En Sıcak Konular

Putin Erdoğan'dan ne istedi?

25 Temmuz 2008 11:50 tsi
Putin Erdoğan'dan ne istedi? Geçtiğimiz günlerde haber merkezlerine gelen ancak üzerinde pek durulmayan bir görüşmenin perde arkası gün yüzüne çıkıyor. Ankara'da diplomasi trafiğinin arttığı bir dönemde Türkiye gözlerden uzak bir şekilde farklı bir ismi daha ağırladı. İşte o ismin A

Türkiye, Ortadoğu’dan sonra Rusya için de arabuluculuğa soyundu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Erdoğan’dan, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşerek “arabulucu” olmasını istedi. Putin, ricasını iletmek üzere Başbakan Yardımcısı Viktor Zubkov’u Ankara’ya gönderdi. Salı günü gerçekleşen gizli görüşmede, Rusya, Başbakan Erdoğan’dan, Patrik Bartholomeos ile görüşerek, Kiev’deki Hıristiyanlığın 1020’nci yılı kutlamalarına gitmekten vazgeçirmesini istedi.

28 Temmuz’da Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapılacak törenlerde, Rusların atası olan Kiev Prensliği’nin Hıristiyanlığı kabul etmesinin 1020’nci yıldönümü kutlanacak. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, törenlere, Moskova Patriği’ni değil, ekümeniklik iddiası olan Bartholomeos’u davet etti. Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fener Rum Patriği’nin, 28 Temmuz’da yapılacak kutlamalar için yapılan çağrıya olumlu yanıt verdiği bildirildi. Bartholomeos’un 26 Temmuz’da Sofiyskiy Manastırı’nda ayin yönetmesi bekleniyor. Fener Patriği, Kiev’e en son 1648 yılında gitmişti.

İNSANİ BİR KONU

Rusya ise törenlerde Hıristiyan dünyasını Bartholomeos’un temsil edecek olmasından büyük rahatsızlık duydu. Bunun üzerine harekete geçen Putin, Türkiye’yi devreye sokmak için Erdoğan’la görüştü. Erdoğan’ı geçen cumartesi KKTC’de bulunduğu sırada arayan Putin, “insani bir konu” için Ankara’ya yardımcısını göndermek istediğini söyledi. Putin, bu ziyaretin gizli tutulmasını istedi ve içeriğine ilişkin bilgi de vermedi.

Erdoğan ve Rusya Başbakan Yardımcısı Zubkov salı günü Ankara’da bir araya geldi. Zubkov, Ukrayna’daki törenlere Bartholomeos’un katılacak olmasından rahatsız olduklarını, törenlerin siyasi bir şov haline getirilmek istendiğini belirtti. Erdoğan’dan Bartholomeos ile görüşüp Kiev’e gitmekten vazgeçirmesini istedi.

DENERİM AMA ZOR

Erdoğan da Zubkov’a, Bartholomeos’u ikna etmeye çalışacağını ancak durumun zor göründüğünü söyledi. Taraflar görüşmenin enerji konuları üzerine yapıldığının açıklanmasına karar verdi. Enerji Bakanı Güler’in katılmadığı görüşme, Erdoğan ile Zubkov arasında baş başa gerçekleşti. Başbakan çarşamba günü İstanbul’a giderken, programı hakkında basına bilgi verilmedi.

Turuncu Devrimi desteklemişti

MOSKOVA Patrikhanesi, Fener Rum Patrikhanesi’ne saygıları olduğunu, ancak kendileri 200 milyon Hıristiyanı temsil ederken, İstanbul’da yaşayan 2 bin kişilik cemaate sahip patrikhanenin kendilerine hükmetme yetkisinin olmadığını savunuyor. ABD ve AB, Fener Patrikhanesi’nin liderlik çabasını destekliyor. Türkiye de Rusya gibi ekümeniklik iddiasını kabul etmiyor. Bartholomeos, Turuncu Devrim sırasında Yuşçenko’ya destek vermişti.

Arada çocuklar da nasiplendi!

BAŞBAKAN Erdoğan, Putin “insani bir konu için” kendisiyle görüşmek istediğini söyleyince, konunun Antalya’da sorun yaşayan Rus vatandaşı 120 çocukla ilgili olduğunu zannetti. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı apar topar Antalya’ya gönderen Erdoğan, sorunun birkaç saat içinde çözülmesini sağladı. Telefon görüşmesinde Putin’in konuyu açmaması üzerine, Erdoğan sözü Rus çocuklara getirerek, 5 yıldızlı otellere yerleştirildiğini söyledi. Putin de bunun üzerine Erdoğan’a teşekkür etti.

Akşam



Bu haber 1,144 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs