En Sıcak Konular

Özel konuşma butonuna basılmamış!

26 Temmuz 2008 13:45 tsi
Özel konuşma butonuna basılmamış! Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek Türkiye'de yasal dinlemelerin bir milyona ulaştığını açıkladı. Dinlenen zanlıların özel yaşamlarına ilişkin konuşmalarının da dinleme kapsamına alınmasını ise Şimşek 'buton'la açıkladı...

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, mahkeme kararıyla telefonları dinlenen zanlıların özel yaşamlarına ilişkin konuşmalarının da dinleme kapsamına alınmasına, dinleme yapan görevlinin "özel konuşmaları sil" butonuna basmamasını gerekçe gösterdi. 70 milyonu dinlemelerinin mümkün olmadığını belirten Şimşek, ilk kez dinlenen kişilerin sayısıyla ilgili rakam verirken "milyonun altında" dedi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, Şimşek geçen hafta TBMM insan Hakları İnceleme Komisyonu içinde oluşturulan Telekulak Alt Komisyonu'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Meclis tutanaklarına yansıyan açıklamalarında, telefonları dinlenen şüphelilerin özel yaşamlarının da dinlenebildiği itirafında bulundu. Komisyonun MHP'li üyesi Mehmet Ekici'nin Ergenekon kapsamında gözaltına alınan gazeteci Erol Mütercimler'in "Sevgilimle konuşmalarım bile dinleme kapsamında" sözlerini anımsatması üzerine Şimşek şu açıklamayı yaptı:

SAVCI'NIN TAKDİR HAKKI

"Konuşmalarda o dinlemeyi yapan görevli kağıda geçirirken konuşmayı taktir edersiniz ki cumhuriyet savcımızın kontrolünde yapar bu işi. Yani elbette ki bizim dinleme yaptığımız arayüzde "ilgisiz, suç oluşturmayan özel konuşmaları sil" diye buton var. Yani silinmemiş olabilir. Cumhuriyet Savcısı silinmesini emredebilir. Özel konuşmalar konusunda Cumhuriyet Savcısı'nın takdir hakkı var. Mesela "tanıksa sil" diye dinleme arayüzünde buton var. Yani tanıkla ilgili olarak kesinlikle tape'ye bile düşmemesi lazım. Özel konuşmalar konusunda cumhuriyet savcısının tabii ki taktir hakkı var."

Şimşek, Ergenekon soruşturması kapsamındaki dinlemelerin sızması ile ilgili soru üzerine de "Bir sızma tespit edilmişse Cumhuriyet savcıları doğrudan devreye girebilir. Şikayet olduğu taktirde bir sızma tespit edilmişse savcı dava açabilir" demekle yetindi.Şimşek, dinlemelerin inceliklerine ilişkin şu sözleri söyledi:

HERKESİN DİNLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL

- Türkiye çapında tüm savcılıklardan ve hakimliklerden gelen soruşturmalar bazında bizden talep ettikleri HTS raprou dediğimiz bu sinyal bilgileri kim kimi aramış, 1 ay süre içinde kaç kere aramış, ne kadar süreyle aramış bilgileri dediğimiz bilgiler bazında örneğin bu sayı yıllık, hiç abartmıyorum 150-200 bin civarında. Türkiye çapında 800-900 tane savcılığa biz hizmet veriyoruz ve çok da seri bir şekilde veriyoruz. 30 kadar personelimiz bunun için çalışıyor.

- Herkesin dinlendiği iddiasıyla ilgili olarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin verdiği karar sırasında da tartışıldı. Bir kere teknik olarak Türkiye'de 70 milyon deniyor da, bunun en azından 20 milyonu çocuktur, 10 milyonu da telefon kullanmıyordur. Böyle bir imkan yok efendim. Türkiye'de 40 milyon telefon kullanıcısı olduğunu kabul edelim. 40 milyonun aynı anda dinlenmesi mümkün değil.

- Genel dinleme-izleme yetkisi için MİT, emniyet ve jandarma olmak üzere adlilerde 3 bin 500'e yakın itirazımız var ve yüzde 90'ı aşan miktarda kabul.

- Hakim kararı olmadan dinleme yeteneğimiz var. Telekom, Turkcell, Avea'dan bir teknisyen de bunu yapabilir. Ancak dijital teknoloji her türlü işlemle ilgili olarak log bırakır, iz bırakır. Eğer sızmış, bir yanlış yapılmış, insanların haklarını ihlal eder, kişilik haklarını ihlal eder bir durum sözkonusuysa incelenir, bu loglar üzerinde gerekli soruşturmalar yapılır. Yasadışı dinlemeyi tespit etmek kesinlikle mümkün. Kimin hangi dinlemeyi yaptığı ve bu sızmanın kimden sızabileceği varsa bilinir.

Gazeteport



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,788 µs