En Sıcak Konular

ADD'deki sürpriz istifanın perde arkası!

25 Temmuz 2008 10:21 tsi
ADD'deki sürpriz  istifanın perde arkası!
Ergenekon örgütü hakkında hazırlanan iddianamede, Necip Hablemitoğlu suikastının bu örgüt tarafından yapıldığı iddiası üzerine Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ADD'den istifa etti. Eruygur'un başında olduğu ADD bu istifayla sarsıldı. İşte istifanın perde a

Evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu 18 Aralık 2002'de hayatını kaybeden Dr. Necip Hablemitoğlu'nun eşi Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, Atatürkçü Düşünce Derneği'nden istifa etti. Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, geçen ay yapılan ADD Genel Kurulu'nda, Genel Yönetim Kurulu üyesi seçilmişti. Ancak Hablemitoğlu, bu seçimden iki hafta sonra istifasını verdi.

AZMETTİRİCİLİK İDDİASI

Ergenekon soruşturması çerçevesinde tutuklanan ADD Genel Başkanı ve Jandarma eski Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur hakkında hazırlanan iddianamede, Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetini azmettirme iddiasına yer verilmişti. İddianemede, eşinin katillerinin azmettiricilerinin Ergenekon sanıkları olarak gösterilmesi üzerine Hablemitoğlu'nun bu kararı aldığı belirtildi. İstifasıyla ilgili konuşmak istemediğini belirten Şengül Hablemitoğlu'nun ADD yöneticilerine de “Bu yargı süreci tamamlanana kadar benim ADD çatısı altında olmamam daha şık olur” dediği öğrenildi. Hablemitoğlu, istifa dilekçesinde, dernek faaliyetlerine yoğun iş temposu nedeniyle zaman ayıramayacağını gerekçe gösterdi.

SAVCILARDAN BİLGİ ALDI

Suikastle ilgili ortaya çıkan yeni bilgiler üzerine Şengül Hablemitoğlu'nun Ergenekon operasyonunu yürüten savcılarla irtibat kurarak, eşinin öldürülmesiyle ilgili bilgi aldığı öğrenildi. Hablemitoğlu'nun, suikasti ilk açıklandığı zamandaki kesimlerin değil, Ergenekon bağlantılı ulusalcı bir yapının işlediği bilgisine ulaştıktan sonra ADD'deki görevinden istifa ettiği öğrenildi. ADD'de etkin bir mücadele yürüten Şengül Hablemitoğlu'nun eşiyle ilgili suikastte okların ulusalcı yapılanmayı göstermesi üzerine derin bir hayal kırıklığına uğradığı ve “kimlerin yanında yer almışım” diyerek görevinden ayrıldığı belirtildi.

Eruygur'a rağmen yönetim kurulundaydı

Uzun yıllardır Atatürkçü Düşünce Derneği'nin etkin bir üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, geçtiğimiz ay yapılan ADD Genel Kurulu'nda, Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti. 25 kişilik ADD Genel Yönetim Kurulu'na Şener Eruygur'un listesinden 23 kişi girerken, Genel Yönetim Kurulu'na Eruygur'un listesinin dışından, Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Filiz girmişti. Bu arada ADD Genel Sekreter Yardımcısı Abdurrahman Kurtaslan, Şengül Hablemitoğlu'nun istifasını doğrularken, istifanın, Ergenekon iddianamesiyle ilgisinin olduğunu sanmadığını kaydetti. Kurtaslan, “İstifa tek taraflı bir tasarruftur. Kişinin iş yaşantısı ve özel yaşantısıyla ilgili bir husustur” demekle yetindi.

2002'de evinin önünde öldürüldü

Ankara Üniversitesi İnkilap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapıyordu. Hablemitoğlu, son olarak Alman vakıflarının Türkiye'deki faaliyetleriyle ilgili “Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası” adlı bir kitap yazmıştı. Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 gecesi saat 20.30'da, Ankara'da Gaziosmanpaşa Portakal Çiçeği Sokağı'ndaki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda öldürüldü. Cinayet sonrasında Hablemitoğlu'nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları, polis tarafından incelenmek üzere alındı. Ailesi, İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5'inci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. İçişleri Bakanlığı 40 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi. İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu'nun cinayetini “adi bir cinayet vak'ası” olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Cinayetin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, olay resmi kayıtlarda faili meçhul olarak duruyor.

Yıldırım savcıya anlatmıştı

Danıştay saldırısında tutuklanan Osman Yıldırım, Ergenekon'u soruşturan Savcı Zekeriya Öz'e verdiği ifadede, örgütün Hablemitoğlu suikasti için de Osman Gürbüz'le anlaştığını söylemişti. Yıldırım'ın sorguda “Hablemitoğlu cinayetini bana 2-2.5 milyon dolara vermek istediler. Ben cezaevinde birçok itirafçı ile görüştüğüm için bilirim, 'Bu cinayeti işlediğimde devlet bana sahip çıkacak mı?' diye sordum. Garanti verilmeyince ben de çekildim” dediği ileri sürüldü.

yenişafak



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,570 µs