En Sıcak Konular

Eskiden Cumhuriyet okurdu

26 Temmuz 2008 14:35 tsi
Eskiden Cumhuriyet okurdu Ergenekon davasında gözler, davaya bakacak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün'e çevrildi. Hakim Şengün'ün dostları ve meslektaşları 'çatık kaşlı' hakimi anlattı. Anlatılan çarpıcı...

İddianame açıklandı. Gözler ona çevrildi. Davanın hakimi Köksal Şengün nasıl biri?

ÇATIK KAŞLI HAKİM

Sert bir hâkim olarak bilinen Köksal Şengün’ün davalarında bulunan bir avukat onu şöyle tanımlıyor: “Kürsüsüne hâkim bir insandır. Zaman zaman sertleştiği anlar da olur. Ama savunmayı kısıtlayan, ‘sus sus’ diyen bir adam değildir. Çok zeki bir adam. Usul kurallarına bağlı ve otoriter biri. Benim aldığım izlenime göre, sosyal demokrat bir dünya görüşüne sahip. Köksal Şengün, kürsüde kaşları çatık bir hâkimdir.”

MAHKUMİYET KARARI VERİR

Köksal Şengün ile bir başka ağır ceza mahkemesinin başkanı olarak aynı kulvarda çalışan emekli bir hâkimse, Şengün’ün cezaya dönük mizacının altını çiziyor: “İddianameleri mahkûm ettirmek niyetiyle okur. Karakter olarak bir hâkim cezalandırmaya dönük yapıya sahipse, ister istemez mahkûmiyet kararı verir. Köksal’da da öyle bir yapı var. En azından bazılarını mahkûm eder.”

UÇ FİKİRLERİ YOKTUR

Emekli hâkim, Köksal Şengün’ün dünya görüşüyle ilgili olarak ise, “Köksal dinci bir adam değil. Sosyal demokrat bir insandır. Uç fikirleri olan bir insan değildir” diyor.

CUMHURİYET OKURU

Hâkimlikte kariyer merdivenlerini hızla tırmanan Köksal Şengün, acaba günlük yaşantısında nasıl bir insan? Bu sorunun yanıtını Sürmene’nin Baştımar Köyü’nden Köksal Şengün’ün bir aile dostunun kızından alıyoruz. Kürsüde sert bir hâkim olduğu bilinen Şengün için yakın dostunun kızı, “Çok cana yakın, konuşkan ve hatırlı bir insandır. Sürmene’ye her yaz gelir. Kitap ve gazete okumayı seviyor. Mahallesindeki insanlarla iç içe. Memleketinde düğün olduğunda da ilgilenen bir insan. Köye geldiğinde muhtarlığa gidiyor ve oradaki çay ocağına takılıyor. Ev ziyaretleri yapmayı, çay içmeyi ve karalahana sarmasını çok seviyor. Eskiden babamla beraber Cumhuriyet gazetesi okurdu. Şimdi okuyor mu bilmiyorum. Buraya geldiğinde babasının eski evini yıktırarak yaptırdığı iki katlı evde kalıyor” diyor.

TOLON VE ERUYGUR'UN TUTUKLANMASINA KARAR VERDİ

Ergenekon davası bilgisayarla yapılan kura çekimi sonucu İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne çıktı. Mahkeme heyeti, başkan, iki üye, bir yedek üye ve mahkeme savcısından oluşuyor. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, üyeler Kemal Can ve Hasan Hüseyin Özese, yedek üye Sedat Sami Arışıloğlu. Mahkeme savcısı ise Emin Aydinç. Mahkeme, iki bin 455 sayfalık iddianame doğrultusunda davayı inceleyecek ve karara bağlayacak. 13’üncü Ağır Ceza, daha önce de orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’un tutuklanmasına karar vermişti.

DİĞER DAVALAR

Mahkeme, baktığı önemli davalarla biliniyor. Bu davalar arasında DTP milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Ayla Akat Ata hakkında, “Yasa dışı örgüte üye olmak” iddiasıyla açılan dava da var. Hizbullah ana davasının yanı sıra Loui Sakka’nın avukatı Osman Karahan’ın davası, yasadışı DHKP-C davası da bu mahkemede görülüyordu. Ergenekon davasının bu mahkemeye verilmesinin ardından, baktığı diğer tüm davalar elinden alındı ve bu davaya odaklanması sağlandı.

DÜNDAR KILIÇ'IN KÖYÜNDEN

Sürmene’nin Baştımar Köyü’nden Köksal Şengün dışında başka ünlü isimler de çıktı. Mesela gözaltılar hariç hayatının 21 yılını cezaevinde geçiren ünlü mafya babası Dündar Kılıç, 1953’te Baştımar’da doğdu. Köyün bir diğer ünlüsüyse ‘Banker Kastelli’ adıyla tanınan ve geçen ay intihar eden Abidin Cevher Özden. Baştımar Köyü’nden çıkan ve adını tüm Türkiye’ye duyuran son isimse Zeki Baştımar. Türk sol hareketinin önderlerinden Zeki Baştımar, Türkiye Komünist Partisi İcra Komitesi üyesiydi. Sürmeneliler, Baştımarlılara genellikle Mahnolu anlamına gelen ‘Mahnoli’ diyor. Mahno, Sürmenelilerin Baştımar Köyü’nün de bulunduğu bölgeye verdikleri ad. Baştımar, Sürmene’nin hiç Rumca konuşulmayan ve ismi Türkçe olan nadir köylerinden biri.

RÜŞVET ÇARKINI BOZMUŞTU

Köksal Şengün, 1993 yılında DGM’de ayak uyduramadığı rüşvet çarkını ve meslektaşlarının rüşvet karşılığı tahliye kararlarını savcıya ayrıntılarıyla anlatmasıyla biliniyor.

Tempo



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,917 µs