En Sıcak Konular

Teslim alanlar Alman mıydı, Türk mü?

25 Temmuz 2008 08:28 tsi
Teslim alanlar Alman mıydı, Türk mü? PKK'nın Ağrı Dağı'nda kaçırdığı Alman dağcı serbest kaldıkları günü anlattı:

Alman rehineleri Türk görevli karşıladı

Terör örgütü PKK tarafından Ağrı Dağı’nda kaçırılarak 12 gün rehin tutulan 3 Alman dağcıyı, serbest bırakıldıklarında Türk güvenlik görevlilerinin karşıladığı ortaya çıktı

Ağrı Dağı’na tırmanış yapan Alman dağcı grubunun kaldığı ana kampı 8 Temmuz gecesi basan teröristler, 13 dağcı arasından seçtikleri Helmut Hainzlmeier (65) Martin S. Georg (47) ve Lars Holger Reime’yi (33) kaçırmıştı. 12 gün kendilerinden haber alınamayan rehineler bu sürenin sonunda serbest bırakılmış, ancak olayla ilgili olarak Alman basını farklı iddialar ortaya atmıştı. Bazı Alman gazeteleri, Türkiye ve PKK’nın arabulucular üzerinde uzlaşma sağlayamaması üzerine, Alman?Dış İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) PKK ile bizzat iletişime geçerek rehinelerin salıverilmesini sağladığını ve Alman rehinelerin büyükelçilik görevlilerince bulunduğunu yazmıştı.

Süddeutsche Zeitung gazetesi ise bir adım daha ileri giderek adı açıklanmayan bir BND görevlisine atfen, “Türklerin tek yardımı, rehinelerin serbest bırakılmasını engellememek oldu” ifadesine yer vermişti.

Yaşlı dağcı gönüllü oldu
Alman dağcı Reime ise dün Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan ropörtajıyla bu iddiaları yalanladı.

Bavyera’nın Laufen kentinde ailesiyle hasret gideren mühendis Reime, kampı basanların uzun yürüyüşlere dayanıklı genç ve zayıf kişileri rehin almak istediklerini, kendisinin bacağının ağrıdığı ve 9 aylık kızı olduğunu söyleyerek kurtulmaya çalıştığını, ancak PKK’lıların kendisini, Martin Georg’u ve yaşlı olmasına rağmen kamp sorumlusu olduğu için kendisi gönüllü olan 65 yaşındaki Helmut Johann’ı rehin aldığını söyledi.

‘Kalkan olmaktan korktuk’
Günlerini böcek dolu, dışkı kokulu mağaralarda geçirdiklerini ve morallerinin çok bozulduğunu söyleyen Reime, PKK’lıların kendilerine iyi davrandığını, her gün saat 17.00’da Deutsche Welle radyosunu dinlemelerine izin verildiğini, ancak sürekli hareket ve gizlenme nedeniyle aşırı yıprandıklarını vurguladı.

Türk askerinin operasyon yapmasından çekindiklerini söyleyen Reime, PKK’lıların böylesi bir operasyonda kendilerini kalkan olarak kullanma ihtimalinin kendilerini korkuttuğunu vurguladı.

‘Eşimi aradım’
Reime, kurtuluş anını ise şöyle anlattı:
“Gece yürüdükten sonra sabah bir köye geldik. PKK’lılar burada bizi 15 yaşındaki bir gence bıraktı. Bizi tepeye çıkaran çocukla beklerken, yanımıza gelen biri, cep telefonu ve fotoğraf makinelerini teslim ederek, otomobille bir askeri kontrol noktasına getirdi. Burada bölgenin polis müdürünün de katılımıyla bir kışlaya vardık.

Orada cep telefonuyla eşimi arayabildim. Türk polisinin kaotik sorgulaması sırasında kendimi güvende hissetmeyince, yanımıza iki BKA’lı (Federal?Asayiş Dairesi) geldi. Onlar bize, ‘Buna da dayanmak zorundasınız, sonra sizi alacağız’ dediler. O günün akşamında da bira içtik”.

Mağarada üç gün geçirdiler
En yaşlı rehine Helmut Hainzlmeier de (65) dün “Mittelbayrische Zeitung” gazetesine açıklama yaptı. Sürekli başka yerlere götürüldüklerini, son olarak da 3 gün 20 metre uzunluğunda ve 5 metre genişliğinde karanlık bir mağarada tutulduklarını söyleyen Hainzlmeier, kendilerine yiyecek ve içecek bir şeylerin verildiğini, ancak her tarafta bitlerin olduğunu ve her yerin koktuğunu anlattı. 

milliyet



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs