000'de kurulan şirketin beş ortağı; Veli Küçük, Hüsnü Mustafa Özyeğin, Mehmet Tunç Çapa, Nezih Çevik ve Ömer Arif Arat.  Küçük bu ortaklık sayesinde GİMA'nın yönetim kurulu üyesi de oldu. İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre Küçük, GİMA'nın Fransız ortaklıklı Carrefoursa'ya satıldığı 2006'ya kadar yönetimde kaldı.

Gima satıldıktan sonra da ilişki sürdü

Evet, Veli Küçük’ün Hüsnü Özyeğin ile iş ilişkisinin 6 yıla yakın bir süre devam ettiği anlaşılıyor.  Hatta Veli Küçük, Hüsnü Özyeğin ilişkisinin Gima'nın satılması sonrası da devam ettiği anlaşılıyor. Zira Yeni Şafak'ta Taha Kıvanç mahlas ismiyle yazan Fehmi Koru,  29 Ocak 2008'de,  Hüsnü Özyeğin'e ait Finansbank'ın Yunanistan'lı National Bank of Greece'e (NBG) satılaması sürecinde, Hüsnü Özyeğin adına Genelkurmay'dan izni, Veli Küçük'ün aldığını kaleme almıştı. (Özyeğin 2006'da Finansbank hisselerinin yüzde 46’sını 2,8 milyar dolara Yunanistan’dan National Bank of Greece’e (NBG) satmıştı.)

Veli Küçük, 'Kızılelma'cıları Gima'da buluşturdu

Askerliği döneminde bir çok faili meçhul cinayete adı karışan Veli Küçük'ün, emekli olduktan sonra, Hüsnü Özyeğin'in Gima'sı ile başlayan süreçte de sade bir 'marketçi' olmadığını ortaya koyan bir diğer olayı ise 2004'te Toktamış Ateş yazdı. Prof. Dr. Toktamış Ateş, 14 Ocak 2004'te Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde yayınladığı mektupta, Kızılelma Koalisyonu’nun nasıl oluştuğunu da ortaya koyuyordu. Emekli bir binbaşıya ait olduğu söylenen mektupta, İstanbul Ülkü Ocakları ile İşçi Partili gençlerin oluşturduğu ‘Kızılelma Koalisyonu’ birlikteliğinin emekli bir generalin tavsiyesi ile kurulduğu iddia edildi. Binbaşı, görüşmelerin ‘generalin Gima’daki makamında' yapıldığını öne sürdü.

Zira o görüşmde adı geçen generalin Veli Küçük olduğunu bizzat Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu FİBA Holding’e bağlı Gima Marketler Grubu yetkilileri, Zaman Gazetesi'den Erkan Acar''a açıklamışlardı. Gima Marketler Grubu yetkilileri, şirketin yönetim kurulunda görev yapan ve makamı olan tek ismin emekli asker Veli Küçük olduğunu açıklamışlardı.

'Karanlık ilişki'ye son teyid eski MİT'çiden

Veli Küçük ile Hüsnü Özyeğin ilişkisini son teyid eden isim ise eski MİT Müsteşar Yardımcısı Mehmet Eymür oldu.  Ergenekon soruşturması kapsamında 17 Haziran 2008'de tanık olarak ifade veren eski MİT Müsteşar Yardımcısı  Eymür, örgütün işadamlarıyla olan parasal ilişkilerini gün yüzüne çıkardı. İddianamede yer alan ifadesinde Eymür, Küçük'ün, emekli olduktan sonra Hüsnü Özyeğin'e ait Gima'nın yönetim kurulunda yer aldığını hatırlattı.

Şimdi bu noktada durup, şu bir kaç can alıcı sorunun sorulması gerekir:

*Acaba savcılar tutuklu Veli Küçük ile ilgili olarak milyarder Hüsnü Özyeğin'le de görüşecekler mi?

* Hüsnü Özyeğin, Veli Küçük'le nasıl ve nerede tanıştı?,

* Kendisini (Veli Küçük ) hangi özellikleri sebebiyle önce yönetim kurulu üyesi, sonra ortak yaptı?

*Finansbank'ı  satarken alındığı söylenen 'Genelkurmay izni'nde Veli Küçük mü aracılık yaptı?

*Hüsnü Özyeğin ile Veli Küçük'ün ilişkisi daha sonra da sürdü mü?

*2000 yılında emekli olan Veli Küçük, hangi para ile Gima'ya ortak oldu. Öyle ya, en üst kademedeki bir generelin aldığı maaş dahi göz önüne alındığında, bu ortaklığın normal yollaradan sağlanmadığı kuşkusu ortaya çıkıyor.

*Yine sorulacak bir başka soru: Veli Küçük 27 Ocak 2008 tutuklandığında  Hüsnü Özyeğin Davos Zirvesi'ndeydi. Acaba Özyeğin eski ortağının tutuklanması karşısında ne hissetti?


Küçük'ün sermaye bağlantılarına bakıldığında, Ergenekon'un planları arasında yer aldığı iddia edilen "suikast projeleri" için ayrılan paraların büyüklüğüne şaşmamak gerekiyor herhalde...

ekoyol.com



Bu haber 5,023 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,870 µs