En Sıcak Konular

Ak Parti kararı ne kadarda verilir?

24 Temmuz 2008 09:02 tsi
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması talebini 28 Temmuz'da görüşecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, müzakerelerin ne kadar süreceği konusunda net bir takvim açıklamadı.

 

"3 gün mü sürer, 5 gün mü sürer, 10 gün mü sürer bilemeyiz." demekle yetindi. Başkan Vekili Osman Paksüt ise oturumların aralıksız süreceğini ve mümkün olan en hızlı şekilde karar vereceklerini söyledi. 1 Ağustos'ta YAŞ toplantısının başlıyor olması kararın çıkacağı tarihin önemini artırıyor. Bu noktada müzakerelerin uzayacağı iddiaları ortaya atılıyor. Örnek olarak da Refah Partisi ve Fazilet Partisi davaları gösteriliyor. Ancak AK Parti hakkında açılan kapatma davası pek çok yönüyle RP ve FP davalarından ayrılıyor. Hukukçular, RP ve FP'nin iktidar partisi olmadığına dikkat çekiyor. Kararı uzatmanın ekonomiyi, siyaseti ve dış ilişkileri etkileyeceğine işaret ediyor. Üyelerin, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa yol açmamak için erken bitirme iradesini uzun süredir koruduğunun da altı çiziliyor. Ayrıca mahkemenin RP ve FP davalarında Siyasi Partiler Kanunu'nun parti kapatmayı zorlaştıran hükümlerini iptal etmek için görüşmeler yaptığı hatırlatılıyor. Mahkeme, RP davasında kapatma kararı almak için Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesinin ikinci fıkrasını iptal etti. Uzun süren tartışmaların ardından 'parti kapatma kararı için hüküm giyme şartı' Anayasa'ya aykırı bulundu. Kanun maddesi iptal edildikten sonra RP kapatıldı. FP davasında ise 'RP'nin devamı olduğu tartışması ile dava açıldıktan sonra elde edilen delillerin dikkate alınıp alınmayacağı' tartışıldı. Mahkeme, AK Parti davasında sadece iddianamedeki hususların laikliğe aykırı eylemlerin odağı olup olmadığını ve Cumhurbaşkanı'na siyaset yasağı verilip verilmeyeceği konusunu tartışacak. Ardından temelli kapatma yerine Hazine yardımının kesilmesi cezasını vermeyi masaya yatıracak. Hukukçular, bu tartışmaların uzun sürmeyeceği görüşünde.

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Prof. Dr. Mehmet Turhan, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin süreci hızlandırma çabasıyla uyumlu çalıştığına dikkat çekiyor. Mahkemenin de davayı çabuk bitirmek istediğini vurguluyor. Turhan, şöyle devam ediyor: "Raportörün rapor yazması çok hızlı oldu. Üyeler raporu okudu. Tartışacakları konu belli. Uzun süreceğini sanmıyorum. RP ve FP davalarında tartışmalar farklıydı. RP davasında kanun iptal edildi. Aynı sorun FP davasında da vardı. Burada bu sorunlar yok. Daha hızlı bitirilir." RP ve FP davasını takip eden Prof. Dr. Mustafa Kamalak, mahkemenin keyfi davranmayacağını dile getiriyor. Tüm dünyanın gözünün Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu vurgulayan Kamalak, üyelerin buna kayıtsız kalamayacağını belirtiyor. Kamalak, kararın olumlu olacağı düşüncesinde: "Her iki seçmenden birinin oyunu alan bir partiyi kapatacaklarını sanmıyorum. Milli irade AK Parti'nin kapatılmasını istemiyor. RP ve FP davalarında durum böyle değildi. Siyasi desteğimiz yoktu bizim. RP davasında ortağımız bile çözüldü. DYP dağıldı. İktidar sağlam duruyor."

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, davanın en geç 3. veya 4. toplantıda karara bağlanacağına inanıyor. Tunç, "Bakarsınız ilk gün de çıkabilir. Kamuoyunda çok tartışıldı, üyelerin fikirleri netleşti." diyor. Kamuoyunun sonuca kilitlendiğini kaydeden Tunç, "Zannediyorum üyeler bu sorumlulukla hareket eder. Uzun sürmesi, piyasalarda yalan yanlış bilgilerin ortaya çıkmasına neden olacak. Kimisi kapatılıyor, kimisi kapatılmıyor diyecek. Gerçeği yansıtmayan bilgiler yayılacak. Üyelerin ona benzer bir ortamın doğumuna neden olmayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullanıyor.

Hukukçu Şeref Malkoç, mahkemenin RP ve FP davalarında Siyasi Partiler Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle davaların uzun sürdüğünü anlatıyor. Malkoç, şöyle konuşuyor: "RP davasında, önce SPK'nın 103. maddesinin 2. bendini iptal etmeyi görüştüler. O varken partiyi kapatamıyorlardı. Kanunu nasıl geriye yürütürüz diye tartıştılar. AK Parti davasında fiiller laikliğe aykırı eylemlerin odağı olur mu olmaz mı tartışması yapılacak. 1. gün olmasa da 2. gün karar verilebilir. Günlerce müzakere sürmez."

AK Parti: Bu 'google' davasıdır

Kapatma davası 14 Mart'ta açıldı. Savunmaların ardından 16 Temmuz'da Raportör Osman Can, raporunu teslim etti. Ardından karar günü belirlendi: 28 Temmuz. AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu savunmalarında, kapatma kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İnsan Hakları Sözleşmesi ve Venedik Kriterleri'ne aykırı olacağını belirtti. AK Parti'nin laikliğe aykırı faaliyetinin bulunmadığına dikkat çekti. Terör ve şiddet çağrısı yapmayan partilerin kapatılamayacağını vurguladı. HAK-PAR hakkında verilen özgürlükçü karara atıf yaptı. İddianameyi eleştiren AK Parti, 'google davası' benzetmesinde bulundu.

Prof. Dr. HASAN TUNÇ

Dava, kamuoyunda çok tartışıldı, üyelerin fikirleri netleşti. Bakarsınız karar ilk gün çıkar. 3. veya 4. toplantıda da karara bağlanabilir. Kamuoyu kilitlenmiş durumda. Mahkeme, bu sorumlulukla hareket eder.

Prof. Dr. MEHMET TURHAN

Anayasa Mahkemesi, süreci hızlandırma konusunda AK Parti'yle uyumlu çalıştı. Mahkeme, davayı çabuk bitirmek istiyor. Üyeler, raportörün raporunu okudu. Tartışacakları konu da belli.

Prof. Dr. MUSTAFA KAMALAK

Tüm dünyanın gözü kapatma davasına çevrilmiş durumda. Anayasa Mahkemesi kararlarını denetleyen bir üst makam yok. Ne kadar sürede karar vereceği kendi takdirinde. Ama keyfî davranmaz.

ŞEREF MALKOÇ (Hukukçu)

Mahkeme önce iddianamedeki hususların, laikliğe aykırı eylemlerin odağı olup olmadığını tartışacak. Ardından Cumhurbaşkanı'nın durumu ele alınacak. En geç 2. gün karar çıkar. Günlerce müzakere sürmez.

Çiçek: YAŞ kendi usulünde toplanır

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin karar için belirlediği 28 Temmuz'un Yüksek Askerî Şûra öncesine gelmesiyle ilgili senaryolara tepki gösterdi. Çiçek, "Askerî Şûra her yıl kendi usulünde toplanır. Senaryo lafı bile hukuka saygısızlıktır. Türkiye senaryolar ülkesi oldu. Önüne gelen senaryo yazıyor." şeklinde konuştu.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Meclis'te bir gazetecinin "Karar çıkmazsa 1 Ağustos'taki YAŞ'a kim katılacak?" şeklindeki sorusu üzerine şunları kaydetti: "Bu işleri niye konuşuyoruz ki biz ya. Türkiye, anayasası olan bir ülke. Herkesin görev, yetki ve sorumlulukları belli. Dava sürecinde 50 defa sordunuz. Biz de her defasında usul ve hükümlerini ifade etmeye çalıştık. Görülmekte olan bir davayla ilgili olarak bu soruları sormak suretiyle, hem siz hukukun dışına çıkıyorsunuz hem de konuşturduklarınızı hukukun dışına çıkarıyorsunuz. Herkes ne söyleyecekse söylemiştir. Bırakalım Yüksek Mahkeme kendi kararını versin." YAŞ'ın her her yıl kendi usulü çerçevesinde toplandığını belirten Çiçek, her şeyin hukuk içinde yürüyeceğini vurguladı. Çiçek, hukuk devletinde senaryo lafının bile hukuka saygısızlık olduğunu sözlerine ekledi. Servet Dağ, Ankara


AB ile müzakerelere başlamış Türkiye'de parti kapatma olmaz

ANAP'lı eski bakanlardan Bülent Akarcalı, AB ile tam üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye'de artık parti kapatılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Akarcalı, "Türkiye'de kamuoyu, demokrasi ve seçmen kendi iradesi dışında bir siyasi partinin, bir siyasetçinin hayatına son verilmesini kabul etmiyor." dedi.

Habertürk'e AK Parti'ye açılan kapatma davasını değerlendiren Bülent Akarcalı, ANAP'ta görev yaparken AB'ye tam üyelik müzakeresinin başlatılabilmesini hayal ettiğini anlattı. "Acaba gerçekleşir mi, endişesi içindeydim. Endişe ettiğim bu hayal gerçekleşti." diyen Akarcalı, bu konuma gelmiş Türkiye'de partilerin kapatılmasını kabul edilemez bulduğunu aktardı. Siyasi partilerin kapısına demokrasi dışı yollarla kilit vurulmasına şiddetle karşı çıkan Akarcalı, "Türkiye'de siyasi partilerin demokrasi dışı yollarla önü kesilmeye kalkıldığında siyasiler mağdur olurlar ve daha hızlı gelirler." uyarısında bulundu. Daha önce kapatılan Yeşiller Partisi'ni örnek veren Akarcalı, siyasi partilere yönelik hukukun aldığı kararlara güvenin sıfır olduğunu söyledi. Yeşiller Partisi'nin 2,5 liralık bütçe farkından ötürü kapatıldığını belirten eski bakan, "Bu hukuk değildir. Bu çok acımasızca olan bir uygulamadır. Bu kapatmanın gerekçesini zamanın Anayasa Mahkemesi başkanı ve üyeleri açıklamalıdır." ifadelerini kullandı.

METİN ARSLAN- ZAMAN



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs