En Sıcak Konular

Karar kaç günde çıkar?

24 Temmuz 2008 08:16 tsi
Karar kaç günde çıkar? Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, müzakerelerin ne kadar süreceği konusunda net bir takvim açıklamadı. "3 gün mü sürer, 5 gün mü sürer, 10 gün mü sürer bilemeyiz." demekle yetindi. Hukukçular ise üyelerin kararlarının netleştiği yönünde...

Üyelerin fikirleri netleşti; en geç ikinci gün karar çıkar 
 
 
Anayasa Mahkemesi, AK Parti'nin kapatılması talebini 28 Temmuz'da görüşecek. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, müzakerelerin ne kadar süreceği konusunda net bir takvim açıklamadı.  "3 gün mü sürer, 5 gün mü sürer, 10 gün mü sürer bilemeyiz." demekle yetindi. Başkan Vekili Osman Paksüt ise oturumların aralıksız süreceğini ve mümkün olan en hızlı şekilde karar vereceklerini söyledi. 1 Ağustos'ta YAŞ toplantısının başlıyor olması kararın çıkacağı tarihin önemini artırıyor. Bu noktada müzakerelerin uzayacağı iddiaları ortaya atılıyor. Örnek olarak da Refah Partisi ve Fazilet Partisi davaları gösteriliyor. Ancak AK Parti hakkında açılan kapatma davası pek çok yönüyle RP ve FP davalarından ayrılıyor. Hukukçular, RP ve FP'nin iktidar partisi olmadığına dikkat çekiyor. Kararı uzatmanın ekonomiyi, siyaseti ve dış ilişkileri etkileyeceğine işaret ediyor. Üyelerin, siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa yol açmamak için erken bitirme iradesini uzun süredir koruduğunun da altı çiziliyor. Ayrıca mahkemenin RP ve FP davalarında Siyasi Partiler Kanunu'nun parti kapatmayı zorlaştıran hükümlerini iptal etmek için görüşmeler yaptığı hatırlatılıyor. Mahkeme, RP davasında kapatma kararı almak için Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesinin ikinci fıkrasını iptal etti. Uzun süren tartışmaların ardından 'parti kapatma kararı için hüküm giyme şartı' Anayasa'ya aykırı bulundu. Kanun maddesi iptal edildikten sonra RP kapatıldı. FP davasında ise 'RP'nin devamı olduğu tartışması ile dava açıldıktan sonra elde edilen delillerin dikkate alınıp alınmayacağı' tartışıldı. Mahkeme, AK Parti davasında sadece iddianamedeki hususların laikliğe aykırı eylemlerin odağı olup olmadığını ve Cumhurbaşkanı'na siyaset yasağı verilip verilmeyeceği konusunu tartışacak. Ardından temelli kapatma yerine Hazine yardımının kesilmesi cezasını vermeyi masaya yatıracak. Hukukçular, bu tartışmaların uzun sürmeyeceği görüşünde.

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Prof. Dr. Mehmet Turhan, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin süreci hızlandırma çabasıyla uyumlu çalıştığına dikkat çekiyor. Mahkemenin de davayı çabuk bitirmek istediğini vurguluyor. Turhan, şöyle devam ediyor: "Raportörün rapor yazması çok hızlı oldu. Üyeler raporu okudu. Tartışacakları konu belli. Uzun süreceğini sanmıyorum. RP ve FP davalarında tartışmalar farklıydı. RP davasında kanun iptal edildi. Aynı sorun FP davasında da vardı. Burada bu sorunlar yok. Daha hızlı bitirilir." RP ve FP davasını takip eden Prof. Dr. Mustafa Kamalak, mahkemenin keyfi davranmayacağını dile getiriyor. Tüm dünyanın gözünün Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu vurgulayan Kamalak, üyelerin buna kayıtsız kalamayacağını belirtiyor. Kamalak, kararın olumlu olacağı düşüncesinde: "Her iki seçmenden birinin oyunu alan bir partiyi kapatacaklarını sanmıyorum. Milli irade AK Parti'nin kapatılmasını istemiyor. RP ve FP davalarında durum böyle değildi. Siyasi desteğimiz yoktu bizim. RP davasında ortağımız bile çözüldü. DYP dağıldı. İktidar sağlam duruyor."

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Tunç, davanın en geç 3. veya 4. toplantıda karara bağlanacağına inanıyor. Tunç, "Bakarsınız ilk gün de çıkabilir. Kamuoyunda çok tartışıldı, üyelerin fikirleri netleşti." diyor. Kamuoyunun sonuca kilitlendiğini kaydeden Tunç, "Zannediyorum üyeler bu sorumlulukla hareket eder. Uzun sürmesi, piyasalarda yalan yanlış bilgilerin ortaya çıkmasına neden olacak. Kimisi kapatılıyor, kimisi kapatılmıyor diyecek. Gerçeği yansıtmayan bilgiler yayılacak. Üyelerin ona benzer bir ortamın doğumuna neden olmayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullanıyor.

Hukukçu Şeref Malkoç, mahkemenin RP ve FP davalarında Siyasi Partiler Kanunu'nun bazı maddelerini iptal etmesi nedeniyle davaların uzun sürdüğünü anlatıyor. Malkoç, şöyle konuşuyor: "RP davasında, önce SPK'nın 103. maddesinin 2. bendini iptal etmeyi görüştüler. O varken partiyi kapatamıyorlardı. Kanunu nasıl geriye yürütürüz diye tartıştılar. AK Parti davasında fiiller laikliğe aykırı eylemlerin odağı olur mu olmaz mı tartışması yapılacak. 1. gün olmasa da 2. gün karar verilebilir. Günlerce müzakere sürmez."

AK Parti: Bu 'google' davasıdır

Kapatma davası 14 Mart'ta açıldı. Savunmaların ardından 16 Temmuz'da Raportör Osman Can, raporunu teslim etti. Ardından karar günü belirlendi: 28 Temmuz. AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu savunmalarında, kapatma kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İnsan Hakları Sözleşmesi ve Venedik Kriterleri'ne aykırı olacağını belirtti. AK Parti'nin laikliğe aykırı faaliyetinin bulunmadığına dikkat çekti. Terör ve şiddet çağrısı yapmayan partilerin kapatılamayacağını vurguladı. HAK-PAR hakkında verilen özgürlükçü karara atıf yaptı. İddianameyi eleştiren AK Parti, 'google davası' benzetmesinde bulundu.

Prof. Dr. HASAN TUNÇ

Dava, kamuoyunda çok tartışıldı, üyelerin fikirleri netleşti. Bakarsınız karar ilk gün çıkar. 3. veya 4. toplantıda da karara bağlanabilir. Kamuoyu kilitlenmiş durumda. Mahkeme, bu sorumlulukla hareket eder.

Prof. Dr. MEHMET TURHAN

Anayasa Mahkemesi, süreci hızlandırma konusunda AK Parti'yle uyumlu çalıştı. Mahkeme, davayı çabuk bitirmek istiyor. Üyeler, raportörün raporunu okudu. Tartışacakları konu da belli.

Prof. Dr. MUSTAFA KAMALAK

Tüm dünyanın gözü kapatma davasına çevrilmiş durumda. Anayasa Mahkemesi kararlarını denetleyen bir üst makam yok. Ne kadar sürede karar vereceği kendi takdirinde. Ama keyfî davranmaz.

ŞEREF MALKOÇ (Hukukçu)

Mahkeme önce iddianamedeki hususların, laikliğe aykırı eylemlerin odağı olup olmadığını tartışacak. Ardından Cumhurbaşkanı'nın durumu ele alınacak. En geç 2. gün karar çıkar. Günlerce müzakere sürmez.

zaman



Bu haber 3,811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,431 µs