En Sıcak Konular

Kapatma olmazsa siyasi yasak yok!

27 Temmuz 2008 11:05 tsi
Kapatma olmazsa siyasi yasak yok! AK Parti'ye açılan kapatma davasında karar oturumları yarın başlıyor. Karar için ilk beklenti tarihi 1 Ağustos. Hangi karar kaç oyla alınabiliyor?

Anayasa Mahkemesi, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını yarın görüşmeye başlayacak. Heyet, karar verene kadar müzakerelerini aralıksız sürdürecek.

Ergenekon davası nedeniyle İstanbul'daki gündem, bu hafta "Ankara'ya taşınıyor." Anayasa Mahkemesi heyeti yarın 40 metrekarelik müzakere salonunda saat 10.00'da toplanarak karar oturumlarına start verecek. Raportör Osman Can raporunu özetleyerek okuduktan sonra heyet müzakerelere başlayacak. Mahkemenin önünde üç seçenek bulunuyor: Davanın reddi, AK Parti'ye verilecek Hazine yardımının kesilmesi ve kapatma.

AK Parti hakkındaki kapatma davasında süreç, 14 Mart 2008 cuma günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, parti hakkında hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne sunmasıyla başladı. Başsavcı Yalçınkaya, partinin ''laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği'' iddiasıyla AK Parti'nin kapatılmasını istedi.

Ceza davası prosedürü işletilen davada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ı dava ile ilgili görevlendirdi. Raportör Can, iddianameyle ilgili ön inceleme raporunu 28 Martta tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sundu. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından, mahkemelere tanınan ''iddianamenin iadesi veya kabulü'' şeklindeki yetki, bu davada da uygulandı. Raporunda iki seçenek sunan Raportör Can, ''iddianamenin iade koşullarının bulunduğunu'' ve ''iddianamenin Anayasa Mahkemesine sunulduğu anda kabul edilmiş sayılacağı'' görüşlerine yer verdi.

-İDDİANAME KABUL EDİLDİ-

Ön incelemeyi 31 Mart pazartesi günü yapan Anayasa Mahkemesi heyeti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesinin kabulüne karar verdi. Yüksek Mahkeme bu kararını, ''iddianamenin Abdullah Gül dışında kalan bölümünün kabulüne oy birliğiyle, Abdullah Gül yönünden de kabulüne Haşim Kılıç, Sacit Adalı, Serdar Özgüldür ve Serruh Kaleli'nin karşı oyları ve oy çokluğuyla'' aldı.

Bu aşamadan sonra ön savunmasını yapması için iddianame AK Parti'ye gönderildi. Yasal olarak 1 ay içinde ön savunmasını vermesi gereken AK Parti, yasal süreyi beklemeden 30 Nisanda ön savunmasını Yüksek Mahkemeye sundu.

Partinin yaptığı ön savunmanın ardından 1 ay içinde esas hakkındaki görüşünü sunması gereken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ise yasal sürenin son günü 30 Mayısta esas hakkındaki görüşünü Yüksek Mahkemeye bildirdi. Yalçınkaya esas hakkındaki görüşünde, iddianamedeki iddialarını tekrarladı.

Yalçınkaya'nın verdiği esas hakkındaki görüşünün ardından 1 ay içinde esas hakkındaki savunmasını vermesi gereken AK Parti adına Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, yasal sürenin dolmasına 13 gün kala 16 Haziranda esas hakkındaki savunmalarını Yüksek Mahkemeye sundu.

-SÖZLÜ SAVUNMA ÇİÇEK VE BOZDAĞ'DAN-

Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin verdiği esas hakkındaki savunmanın ardından sözlü açıklama ve sözlü savunma tarihlerini belirledi. Yüksek Mahkeme, 1 Temmuz 2008 Salı günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın sözlü açıklamalarını, 3 Temmuz 2008 Perşembe günü de AK Parti yetkililerinin sözlü savunmasını dinlemeye karar verdi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, 1 Temmuzda, Anayasa Mahkemesi heyetine 1.5 saat sözlü açıklama yaptı.

AK Parti adına sözlü savunmayı, 3 Temmuzda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile TBMM Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ yaptı. Çiçek ve Bozdağ'ın savunmaları 6.5 saat sürdü.

-RAPORTÖR: ''KAPATILMASIN''-

İşleyen süreç kapsamında, dava açıldığından bu yana çalışmalarını sürdüren, davaya ilişkin bilgi, belgeleri inceleyen Raportör Osman Can, raporunu 16 Temmuz Çarşamba günü tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına sundu. Raportör Can, 650 sayfalık raporunda, Venedik Kriterleri'ne göre söz ve eylemleri şiddet içermedikçe partilerin kapatılmayacağına dikkat çekerek, ''AK Parti hakkında açılan kapatma davasının reddedilmesi'' yönünde görüş bildirdi.

Raporun, Anayasa Mahkemesi heyetini bağlayıcılığı bulunmuyor.

Bu sürecin ardından, raporu inceleyen Yüksek Mahkeme üyeleri, 22 Temmuz günü yaptıkları toplantının ardından, davanın ele alınacağı günü 28 Temmuz Pazartesi olarak belirledi. Üyeler, yarından itibaren aralıksız her gün bir araya gelerek davayı görüşmeye başlayacak.

AK Parti hakkındaki kapatma davasını, 11 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması halinde 4 yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak.

Anayasa'ya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, ''temelli kapatma'' yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ''Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma'' kararı da verebilecek.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, iddianamesinde, ''davalı partinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmesi fiil ve beyanları ile neden olduğunu'' ileri sürdüğü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hakkında siyasi yasak getirilmesini istemişti.

HANGİ KARAR KAÇ OYLA ALINABİLİR?

* KAPATMA: Anayasa değişiklikleri, parti kapatmayı zorlaştırmıştı. Bunun için 11 üyeden 7'sinin oyu olmadıkça kapatma kararı verilemeyecek.

* RET: 11 üyenin 6'sı "Kapatılsın" dese bile ret kararı çıkacak.

* HAZİNE YARDIMI: "Kapatılsın" diyecek üyeler 7'yi bulamazsa 6 oyla da "Hazine yardımının kesilmesi" kararı çıkabilecek. Çünkü Anayasa'da sadece kapatma kararları için 7 oy gerekiyor.

* YASAKLAR: Siyasi yasak ancak kapatma halinde gelebilecek. Mahkeme, "Partiyi kapatmıyorum ama şu kişilere yasak getiriyorum" diyemeyecek. Kapatma kararı çıkarsa 6 üyenin yasak istediği kişilere yasak gelecek. Örneğin Başbakan Erdoğan'a siyasi yasak gelmesi için bu kez 6 üyenin oyu yetecek.

haber7




Bu haber 353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs