En Sıcak Konular

TPAO, Kuzey Irak'ta Japonlar'la birlikte petrol arayacak

26 Temmuz 2008 14:13 tsi
TPAO Genel Müdürlüğü'ne atanan Mehmet Ünsal, günlük petrol üretimlerinin 100 bin varile ulaştığını söyledi. TPAO'nun Kuzey Irak'ta Japonlar'la birlikte petrol arama çalışmaları yapacağını belirten Genel Müdür Mehmet Ünsal, “Erbil kenti yakınları

TPAO sahalarını yakından tanıma ve denetleme amacı ile Batman'a gelen Genel Müdür Mehmet Ünsal, yardımcıları ve TPAO Batman Bölge Müdürü Erdal Coşkun ile birlikte TPAO Kristal Park'ta basın toplantısı yaptı. TPAO'yu eski günlerindeki gibi güçlü hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Genel Müdür Mehmet Ünsal, TPAO'nun Türkiye'nin geleceğini değiştirecek noktaya geldiğini söyledi. Dünya petrolünün yüzde 70'inin Ortadoğu ve Hazar Denizi'nde olduğunu anlatan Ünsal, Türkiye'nin bu paydan payını alması için gerekli çalışmaları sürdürdüğünü belirtti. TPAO Genel Müdürü Mehmet Ünsal, “Daha büyük projelere imza atmak için yurt dışı ve Karadeniz Bölgesi'nde araştırmalarımız devam ediyor. Bu bakımdan Karadeniz Bölgesi'nde 1 milyar dolarlık yatırım yaptık” dedi. Karadeniz Bölgesi'nde 2 Amerikan firması ile ortak çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Genel Müdür Mehmet Ünsal “Sismik aramalar yapıyoruz. 3 boyutlu filmler çekerek kuyular açacağız. 2010- 2015 yılları arasında bu kuyularda petrol üretimi başlayacaktır” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'ni 100'üncü yılında ‘enerji ülkesi' yapmayı hedeflediklerini bildiren TPAO Genel Müdürü Mehmet Ünsal, şirketin yurt dışındaki yatırımlarında petrol üretiminin yurt içindekinden fazla seviye geldiğini kaydetti. 1990'da başlayan çalışmalarında 35 bini yurt içinde olmak üzere toplam 65 bin varil petrol üretimi yapan TPAO’nun son aylarda bu rakamı günlük 100 bin varile çıkardığını anlatan Genel Müdür Ünsal şöyle devam etti:

“Bu çalışmalarda emeği geçen herkesi kutluyorum. Yurt dışında Libya'da kuyular açtık. 5 bin 500 metrede yapılan araştırmada çok kaliteli petrol bulundu. TPAO orada da yabancı şirketler arasında yerini alacaktır. TPAO deyince ilk önce Batman akla gelir. Batman da elde edilen gelirin bir kısmının sosyal içerikli olarak Batman'da harcanmasını sağlıyoruz. Örneğin Batman Üniversitesi'ne yapmış olduğumuz 6 trilyonluk (6 milyon YTL) yardımlar gibi.”

Önümüzdeki 12 yıl içinde Türkiye'nin gaz ve petrol ihtiyacının 700 milyar dolar olacağının hesaplandığını bildiren Genel Müdür Mehmet Ünsal, şöyle konuştu:

“Yurt dışı faaliyetlerde yakın çevredeki ülkeler olan İran, Irak, Suriye ve Hazar Denizi gibi yerlerde çalışmaların yapılacağı bu ülkelerde büyük sahalar bulunmaktadır. Irak Hükümeti daha önce TPAO bünyesinde bulunan TPIC'i ihale ye girebilecek 35 kişilik listeye almamıştı. Bu hata düzeltildi, TPAO, hak ettiği yeri aldı. Irak'ta da Erbil yakınlarında Japonlar'la birlikte yeni petrol sahaları keşfedeceğiz. Orada çok ciddi petrol yatakları var. Önümüzdeki aylarda Irak'a yönelik petrol arama çalışmalarını hızlandıracağız. Daha Öncede Japonlar'la birlikte petrol araması yapmıştık. Yine Japonlar'la birlikte Irak'ta çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Suriye sınırında geçen yıl açtığımız 24 kuyudan 22'sinde petrol bulunmuştu. Mayın sahaların temizlenmesiyle kuyu sayısını arttıracağız.”

TPAO Genel Müdürü Mehmet Ünsal, Türkiye'nin 2023 yılındaki petrol ve doğal ihtiyacını açıklarken bu ihtiyacın Türkiye'nin kendine yetecek kadar enerjiye sahip bir şekilde karşılanacağını söyledi. Ünsal, 2007 yılında 30 milyon ton olan petrol üretiminin 2020 yılında 40 milyon ton olacağını doğal gaz ihtiyacını 35 milyar metreküpten 55 milyar metreküpe ulaşacağını, bu ihtiyacın Karadeniz bölgesinde yapılacak büyük yatırımlardan karşılanacağını ekledi.

milliyet



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,888 µs