En Sıcak Konular

Keneyi yok eden küçük canavar

25 Temmuz 2008 15:55 tsi
Deney için kırmızı orman karıncalarının yuvalarının yakınına 7 kene bırakıldı. Keneleri yuvaya taşıyan karıncalar bir kaç saniye içerisinde yok etti.

Eskişehir’de ormandaki ağaçlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenen kırmızı orman karıncalarının keneleri de yediği tespit edildi.

Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, Sağlık Müdürlüğü uzmanları ile birlikte ormanlık bölgede kırmızı karıncalarla ilgili araştırmalar yaptıklarını söyledi. Çatacık Ormanları'da topladıkları 7 adet keneyi kırmızı karıncaların bulunduğu yuvaların yakının bıraktıklarını anlatan Küçüköz, bir kaç saniye içerisinde 2-3 grup karıncanın kenelere saldırıp bunları yuvalarına taşıyarak yediklerini belirtti.

Kırmızı karıcaların keneleri yok ettiğini ifade eden Eskişehir Orman Bölge Müdürü Sıtkı Küçüköz, " Formica Rufa denilen kırmızı orman karıncaları ile kuşlar yıllardır böceklerle mücadelemizde bize yardımcı oluyor. Bunların keneleri de yediği bazı kaynaklarda okumuştuk. Sağlık Bakanlığı'nın da isteği ile bir deneme yaptık. Gördük ki karıncalar keneleri yuvalarına taşıdı. Tabi bunu kenelere çözüm bulundu diye söylemek doğru değil. Bu karıncalar belli bir rakımın altında yaşamıyor. Karıncalar yuvanın etrafındaki 80 metre çapında bir alanda bulunan bütün böcekleri topluyorlar.  Bu konu ciddiye alınıp araştırılmalı" dedi.

KIRMIZI ORMAN KARINCALARI

Orman Bölge Müdürü Müdürü Sıtkı Küçüköz karıncaların keneleri yuvalarına taşımalarıyla ilgili çektikleri kamera görüntülerini Sağlık Bakanlığı'na gönderdiklerini kaydetti. Küçüköz kırmızı orman karıncaları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Formica Rufa denilen Kırmızı Orman karıncaları orman ağaçlarına zarar veren böceklerle beslenmektedir. Bu nedenle ormanlarımızın sağlıklı kalmalarının sigortasıdır. Bir işçi karınca günde kendi ağırlığının 1/20'si oranında zararlı böcek yer. Bir karınca kolonisinde ortalama 300 bin adet işçi karınca bulunur ve bir koloni yılda ortalama 24 kilo böcek yiyor. Karıncalar yuvalarının 80 metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki bitlerini yer. Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncalar bin metrenin üzerindeki ibreli ormanlarda yaşar. Hektarda 10-15 adet yuva yapar. Toprak altında galeriler açar, kışı 1-2 metre derinlikte geçirir.Erkek karıncanın sayıları azdır. Kraliçe karınca ile çiftleştikten sonra ölürler. Yuvalarda en fazla 50 kraliçe karınca bulunur. Hepsi ayrı galerilerde kendi ekibiyle çalışır. 20 yıllık ömürleri boyunca bir kez çiftleşirler fakat her yıl yumurtlayarak koloninin devamını sağlarlar. Karınca yuvalarına bilgisiz insanlar zarar verdiği gibi, domuz, ayı, tilki, sansar ve farelerde zarar vermektedir. Eskişehir Çatacık ormanlarının doğal yapısında bulunan karıncalar adeta ormanların gönüllü temizlik işçileri gibidir. Orman teşkilatı olarak yuvaların bozulmamasına ve sayılarının artmasına gayret gösteriyoruz."

AA



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs