En Sıcak Konular

Eski Yargıtay üyesinden tarihî uyarılar

27 Temmuz 2008 14:40 tsi
Türkiye, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti hakkında açılan kapatma davasında vereceği karara kilitlendi. Karar süreci yarın başlayacak. Mahkemenin kapatma talebini reddetmesi ülkeyi rahatlatacak.

Aksi bir karar ise ekonomiyi ve AB sürecini olumsuz etkileyecek. Siyasi ve sosyal dengeler bozulacak. Eski Yargıtay Üyesi Ekrem Serim, mahkemenin tarihe yön verecek bir noktada olduğu görüşünde. Türkiye'nin geleceği açısından ciddi endişeleri var. Bu sebeple Anayasa Mahkemesi'nin konuyu tüm boyutlarıyla değerlendirmesini istiyor. Mahkemenin 'yarı siyasi bir organ' olduğunu belirtirken ekonomik ve dış politik dengelerin göz önünde tutulması gerektiğini vurguluyor. Kapatma kararı verilmesi halinde erken seçimin gündeme geleceğine işaret ederken ülkenin fikren bölüneceği ve kamplaşmaların keskinleşeceği uyarısında bulunuyor. Serim, "Ondan sonra da huzurun geleceğini sanmıyorum." ifadesini kullanıyor. Serim, parti kapatmanın çözüm olmadığı düşüncesinde. "Etnik siyaset yapan partiler kapatıldı da ne oldu?" diye soruyor. Yeni parti kurduklarını, görüşlerinin devam ettiğini hatırlatıyor. Asıl meselenin bunların Meclis'te tartışılması olduğunu kaydediyor. Serim, AK Parti'nin kapatılması halinde düşünce ve ifade özgürlüğünün ağır yara alacağına da dikkat çekiyor. Bu husustaki tespiti çarpıcı: "Başörtüsü yasağı insan haklarına aykırıdır denilmesi suç sayılacak. Kaba tabirle, artık milletvekilleri sokaklar temiz mi pis mi onları konuşacak."

Eski Yargıtay üyesi, Türkiye'nin dışa kapanarak kendine özgü bir rejim haline dönüşmesini isteyenlerin olduğunu savunurken, "Temenni ediyorum ki; Anayasa Mahkemesi basiretli davranır. Hakkaniyete, AİHM kararlarına uygun bir karar verir." şeklinde konuşuyor.

Anayasa Mahkemesi, AK Parti davasında ekonomiyi, iç ve dış dengeleri göz önünde tutmalı.

Kapatma kararı çıkarsa ülke fikren bölünür. Kamplaşma keskinleşir. Bir daha huzur gelmez.

Düşünce özgürlüğü ağır yara alır. Artık milletvekilleri sokaklar temiz mi pis mi onu konuşur.

Türkiye, Avrupalı değil Asyalı bir ülke olur. Dışarıya kapanır. Kendine özgü bir rejim olur.

Etnik siyaset yapan partiler kapatıldı da ne oldu? Mesele bu görüşlerin Meclis'te tartışılması.

Umarım Anayasa Mahkemesi basiretli davranır. AİHM içtihatlarına uygun bir karar verir.

Mahkeme yarı siyasî bir organ

Anayasa Mahkemesi, karar verirken ülkenin içinde bulunduğu durumu dikkate almalı. Çünkü yarı siyasi bir organ. Ortada ekonominin bozulacağı ve siyasi çalkantıların olacağına yönelik açık bir durum var. Ancak ben üyelerin bunu düşüneceğini sanmıyorum. Çünkü bu dava uzun bir hazırlığın sonunda açıldı. Eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliği onlar için fırsat oldu.

Olumlu karar huzur getirir

Kapatmama kararı verilirse memlekette huzur olur. Yumuşama dönemine gireriz. Memleket için çok hayırlı bir neticedir. Ama aksi bir karar çıkarsa erken seçim gündeme gelecek. Siyasi tartışmalar hızlanacak, ülke fikren bölünecek. Ondan sonra huzurun geleceğini sanmıyorum. Seçim de olsa kamplaşma keskinleşir.

Kapatma çözüm olmadı

Parti kapatma hiçbir zaman çözüm olmadı. Etnik siyaset yapan partiler kapatıldı da ne oldu? Yenileri kuruldu. Mesele Meclis'te bunların tartışılması. Siyaset kanalı içinde çözüm bulunması. Asıl maksatları Başbakan'ı siyaset dışı bırakmak. Kapatma olursa, bu siyasi topluluğun gücü azalacak diyorlar. Aslında üyeler de biliyor ki parti kapatmak olumlu sonuçlar doğurmuyor. Bu ülkenin içindeler. Her gün gazete okuyor, televizyon izliyorlar.

Siyaset yasağı komünizm uygulaması

Milletvekillerinin siyaseten yasaklanması Sovyet Rusya'da olurdu. Komünizmden vazgeçen vekiller Meclis'te yasaklanırdı. Anayasa'ya göre milletvekillerinin gerek Meclis içinde gerek dışında yaptığı konuşmalarından dolayı mutlak dokunulmazlığı var. Meclis'te verdiği oylardan sorumlu tutulamaz. Dava bu bakımdan Anayasa'ya aykırı. Siyasi yasak, Anayasa ihlali anlamına gelir.

AİHM kararları dikkate alınmalı

AİHM, RP davası dışında parti kapatmaları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı buluyor. Türkiye'yi mahkum etti. 5 yıllık siyaset yasağını, seçme ve seçilme hakkına aykırı buluyor. FP davasında milletvekillerine verilen yasağı bu şekilde değerlendirdi. Mahkemenin bunu dikkate alması gerekir. AK Parti'yi kapatırsa AİHM'yi tanımıyor demektir.

Vekiller sokakların temizliğini konuşur

AK Parti kapatılırsa 'başörtüsü yasağı insan haklarına aykırıdır' denilmesi suç sayılacak. Kaba tabirle, artık milletvekilleri sokaklar temiz mi pis mi onları konuşacak. Belediyelerle ilgili sorunları tartışacak.

İnşallah basiretli davranırlar

Nicholas Sarkozy, 'Suni bir davayla iktidar partisi kapatılıyor. Türkiye Asyalıdır.' dedi. Yalnız Anayasa Mahkemesi'nin değil Türkiye'nin konumu da değişir. Avrupalı olmaktan çıkar Asyalı olur. İstenen şey Türkiye'nin dışarıya kapalı olması. Kendine özgü bir rejim haline gelmesi. İnşallah Anayasa Mahkemesi basiretli davranır.

Ergenekon davası da etkilenir

Olumsuz bir karardan Ergenekon da etkilenecek. Dava sulandırılacak. Hemen ardından hepsi tahliye edilir. Hava öyle dönüşür ki, yargı da bundan etkilenir. Mahkeme, hakkaniyete, AİHM içtihatlarına uygun bir karar vermeli. Ama benim ümidim yok.
 
zaman



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,893 µs