3 yanıt! | " /> 3 yanıt! | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'a 3 yanıt!

27 Temmuz 2008 09:23 tsi
Ergenekon'a 3 yanıt! Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Ergenekon ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne (EGM) resmi yazı göndedi. Üç kurumun görüşleri, Ergenekon i

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: Adli Müşavirlik yanıtında, “Böyle bir oluşumun Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde bulunmadığı” belirtildi. Savcılıkça sorulan 29 Ekim 1999 tarihli ‘Ergenekon Oluşum’ belgesi ve 1 Mayıs 2000 tarihli “Panzehir” başlıklı belgenin TSK ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığı açıklandı. Özel Kuvvetler Mesaj Formu ve Kara Kuvvetleri Mesaj Formu yazılı evrak içeriğinin TSK ile ilgisinin bulunmadığı, Sevgi Erenerol’dan elde edilen ‘Derin Ergenekon’ belgesinin, Tuncay Güney’de bulunan Çakır Paşa’nın Alevi Sevgisi, Alevilikle ve Ermenilerle ilgili bazı yazıların, MİT, Hizbullah, Susurluk ile ilgili yazı ve raporların TSK’ya ait olmadığı kaydedildi.

TSK’ya ait olduğu görüntüsü verecek emarelere rastlanılan bazı dokümanların kurumu yıpratmaya yönelik planlı ve kasıtlı işlemler olduğu değerlendirildi. Bu belgelerin TSK’ne ait belgelerin yazım teknikleri taklit edilerek veya bilgisayar teknikleriyle kurgulanarak oluşturulduğu belirtildi. Son zamanlarda bu tip olaylarla sıklıkla karşılaşılırken, yapılan adli soruşturmalarda kendisine rütbeli şahıs görüntüsü veren kişilerin çeşitli oluşumlarda ve ticari kuruluşlarda TSK ile yakın ilişki içinde olduğu yönünde izlenim yaratarak illegal yollarla menfaat temin etmeye çalıştıkları vurgulandı. Bu kişilerden bazılarının geçmişte üniforma giymiş olmalarının TSK ile halen bir ilişkileri olduğunu göstermeyeceği, bu tip faaliyetlerin gerek kamuoyunda gerekse TSK’de esefle karşılanacağı belirtildi.

MİT MÜSTEŞARLIĞI: Savcılığa gönderilen yanıtta, Ergenekon oluşumu ve şüphelilerden çıkan örgütsel içerikli belgelerin MİT ile ilgisinin olmadığı belirtildi. Daha sonraki aramalarda elde edilen diğer dokümanlarla ilgili MİT görüşünde, 2002’de müsteşarlığa gelen isimsiz mektup ve ekindeki CD’lerde yer alan “Ergenekon ve Lobi” isimli projeler ile iddia niteliğindeki bilgilerin, hazırlanan kitapçıkla 2003’te Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’na iletildiği kaydedildi. MİT’ten iletilen görüşte, mevcut bilgilerden hareketle, kesin belirleme yapılamamakla birlikte ‘Ergenekon’ adı kullanılarak yürütülen çalışmaların bu aşamada devleti ve rejimi hedef alan bir grubun kendi çıkarları çerçevesinde organize olma çabalarını içerdiği belirtilerek, şöyle denildi:

“İddia niteliğindeki bu bilgilerin, birbirinden müstakil değişik kanallardan gelmesi ve birbirini büyük ölçüde teyit eder olması, olaya dedikodu çizgisinin ötesinde bir anlam kazandırmakta ve yönlendirilmiş organize bir faaliyetin işaretlerini taşımaktadır. Mevcut bilgiler, asker orijinli yönlendirici bir kadronun kontrolünde, bazı sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve medya kuruluşlarının kullanılmasıyla ‘sivil idarenin örtülü biçimde denetime tabi tutulması ve yeni bir yapı altında yeni bir yönetim biçimi yaratılması amacına dayalı’ olduğu değerlendirilmektedir.”

EGM: Savcılığın, sorduğu görüşler arasında en uzun değerlendirmeyi EGM yaptı. Terörle Mücadele Dairesi’nce hazırlanan 4 sayfalık raporda, Ergenekon’un terör örgütü olarak değerlendirilebileceği belirtilerek, “Ergenekon isimli yapılanmanın 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 1. ve 7. maddelerinde ifade edilen örgütlü yapıya sahip bir örgütlenme olduğu kanaati oluşmuştur” denildi.

Raporda, “Cebir ve şiddet” başlığı altındaki silah ve patlayıcı madde bulundurma, eylem hazırlıkları, bomba irtibat bilgileri dikkate alınmasıyla soruşturmanın tamamına ve ele geçirilen delillerin tümüne vakıf olunması sonucunda şiddete ilişkin verilerin bu unsurun gerçekleşmesi olarak gözönüne alınmasıyla “Terör örgütü” niteliklerinin tamamlanacağı” vurgulandı. EGM raporunda, “EGM kayıtlarında söz konusu soruşturmaya kadar “Ergenekon’ isimli herhangi bir terör örgütüne ilişkin daha önceden intikal etmiş soruşturma ve kovuşturma bilgilerinin bulunmadığı ve dolayısıyla soruşturma konusu yapılanmanın yeni ortaya çıkarılmış bir yapı olduğu anlaşılmıştır. Bazı kişilere suikast planları yapıldığı, eylemi gerçekleştirecek şahıslara yüksek miktarda para teklif edildiği, bu eylemlerin gerçekleşmesi halinde ülkede bir infialin yaşanabileceği, ayrıca uluslararası alanda da ülkemizin zor durumda kalabileceği değerlendirilmektedir” denildi. EGM, Ergenekon’un devlet otoritesini kendi amaçları doğrultusunda baskı altına alan siyasi hedef olduğu ve örgütlü yapının tam olarak oluşturulduğuna dikkat çekti.

‘Derin devlet süsü’
Soruşturmayı yürüten 3 savcı, 3 kurumdan gelen bilgiler ışığında yaptıkları sonuç değerlendirmesinde devletin hiçbir kurumuyla ilgisi olmayan Ergenekon’un gizlice örgütlenerek, kendilerine “derin devlet” süsü verdiğini, devletin tüm kurumlarına sızıp kendi amaçları doğrultusunda devlet idaresini yasadışı olarak kendi usullerince yönetmeye çalıştığını kaydetti. Derin devlet tanımının aksine Ergenekon’un, soruşturma kapsamında elde edilen deliller ve belgelerinden devletin çıkar ve menfaatlerinden çok, kendi ideolojik görüşlerinin hâkim olması ve devleti demokratik olmayan yollardan baskı, sindirme terör yöntemleri kullanılarak yönetmeyi amaçladığı vurgulandı.

milliyet



Bu haber 358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,373 µs