En Sıcak Konular

İşte kapatma davasının kilit adamları

24 Temmuz 2008 14:00 tsi
İşte kapatma davasının kilit adamları Reuters Türkiye'yi ve AK Parti kapatma davasını masaya yatırdı. Kapatma davasında kilit rol oynayan isimleri bir bir inceleyen dünyaca ünlü ajanstan ilginç Başbakan Erdoğan, Cemil Çiçek, Osman Paksüt ve Abdurrahman Yalçınkaya analizleri...

Reuters'ın yakın takibe alarak incelediği isimler:

TAYYİP ERDOĞAN:

54 yaşındaki Erdoğan savcı tarafından İslami faaliyetlerde bulunmakla suçlanıyor. 5 yıl partili siyasetten uzak kalmakla karşı karşıya. Suçlamaları reddediyor. AKP'nin lideri olan Erdoğan aynı zamanda Türkiye'nin en popüler politikacısı. 2003'te Başbakan olduktan sonra AB ile müzakerelerin açılmasına ve yüksek hızda ekonomik büyümeye öncülük etti. Ancak İslamcı geçmişi nedeniyle laik elitler tarafından güvenilmeyen bir isim. İstanbul Belediye Başkanlığı yaptığı 1999 yılında okuduğu bir şiirin çok İslamcı bulunması nedeniyle kısa bir süre hapis yattı. Erdoğan Türk toplumunun kutuplaşmasına sebep olmakla suçlanıyor.

ABDULLAH GÜL:

57 yaşındaki Gül İslami faaliyetlerde bulunmakla suçlanıyor. 5 yıl partili siyasetten uzak kalmakla karşı karşıya. Cumhurbaşkanlığı'na seçildiği için artık AKP'nin bir üyesi değil. Bu nedenle eğer yasaklı duruma gelirse görev süresi dolana kadar bu yasak uygulanmayacak. 2007 yılında AKP'nin kontrol ettiği parlamento tarafından seçilen Gül, Türkiye'nin AB üyeliğinin mimarı olarak uluslararası saygınlık kazandı. Ancak İslamcı geçmişi nedeniyle laik elitler tarafından güvenilmeyen bir isim. AKP'nin kendisine gönderdiği tüm yasaları ve tüm atama kararlarını onaylamakla eleştiriliyor.

HAŞİM KILIÇ:

Muhafazakar bir isim ve AKP politikalarına yakın olduğu biliniyor. 11 yargıç kapatma davası konusunda oylama yaptığında kilit rol oynayacak. Birçok zaman hükümet lehinde oy kullandı. Mahkemenin en eski üyelerinden biri. Daha önce iki İslamcı partinin kapatılmasına da karşı çıktı. Gül, kendisini geçtiğimiz Ekim ayında başkan olarak atadı. Daha önce 8 yıl yardımcılık görevini üstlenmişti.

OSMAN PAKSÜT:

Mahkemenin sert (hardliner) isimlerinden biri olarak biliniyor ve AKP'nin kapatılması yönünde oy kullanması bekleniyor. Türkiye'de laiklik konusunda oldukça sesi çıkıyor. Türk medyası, AKP'nin kapatma davası açılmadan önce Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmeye dikkat çekti. İstihbarat servisi tarafından izlendiği yönünde bir şikayeti oldu.

ABDURRAHMAN YALÇINKAYA:

Aşırı laik bir isim. Birçok siyasi parti kapatma davasına baktı. Yargıtay Başsavcısı. Yalçınkaya AKP ve üyelerine karşı detaylı kanıtları olmayan dosya hazırlamakla ve iddianamenin çoğunu üyelerin konuşmalarına ve gazete haberlerine dayandırmakla eleştiriliyor. Şu anki görevine eski Cumhurbaşkanı laik Ahmet Necdet Sezer tarafından atandı.

CEMİL ÇİÇEK:

Avukat ve eski Adalet Bakanı olan Çiçek, AKP'yi mahkemede savundu. AKP içindeki milliyetçi grubun liderlerinden biri olarak gösteriliyor. Siyaset yasağıyla karşı karşıya olan 71 isimden biri değil. Erdoğan'ın yasaklanması durumunda başbakanlığa geçecek olası adaylardan biri olduğu söyleniyor.



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,669 µs