En Sıcak Konular

İşte Başbakan'a suikast yapacak isim!

25 Temmuz 2008 20:07 tsi
İşte Başbakan'a suikast yapacak isim! İddianameye göre örgütün hedefindeki isimlerin başında Başbakan Erdoğan vardı. Örgüt, Başbakan'dan kurtulmak için de eski bir suikastçi ile temas kurdu.

Ergenekon Terör Örgütü'nün suikast listesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Yargıtay'da üst düzey bir yönetici, gazeteci Fehmi Koru ve yazar Orhan Pamuk'un da adı yer alıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen Ergenekon iddianamesinde, Ergenekon olarak adlandırılan örgütün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’e yönelik Veli Küçük’ün tutuklanmasının ardından suikast hazırlığı yapıldığı iddia edildi.

İddianamenin “Soruşturmanın Özeti” bölümünün 9. kısmındaki “Türk İntikam Tugayı’nın (TİT) Yeni Hücre Yapılanması ve Başbakan’a Suikast” bölümünde, suikast planı şöyle anlatıldı:

“22 Ocak 2008 tarihinde yapılan operasyondan kısa bir süre sonra Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturması yapılan ve kendisini Türk İntikam Tugayı (TİT) Ergenekon örgütü üyesi olarak tanıtan şüpheli Vatan Bölükbaşaoğlu’nun Veli Küçük’ün tutuklanması üzerine çeşitli kişilerle Veli Küçük’ten aldığı talimatlar gereği Ergenekon operasyonuna misilleme olmak üzere Başbakan’ın veya Emniyet İstihbarat Daire Başkanının öldürüleceğinin ve bu iş için silah ve tetikçi temin etmeye çalıştığı hususundaki bilgilerin Cumhuriyet Başsavcılığımıza ulaşması üzerine Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığının proje aşamasındaki soruşturması Ergenekon’la alakalı olduğu düşünülerek soruşturma dosyasının ve iletişim tespit tutanaklarının savcılığımıza gönderilmesi sonrasında yapılan incelemede şüpheli Vatan Bölükbaşoğlu’nun hem telefonla silah teminine çalıştığı, hem de dijital ortamda (msn görüşmeleri) yaptığı görüşmelerde Ergenekon terör örgütünün talimatları gereği Başbakan ve Ramazan Akyürek’in öldürülmesiyle alakalı istihbari bilgiler topladığı, Ogün Samast misali bu işi gerçekleştirecek kişileri ayarlamaya çalıştığı muhtemel bir suikastın önlenmesi için şüpheli ile irtibatlı olduğu gruba yönelik yapılan operasyonda söz konusu e-maillerin şüphelinin bilgisayarında bulunduğu ve bu şüphelinin de mahkemece tutuklandığı diğer şüphelilerin ise delil durumuna göre serbest bırakıldığı anlaşılmıştır.”

Ergenekon iddianamesinin açıklanması ile birlikte kan donduran ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

İşte onlardan biri...

Bu suikastı Abdi İpekçi suikastinde ismini sıkça duyduğumuz Oral Çelik üstlenmişti.


ORAL ÇELİK KİMDİR?

Çelik'in adı ilk olarak 1978 ve 1979 yıllarında Malatya'da cinayet ve bombalama olaylarına karıştı. Öğretmen Nevzat Yıldırım'ın öldürülmesi olayına da adı karışan Çelik, İstanbul'da izin kaybettirdi.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi suikastının yönlendiricisi ve Papa suikastının kilit ismi olarak anıldı. Adı Mehmet Ali Ağca'yı cezaevinden kaçıran Er Bünyamin Azer Yılmaz ve diğer sanıkların ifadesinde geçti.

Hakkında olaydan iki yıl sonra tutuklama kararı çıktı. 1985 yılında İsviçre'de Abdullah Çatlı ve Mehmet Şener'le birlikte yakalandı. 14 Kasım 1986'da Fransa'da uyuşturucu suçundan üzerinde Bedri Ateş sahte kimliğiyle yakalandı.

Uzun süre kimliğini reddeden Çelik'in üç yıl hapiste yattıktan sonra asıl kimliğinin anlaşılması üzerine Türkiye tarafından iadesi istendi. İsmini 1993 yılında kabul eden Oral Çelik, cezası dolduktan sonra 17 Aralık 1993'te İtalya'ya iade edildi. Burada uyuşturucu kaçakçılığı ve sahte kimlik kullanmaktan yargılandığı davada beraat etti.

İtalya'dan İsviçre'ye iade edilen ve Basel'de uyuşturucu davasında yargılanan Çelik, bu davadan da beraat etti. 1996 yılında Türkiye'ye iade edilen Çelik aleyhinde silahlı çete üyesi olmak, ruhsatsız silah taşımak ve cezaevinden adam kaçırmak suçlarından açılan davalar zamanaşımından düştü.

İpekçi davasında da tahliye edilen Çelik, cezaevinden çıktıktan sonra Malatya'da evlendi, Çağrı İnşaat, Nakliyat, Güvenlik Turizm adlı bir şirket kurdu. Çelik, Malatyaspor Kulübü Başkanlığı da yaptı.

Çelik ve adamları, 03 Mayıs 2000'de Tayfun Tombuloğlu'yla bir alacak verecek olayıyla ilgili gözaltına alındı ancak bir gün sonra serbest bırakıldı.

17 Mayıs 2000'de bu olaydan dolayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Korkutarak zorla senet ve para tahsil ettikleri" gerekçesiyle Oral Çelik ve adamları olduğu belirlenen beş kişi hakkında dava açtı. Sanıklar hakkında 13 yıl 6'şar aya kadar ağır hapis istendi.

haber7



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,094 µs