Yeni enerji: Petrol bitti! Kabul edin! | " /> Yeni enerji: Petrol bitti! Kabul edin! | "/>

En Sıcak Konular

Yeni enerji: Petrol bitti! Kabul edin!

25 Temmuz 2008 12:56 tsi
Yeni enerji: Petrol bitti! Kabul edin! 'Kavgayı' açıklayan 'petrol savaşı' cümlesi geçerliliğini koruyor ama bir büyük farkla. Bu önemli fark, 'petrol savaşının kontrolden çıkması'! Herşeyi “kızıştıran” bu. Çünkü petrol bitti. Bunu anlamak gerekiyor. Bitti! Azalanın kavgası b

“Kavgayı” açıklayan “petrol savaşı” cümlesi geçerliliğini koruyor ama bir farklı. Bu önemli fark “petrol savaşının kontrolden çıkması”! Herşeyi “kızıştıran” bu. Çünkü petrol bitti. Bunu anlamak gerekiyor. Bitti!

Bunu içimize sindirdiğimizde, ortaya eşyanın tabiatı gereği çıkan yeni soruyu sormak ve gelecek stratejisini de bunun üzerine kurmak zorundayız. “Petrol bittiyse yeni enerji ne”? Ve bunun stratejisi nasıl kurulacak?

Ama önce asla ikna olmayanlar, küresel, bölgesel ve ülkesel gelecek denklemlerini petrol üzerine kuranlar için, “bitti”yi gösterelim.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre-ki bu kurum evrensel ölçülerde kabul görmektedir-satışa hazır petrol miktarı sadece 2013 yılına kadar,  yani 5 yıl “içinde” yetersiz kalacak!

Bu en amiyane tarif ile fiyatı 500 dolara çıkmış bir petrol olsa ve bunun için 1000 dolar ödemeye hazır olsanız bile arabanızın bir santim bile yürüyemeyecek olması manasına geliyor.

Tabii “satışa hazır” lafından, “aslında petrol var da varillere koyamamışlar daha” anlamı çıkmasın. Petrol olmadığı, azaldığı için boş duran varillere koyulamayacak.

Bu tablo bağlantılı olarak şu demek; geniş anlamıyla Batı’nın, OPEC’e (Petrol İhraç Eden Ülkeler) bağımlılığı iyice artacak. Kavganın artık en yalın ifadesi budur ve Ortadoğu gürültüsünün geldiği noktanın burası olduğunu kabul gerekiyor.

Bitmez, bitmez…

“Bir şey olmaz, yüzyıldır var petrol, şimdi mi bitecek” diyenler hâla ikna olmadılarsa, (ki bu kabul edilebilir bir muhafazakarlıktır!) daha keskin bir kanıt ortaya koyalım ve konuyu kapatıp asıl meseleye odaklanalım.

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinin başkanlarının da içinde bulunduğu, dünya petrol sistematiğinin tüm köşe taşlarını barındıran tam 175 yetkili ağız bir rapor yayınladı.

(Muhtemelen bunu ilk kez iyibilgi’de okuyorsunuz) Bu raporun ismi; “Enerji Hakkında Acı Gerçekler”. Ve bu raporun tahmini şu: Petrol endüstrisi bizzat ve ilk kez 2015’e kadar petrol ve doğalgazın biteceğini söylüyor.

Somut rakam da verelim. Dünya petrol rezervlerinin tamamının 2.5 ile 2.9 trilyon varil arasında olduğu kestiriliyor. “Bu petrol biter mi” diyorsanız bundan sonrasını daha dikkatli okuyun; 51 petrol üreticisi ülke 2006 yılında üretimlerini kısmalarına rağmen bu rezervlerin yarısı çoktan ve tamamen tüketilmiş bulunuyor.

Yenisine bakalım…

Bu gelişmenin siyasi, jeopolitik ve olası kriz noktalarını değerlendirmek mümkün. Ancak bunlara hiç değinmeden “asal” soruya geçelim. Petrolün ve bir ölçüde doğalgazın yerine ne gelecek?

Bitiyorsa soru bu ve ayağı bu yorgana göre uzatmak gerekiyor. Alternatif enerji kaynaklarının henüz az gelişmiş olması ve kitlesel ihtayacı tatminden uzak bulunması nedeniyle, özellikle nükleer, Bor ve hatta su üzerine gidiş öngörülmeli.

Bu enerji kuraklığının ikamesi için bio-enerjinin yoğun kullanımına artık rastlıyoruz ama belli oluyor ki, bu da gıda sorunlarına yol açma riski taşıyor. Geçen sezon pirinç ve diğer bazı ana gıda maddelerinde azlığın faturası yükselen bio-enerji faaliyetlerine çıkarılmıştı.

Nükleer enerji ise hemen tükenen bir tür değil. Fakat çevre duyarlılığı açısından eleştirileri uğruyor. Yine önümüzdeki dönemin özellikle bölgemiz ve Türkiye açısından bir nükleer kulvarı açacağı kesin.

Bu ilk ve nispeten çabuk yollardan birisi. Kullanılacağı anlaşılıyor. Kıymetli madenlerden Bor ise ihtiyaç gidermeye aday. Ama aynı zamanda petrol ve doğalgazın yerini almak konusunda yavaş kalacak. Fakat adaylığı kesin.

Su ise daha çok trampa ekonomisine akla gelmedik biçimde dünyayı sürükleyebilir. Su açısından zengin ülkeler, küresel bir su kıtlığı döneminde-ki biliniyor artık küresel ısınma çağında bulunuyoruz-paranın satın alamadığı petrolü alabilir.

Hatta iş bir litre suya bir litre petrole denk düşebilir. Bu “bilir”li ifadeler sanki bilinmeyen ve gelecek bir çağı ifade ediyor gibi dursa da, bugün bir çok insan bu gerçekle yaşam süresi içinde yüzleşebilir.

Yani petrolün ve paranın “bittiği” noktadayız ve yeni enerji kaynakları ama önemlisi stratejileri görmek gerekiyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,086 µs