En Sıcak Konular

AKP’ye kapatma kararı çıkarsa ne olacak?

24 Temmuz 2008 08:38 tsi
AKP’ye kapatma kararı çıkarsa ne olacak? AKP'nin kapatılması durumda yeni hükümet nasıl kurulacak? YAŞ ne olacak? İşte kapatma sonrası senaryolar...

Anayasa Mahkemesi’nin, AKP’nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşmeye 28 Temmuz’da başlayacağını açıklamasının ardından, olası bir kapatma kararı halinde Türkiye’yi nelerin beklediği tartışılmaya başlandı.


Kapatma kararının verilmesi için, 11 üyeden 7’sinin bu yönde oy kullanması gerekiyor. Yüksek Mahkeme, AKP’nin kapatılmasına karar verirse, eylemleriyle kapatmaya neden olan milletvekillerine de 5 yıl süreyle siyaset yasağı yaptırımı uygulayacak. Yasak getirilecek isimler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunması olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Anayasa’ya göre, bu durumda siyaset yasağı konulan isimlerin milletvekilliği, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla düşecek. Kısa kararın açıklanması, vekilliğin düşmesi için yeterli olmayacak.
Buna karşılık kapatma kararı açıklanır açıklanmaz, partinin tüzel kişiliği ortadan kalkmış sayılacak.

Hükümete ne olacak?
Ancak tüzel kişiliğin ortadan kalkması, hükümetin düşmesi anlamına gelmeyecek. Siyaset yasağı konulan milletvekilleri gerekçeli karar açıklanana kadar görevde kalabileceği için, yasak konulsa bile Erdoğan görevini sürdürebilecek.

Hükümetin gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla düşüp düşmeyeceği konusunda da anayasada açık bir hüküm bulunmuyor. Ancak hukukçular, Başbakan’a siyaset yasağı konulmasının, hükümetin düşmesi anlamına geleceğini belirtiyor. Bu durumda, Cumhurbaşkanı’nın bir milletvekiline yeniden hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyor. 45 gün içinde yeni hükümetin kurulamaması halinde, anayasaya göre TBMM’nin genel seçime gitmesi zorunluluğu bulunuyor.

Erdoğan, davaya paralel olarak tartışılan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararlarını, olası bir kapatma kararının gerekçesinin Resmi Gazete’de yayımlanacağı tarihe kadar imzalayabilecek. Ancak bu tarihler örtüşmezse, görev süresi 30 Ağustos’ta dolacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan boşalacak koltuğa oturması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ataması zora girecek. Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığı’nı bir süre vekâleten yönetmek zorunda kalabilecek. 

milliyet



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs