Ormanı bombalar mı yaktı? | " /> Ormanı bombalar mı yaktı? | "/>

En Sıcak Konular

Ormanı bombalar mı yaktı?

27 Temmuz 2008 17:07 tsi
Ormanı bombalar mı yaktı? Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da son üç haftada meydana gelen orman yangınlarının büyük bölümüne PKK’ya karşı yürütülen operasyonlarda atılan bomba ve aydınlatma mermilerinin yol açtığı ve yangına göz yumulduğu ileri sürüldü.

İnsan Hakları Derneği Elazığ Şubesi Bingöl’de meydana gelen orman yangınına helikopterden atılan bombaların neden olduğunu ileri sürüp Meclis’e şikayette bulundu. İnsan Hakları Komisyonu’na ve Orman Bakanlığı’na yapılan şikayet başvurusunda yetkililerin çıkan orman yangınlarına karşı da ilgisiz davrandığı belirtildi

BU YANGINLAR DOĞAL DEĞİL • Doğu’da operasyon bölgesinde yaşayan köylüler Ege ve Akdeniz’den farklı olarak, kendi ormanlık alanlarında doğal nedenlerle yangına çok az rastlandığını söylüyor. Köylüler bu bölgelerde yangının büyük ölçüde, bombalı operasyonlar  sırasında meydana geldiğini anlatıyor.
İHD Elazığ Şube Başkanı Nafis Koç, askeri operasyonlarda atılan bombalarla Bingöl’e bağlı Doğanlı köyünde ormanın yandığı iddiasıyla İçişleri ve Orman bakanlıkları ile TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu. Elazığ Orman Koruma Müdürü ise havadan atılan bombalardan dolayı yangınların çıktığını doğrularken DTP’li Akın Birdal, konuyu İnsan Hakları Komisyonu’nun gündemine getireceğini söyledi.

YANGINLAR ARTTI • Doğu ve Güneydoğu’da sıklaştırılan askeri operasyonlarla birlikte bir çok ilde orman yangıları arttı. Koç, kendilerine gelen şikayetler üzerine TBMM İnsan Hakları Komisyonu, İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı gibi bir çok yere başvurduğunu belirtti.
Yaptığı başvuruda, yangıların askerler tarafından çıkartıldığını belirten Koç, Genç Jandarma Komutanlığı’ndan bir Binbaşı’nın köye gelerek köyü boşaltmalarını istediğini, köylülerin itiraz etmeleri üzerine askerlerin 15 temmuzda helikopterden ateş açarak yangın çıkardığını söyledi. Ormanların yakılmasına son verilmesini isteyen Koç, sorumluların tespit edilerek ihmali olan kamu görevlileri hakkında yasal takibin yapılmasını talep etti. Koç,  başvurusunda köylülerin yakınmalarını şöyle aktardı:

‘TERÖR BÖLGESİ GEREKÇESİ’ • “Helikopterlerden açılan ateş sonucu köyün etrafındaki ormanlık alanın tutuştuğunu ve yangının yayıldığını, Orman Bölge Müdürlüğü’ne durumu aktardıklarını ancak askerlerin güvenliklerini sağlamadan oraya gitmeyeceklerini söylediklerini, köyün halen yangın tehlikesi altında olduğunu, köylerinin daha önce yine yakıldığını, bunun rutin bir hal aldığını söyleyerek yangının bir an önce söndürülmesi ve sorumluların  cezalandırılmasın talep ettiler.”

MÜDÜR DOĞRULADI • Taraf’a konuşan Elazığ Orman bölge Müdürlüğü’ndeki Mehmet Susaman ise, yangınların operasyonlar nedeniyle çıktığını doğruladı. Susaman şöyle konuştu: “Güvenlikle nedeniyle askerlerce bazı yerlerin koordinatları verilerek, kesim yapılması isteniyor. Biz de buna yardımcı oluyoruz. Askerin can güvenliği korunsun diye seyreltme yapıyoruz. Bazı yerlerde örgüt baskı yapıyor, kesmeyin diye. Bu yerlerdeki ağaçlar kesilmeyince operasyonlarda havadan atılan bombalar yüzünden yangınlar çıkıyor. Mayınlı alanlar olduğu için söndürmeye dahi gidemiyoruz.”
Birdal ise Koç’un yaptığı başvuru üzerine komisyonun konuyu gündeme alması için girişimde bulunacağını söyledi.

20’DEN FAZLA YANGIN • Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre Doğu ve Güneydoğu’da temmuz ayında 20’den fazla yerde orman yangını çıktı. PKK’nın perşembe gecesi 4. Komando Tugayı’na düzenlediği saldırı sonrası başlatılan operasyon sırasında askerlerin attığı aydınlatma mermisinin yangına yol açtığı iddia edildi. Operasyon nedeniyle yangına uzun süre müdahale edilemedi.

TUNCELİ’DE FERYAT: BIRAKIN ATEŞİ, BARİ BİZ SÖNDÜRELİM • Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Tunceli Barosu, İHD ve DTP ile çok sayıda parti ve sivil toplum örgütleri, operasyon sırasında yangın çıkartılması ve söndürme çalışmalarına izin verilmemesine tepki gösterdi. İHD ve STK temsilcileri yetkililer hakkında suç duyurusunda da bulundu. 1 temmuzdan itibaren operasyonlar nedeniyle Elazığ, Hakkari, Siirt, Mardin, Bingöl, Diyarbakır, Şırnak’ta da benzer nedenlerle 20’den fazla orman yangını çıktı.

taraf



Bu haber 408 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs