En Sıcak Konular

Kim ne dedi?

26 Temmuz 2008 16:57 tsi
Kim ne dedi? Ergenekon örgütüyle ilgili soruşturma dün davaya dönüştü. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcıların hazırladığı iddianameyi kabul etti. Peki siyasiler bu karara ne dedi? İşte Mehmet Ali Şahin, Bülent Arınç, Mustafa Sarıgül ve Muhsin Yazıcıoğlu'ndan so

ADALET BAKANI MEHMET ALİ ŞAHİN

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ''Ergenekon'' iddianamesiyle ilgili olarak, ''Bizim savcılarımız ve hakimlerimiz hiç kimsenin hasımı değildir, hiç kimseyi de hasım olarak görmezler. Onlar sadece yasaların kendilerine verdiği görevleri ifa ederler.

Zaman'da yer alan habere göre Adalet Bakanı Şahin, ''Ergenekon'' iddianamesiyle ilgili sorular üzerine, iddianameyi henüz okumadığını söyledi.

İddianamenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca kitap haline getirildiğini, iki cilt olacağını ve iddianamenin taraflara ve avukatlarına kitap halinde teslim edileceğini bildiren Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in dün kendisini aradığını, iddianamenin mahkemece kabul edildiğini söylediğini kaydetti.

Davanın Silivri'deki ceza infaz kurumunun duruşma salonunda görüleceğini anımsatan Şahin, bu duruşma salonunda yeni düzenlemeler yapılarak salonun genişletileceğini ve yapılan çalışmaların duruşma gününe yetiştirileceğini söyledi.

İddianamenin içeriğiyle ilgili bilgileri dün akşam haber bültenlerinden öğrendiğini kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

''Benim için de sürpriz olan bir iddia ve bu iddiaya dayalı delillerle karşılaştım. Bu kadar önemli görevlerde bulunmuş kişilerin bu tür iddialara muhatap olması kişisel olarak, bir vatandaş olarak beni üzmüştür. Türkiye bir hukuk devletidir, Türkiye'de kurallar vardır, bu kurallara herkes uyacak. Kurallara uymamanın müeyyideleri vardır, müeyyidelerin de uygulamasını bağımsız yargı organlarımız yapacak. Bizim savcılarımız ve hakimlerimiz hiç kimsenin hasmı değildir, hiç kimseyi de hasım olarak görmezler. Onlar sadece yasaların kendilerine verdiği görevleri ifa ederler. Böyle bir iddianameyi hazırlayan ve aylardır çalışan savcı arkadaşlarımız hukukun gereğini yerine yerine getirme çabası içerisindeler. Dün iddianameyi kabul eden 13. Ağır Ceza Mahkemesinin başkan ve üyeleri de aynı şekilde hukuk çerçevesinde kendi görevlerini yapıyorlar. Yargılama yapılacak sonuç ne olacak hep birlikte göreceğiz.''

Şahin, bakanlığın idari görevleri dışında, bağımsız yargı organlarına talimat vermelerinin, davaları nasıl takip edecekleri ve nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda görüş bildirmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

TBMM ESKİ BAŞKANI BÜLENT ARINÇ

Bülent Arınç, ergenekon soruşturması ile ilgili iddianamenin kabul edildiğini anımsatarak, ''Bu son yıllarda yapılan emniyetin ve daha sonrasında da bizzat savcı ve hakimlerin yürüttüğü bir yargı operasyonudur. Burada ne Hükümetin, ne AK Parti'nin, ne senin ne de benim hiç birimizin dahili yok. Türkiye'de zaten bu işler böyle olur. Herhangi bir suç örgütü varsa, herhangi bir suçun işlendiğini haber almışlarsa, bu konuda güvenlik güçleri gerekli çalışmayı yaparlar'' diye konuştu.

Soruşturma kapsamında bazen gözaltına almalar, bazen tutuklama ya da tutuksuz yargılama sürecinin yaşanabileceğini ifade eden Arınç, şöyle devam etti:

''Bu iddianamede görüyoruz ki içlerinde emekli subaylar da var. En üst rütbesine kadar isimler sanık olarak geçmektedir. İçlerinde sivil kişiler bulunmaktadır. Gazeteciler, yazarlar bulunmaktadır. Bir suç örgütü ile ilgili yargı süreci başlamıştır. Bütün bunların ortaya çıkarılması, iyi bir yargı sürecinden sonra hak edenlerin layık olduğu cezalara kavuşturulması, bizim hukuk adına dileğimizdir. Hiçbirisi ile şahsi olarak ne kırgınlığımız ne düşmanlığımız var.''

BBP GENEL BAŞKANI MUHSİN YAZICIOĞLU

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, ''İddianame (Ergenekon), son derece kapsamlı, vahim iddiaların yer aldığı, toplumu şok edecek iddiaların olduğu bir iddianame'' dedi.

İzmir'de düzenlenen basın toplantısında Türkiye gündemiyle ilgili açıklamalar yapan Yazıcıoğlu, darbelere karşı olduklarını, sandıktan gelenin, sandıkla gitmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'yi yıllardır idare edenlerin güvenlik, özgürlük ve refah konularını sağlayamadıklarını savunan Yazıcıoğlu, şöyle devam etti:

''Ergenekon davası ile bir siyasi partinin kapatma davasına baktığımızda bunu açıkça görüyoruz. Neden bunlar gündemimizde var? Siyasilerimizin gerçek anlamda demokrasi ve hukukun üstünlüğünü sağlamada yeterli olmadıklarını görüyoruz. Ergenekon davası ne olacak? Bir hukuk devletinde bu sorular sorulabilir mi? Olmaz, neden? Çünkü hukuk devletinde yargıya güven tamdır, yargı görevini yapar, nereye gidiyorsa götürür. Yargı kararına göre icra gerekeni yapar, kim tutuklanacaksa bulur cezaevine koyar. Ama Türkiye'de biri gözaltına alındığı anda ya kahraman ilan ediyoruz ya da suçlu. Medya hemen ikiye ayrılıyor, ideolojik gözlüklerle bakıyorlar.

İstihbarat, emniyet gerçekten zamanında görevini yapıyor, savcı ve yargıçlarımız bağımsız karar veriyorsa, yasama, yürütme, yargı ayrı işleyebiliyorsa, ne Sayın Erdoğan'ın savcılığına ne Sayın Baykal'ın avukatlığına ihtiyaç olur. Tersine bir dava olsaydı da eminim Sayın Baykal savcılık, Sayın Erdoğan avukatlık yapacaktı.''

Davanın ne kadar derin ilişkilerin oluştuğunu ortaya koyduğunu ifade eden Yazıcıoğlu, ''İddianame son derece kapsamlı, vahim iddiaların yer aldığı, toplumu şok edecek iddiaların olduğu bir iddianame. Hepimizin beklentisi, suça kim bulaşmışsa, rütbesi, şöhreti, görevi, ekonomik durumu ne olursa olsun yargının ona dokunabilmesidir. Kimsenin imtiyazı olmamalı, ama kişilik hakları da korunarak adalet sağlanmalı. Vatandaşımızın vicdanı, yargı sonuçlarıyla örtüşmelidir'' diye konuştu.

Muhsin Yazıcıoğlu, Ergenekon operasyonunun temiz eller operasyonuna benzetilmesinin doğru olmadığını savunarak, ''Hayır, temiz eller değil. Kim devletin imkanlarını kullanarak çeteleştiyse çökertilmesini bekliyoruz, ama aynı zamanda, ihale mafyalarının da iktidarların devlet kaynaklarıyla istediği kimselere imkan sağlamasının da bitirilmesini bekliyoruz'' dedi.

Türkiye tarihinde ''darbe heveslilerinin'' hep olageldiğini öne süren Yazıcıoğlu, ''Zamanın gazetecileri ordu mensuplarıyla çember oluşturarak darbe heveslerine kapılmışlardır. 'Halka güvenmeyen, halk yapamaz' diyen Jakoben anlayışla ülkeyi yönetmek isteyenler hep vardı. Başarılı olma ihtimali nedir, o ayrı. Ama böyle hevesler hep vardı'' diye konuştu.

Gözaltına alınan isimlerden bazıları hakkında ''Çok değerli insan, ona niye dokunuluyor?' dendiğini anlatan Yazıcıoğlu, ''Çobana dokunulsun ona dokunulmasın mı?'' dedi.

BBP lideri Yazıcıoğlu, mahkeme tarafından suçu sabit görülene kadar herkesin suçsuz görülmesi gerektiğini de vurguladı.

ŞİŞLİ BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA SARIGÜL

Ergenekon ile ilgili Baykal'ın bazen savcı bazen hakim bazen de avukat olduğunu kaydeden Sarıgül, "Devlet herkesin devletidir. Devletin de kuralları vardır. Birilerinin devlet adına hareket etmesini, demokrasi dışı anlayışları doğru bulmuyorum ve de onaylamıyorum. Savcılar cumhuriyetin savcılarıdır. Senin savcın, benim savcım olmaz. Senin partinin savcısı, benim partimin savcısı olmaz. Savcılarımız bütün yurttaşlarımızın savcısıdır." şeklinde konuştu.

"Savcıların ve hakimlerin işlerine hiç kimse karışmamalıdır" diyen Sarıgül, "Biz askerimizi severiz ama biz askerimizi kışlada severiz. Biz herkesin kendi işini yapmasını arzu ederiz. Sayın Baykal, bu davada avukatlığa soyunduğunu söyledi. Bekliyorum. Baykal şimdi Hurşit Tolon paşanın ve diğer paşaların avukatlığını alsın ve avukatlığı yürütsün. Lafı söylemek kolay, arkasında durmak önemli. Onu diyen bir kişinin yüz binleri meydanlara dökmesi lazım. Laf olsun torba dolsun diye konuşuyor." diye konuştu. 



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs