En Sıcak Konular

'Kızıldeniz'den vahşi canlılar geliyor'

24 Temmuz 2008 15:22 tsi
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne ait Yunus-S araştırma gemisi Doğu Akdeniz 'deki araştırmalarını anlatmak için Antalya'ya geldi.

Ekip Başkanı Pof. Dr. Bayram Öztürk, "İklim değişikliği sonucu Kızıldeniz'den gelen yabancı türlerle nasıl baş edileceği, bu türler arasında zehirli denizanaları yanında bazı zehirli balık türlerinin de bulunmasını inceliyoruz." dedi.

Yunus-S araştırma gemisi, İstanbul Üniversitesi'nden 10 uzman araştırmacı, 10 teknik personel ve 20 mürettebatla birlikte yol alıyor. Halen devam eden araştırmalarla ilgili bilgi vermek üzere Antalya Ticaret Borsası Toplantı salonunda yapılan açıklamaya araştırma seferi yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Öztürk , Antalya Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Erol ve gemide araştırma görevinde bulunanlar katıldı. Prof. Dr. Öztürk, Türkiye'nin bu coğrafyada daha fazla araştırma yapması daha fazla nüfuz kazanmasına neden olacağından uzun öngörülü bir deniz araştırma stratejisi geliştirilmesinin gerektiğini vurguladı. Ayrıca güncel çevreyle ilgili sorunların inceleneceğinin de altını çizen Öztürk, "İklim değişikliği sonucu Kızıldeniz'den gelen yabancı türlerle nasıl baş edileceği, bu türler arasında zehirli denizanaları yanında bazı zehirli balık türlerinin de bulunması incelemelerimiz kapsamında." dedi.

Ayrıca araştırma görevlilerinin yaptığı açıklamada küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye'de denizanalarının artığını ve buna bağlı olarak lüfer, hamsi, uskumru gibi ülkemizde fazla olan balık stoklarının azalma tehlikesi altında olduğunu söyledi. Türkiye'deki denizlerin büyük bir kirlenme tehdidi altında olduğunu söyleyen Öztürk bu tehdidin devam etmesi halinde turizmdeki mukayeseli rekabet üstünlüğümüzün biteceğini belirtti. Prof. Dr. Öztürk kıyıların korunması için oluşturulan planların uygulanması sadece kâğıt üzerinde kalmaması, turizmin neden olduğu kirlenmenin özellikle kara kökenli kirlenmenin azaltılması veya bertaraf edilmesi için belediyelerin ve ilgili bakanlıkların daha duyarlı olmalarını istedi.

Türkiye, Mısır, Suriye, Lübnan ve Kıbrıs Adası karasuları uluslararası sularda devam eden araştırmada münhasır ekonomik bölge ilanı, bu ülkelerdeki kirlenmenin belirlenmesi ve Doğu Akdeniz 'in canlı kaynaklarının korunması ile işletilmesi gibi sorulara cevap aranıyor. Diğer yandan ilk kez Suriye ve Lübnan karasularında araştırma yapacak Türk gemisi olması bakımından da büyük önem taşıyor. Halen devam eden araştırmada Doğu Akdeniz'de iklim değişikliğinin deniz ekosistemine olan etkileri de inceleme altında.


CİHAN

 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,007 µs