En Sıcak Konular

Karadeniz'de müthiş petrol çıktı!

24 Temmuz 2008 17:18 tsi
TPAO'nun Karadeniz'de açtığı 17 kuyudan sadece 3'ü kuru çıktı. Rakam dünya standartlarının üstünde olunca aramayı son sürat sürdürme kararı alındı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Trakya Üretim Müdürü Süleyman Çalık, Akçakoca Çayağzı doğal gaz tesislerinde açılıştan itibaren 180 milyon metreküp üretim yapıldığını bildirdi.

Karadeniz'de 17 kuyu açıldığını ve sadece 3 kuyunun kuru çıktığını ifade eden Çalık, bunun büyük başarı olduğunu söyledi.

TPAO Trakya Üretim Müdürü Süleyman Çalık, Akçakoca Çayağzı Doğal Gaz Proses Tesislerini gezen Düzce Valisi Bülent Kılınç, Akçakoca Kaymakamı Savaş Tuncer ve Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu'na tesisler hakkında bilgi verdi.

Çalık, tesislere bağlı olarak çalışan üç üretim sahasının olduğunu belirterek, şunları anlattı:

''Üç üretim sahasının üretiminin alındığı, PLC ve Scada yardımıyla karadan kontrolü sağlanarak 12 inç. çapında 17 bin 500 metre denizden boru ile gaz taşınıyor. 22 Mayıs 2007'de Akkaya, 19 Eylül 2007'de Doğu Ayazlı ve 12 Mart 2008'de Ayazlı sahası üretime başladı. Proses tesisi 22 Mayıs 2007'de devreye alındı. Tesis PLC ve Scada sistemleri ile kontrol ediliyor. Proses tesisi ile Botaş Ulusal doğal gaz ağı arasındaki bağlantıyı sağlamak amacı ile 16 inç. çapında 18 bin 750 metre uzunluğunda boru hattı çekilmiştir.''

Heyete Ayazlı doğal gaz üretim platformunu da gezdiren Çalık, bu platformun insansız çalıştığını ve kontrolünün karadan yapıldığını anlattı. Çalık, ''Elektrik ihtiyacı güneş panelleri ile karşılanıyor. Burada ve diğer üretim sahalarında üretilen doğal gaz, denizin altından giden tek bir borudan karaya Çayağzı Doğalgaz Proses Tesislerine ulaştırılıyor'' dedi.

Çalık, Ayazlı platformunun yaz ayları itibari ile ortalama 117 bin metreküp doğal gaz ürettiğini kaydetti.

Akçakoca'da arama çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Çalık, ''Doğal gaz bitince gidecekmişiz gibi bir şey yok olamazda. Bizim arama çalışmalarımız sürekli devam edecek. Üretimin sürdürülebilirliği için bu zaten şart. 17 kuyu açtık ve sadece 3 tanesi boş çıktı. Bu dünya standartlarının üstünde bir rakam ve ciddi bir çalışmanın ürünü'' dedi.

aa



Bu haber 752 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,543 µs