En Sıcak Konular

Türkiye ve Yunanistan'da Kıbrıs sevinci!

25 Temmuz 2008 23:44 tsi
Türk ve Yunan Dışişleri Bakanlığı, ''Kıbrıs'ta iki liderin kapsamlı müzakereleri başlatma kararına varmalarına ilişkin benzer açıklamalar geldi.

Bakanlık tarafından bugün yapılan açıklamada, ''Kıbrıs’ta iki liderin bugün (25 Temmuz) gerçekleştirdikleri görüşmede, 3 Eylül tarihinde kapsamlı müzakerelerin başlatılmasına karar vermiş olmalarını memnuniyetle karşılıyoruz'' denildi.

Açıklamada, ''Türkiye başından beri Kıbrıs sorununun yerleşik BM parametreleri olan iki kesimlilik, siyasi eşitlik, iki eşit Kurucu Devletin kuracağı yeni ortaklık temelinde çözülebilmesini teminen BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde kapsamlı müzakerelerin başlatılmasını desteklemekte olduğu'' kaydedildi. 

Türkiye'nin, ''Kıbrıs'ta iki taraf arasında 3 Eylül’de başlatılacak müzakere sürecine de bu anlayış doğrultusunda tam desteğini vereceğinin ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:

''Görüşmede liderler ayrıca 21 Mart Süreci çerçevesinde kurulan Teknik Komitelerin yürüttüğü faaliyetler sonucunda çevre, kültürel miras, kriz yönetimi gibi işbirliği yapılacak alanları kapsayan 16 başlıkta çalışmaların başlatılmasına da karar vermişlerdir.

Türkiye, Kıbrıs Türk tarafının inisiyatifiyle başlatılmış olan Teknik Komitelerin çalışmalarından olumlu sonuçlar alınmasını dilemekte ve Ada’da iki taraf arasında güven ve işbirliği ortamını tesis etmeye yarayacak bu yöndeki faaliyetleri desteklemektedir.''

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Atina'nın Kıbrıs'da müzakerelerin başlaması kararından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Bakoyanni, yaptığı açıklamada, ''Kıbrıs'ta liderlerin, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar'ın temel ve yasal hakları ile çıkarlarını koruma hedefli, karşılıklı olarak kabul görmüş bir çözüme ulaşmak için aldıkları müzakerelere başlama kararını selamladığını'' belirtti.

Dora Bakoyanni, ''İki liderin, Kıbrıs'ın, iki toplum ve iki bölgeli federasyon ve tek kimlik, tek vatandaşlık ve tek egemenlik çerçevesinde tekrar birleşmesi için müzakerelere başlama yönünde vardıkları anlaşmayı selamlıyoruz'' ifadesini kullandı.

Bakoyanni,''Bugünkü durum kabul edilemez. Kalıcı, işlevsel ve BM kararları ile AB ilkeleri doğrultusunda adaletsizlikleri giderecek bir çözüm gereklidir. Başarının yolu yokuş olacaktır. Bunun için ilkelerin ödünsüz bir biçimde korunması ve herkesin iyi niyete sahip olması gerekmektedir, ancak asıl olan iki tarafın, dışardan dayatmalar, hakemlik ve suni takvimler olmadan, yaratıcı bir biçimde çalışmalarıdır'' dedi.

Yunanistan'ın yeni başlayacak olan müzakere sürecini tam anlamıyla desteklediğini kaydeden Bakoyanni, Atina'nın, Rum Lider Dimitris Hristofyas ve Rum Yönetimi'nin sürekli yardımcısı olacağını vurguladı.

Bakoyanni, ''Ortak hedef olan Kıbrıs'ın tekrar birleşmesi hedefine ulaşmak için birlik ve uzlaşma temel ön şartlar olduğu gibi kesin bir gerekliliktir'' ifadesini kullandı.

AA




Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs