En Sıcak Konular

Çelik: Hedefimiz işsizliği 7.5'e çekmek

23 Temmuz 2008 23:31 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İstihdam Paketi sayesinde çok ciddi kaynakları arz ettiklerini, 300 milyon YTL'yi İşsizlik Fonu'ndan Türkiye İş Kurumu'na aktardıklarını belirterek, 2013'de işsizliği yüzde 7,5'e çekmeyi hedeflediklerini

Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürlüğünce İstihdam Paketi kapsamında düzenlenen mesleki eğitim kursları, 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Mimsan Isı Sanayi'nde gerçekleştirilen törenle başladı.

Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de büyük bir genç nüfusun bulunduğunu, ancak ''kötü ve yanlış yönetimlerin genç nüfusu bir avantaj olarak görücüye çıkarmadığını'' söyledi.

Çelik, ''Ne yazık ki genç nüfus bir dezavantaj olarak karşımıza çıktı. Sanki genç olmak dezavantajmış, ülke için dezavantajlı bir durummuş gibi bir hal aldı. Oysa gerekli hassasiyetler gösterilse, çalışmalar yapılsa, atılması gereken adımlar atılmış olsaydı, inanıyorum ki bugün gençliğimiz çok daha farklı olurdu. İş dünyamız farklı olurdu. Gençliğimizin nitelikli eleman olma konusundaki yetenekleri çok daha güzel noktalara gelirdi'' diye konuştu.

''Popülist, seçimlik ve mevsimlik'' politikaların Türkiye'nin kaderiyle oynanmasına neden olduğunu kaydeden Çelik, ''Bugünü, bu seçimi kurtaralım'' gibi politikaların Türkiye'ye çok büyük faturalar çıkardığını, sadece sosyal güvenlikteki yanlış adımların 1991'den beri Türkiye'ye 851 milyar YTL masraf yarattığını kaydetti.

Bakan Çelik, Türkiye'de 2001 yılında yaşanan kriz neticesinde artan işsizlik oranını aşağılara çekme gayreti içerisinde bulunduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

''5 yıldır çabalıyoruz bu oranı aşağı çekelim diye, ama 0,5-0,6 puan ancak aşağı çekebiliyoruz. Neden çekilmiyor? Türkiye'de işsizlik konusunda iki önemli unsur var. Biri her yıl iş gücüne 800 bin gencimiz katılıyor. Bunlara iş bulacaksınız. Tarım kesiminde yoğun bir nüfus var ve yoğun bir istihdam var. 2001 yılında yüzde 38 olan tarım kesimindeki istihdam 2007'nin sonunda yüzde 26'ya indi. Çok güzel bir gelişme, bu rakamsal olarak 2 milyon kişi yapıyor. Tarımda 2 milyon kişi vasıfsız işçi olarak duruyordu. Şehre gelince vasıfsız kalması demek büyük sosyal sorunlar demek. Onun için Türkiye gerçeklerle yüzleşiyor. Bu vatandaşlarımızı meslek sahibi yapmamız gerekiyor.''

-''İSTİHDAM AÇIĞI HİZMET SEKTÖRÜNE KAYMALI''-

Tarımda istihdamın kademeli olarak azalması gerektiğini belirten Çelik, hizmet ve sanayi sektörlerinde istihdamın artması gerektiğini söyledi.

Çelik, gelişmiş ülkelerde hizmet sektöründeki istihdamın yüzde 65'lerde olduğunu, Türkiye'de ise bu rakamın 48'lerde kaldığını kaydederek, ''Demek ki hizmet sektörüne kayması gereken ciddi bir istihdam açığı var. Sanayi sektöründeki oran, gelişmiş ülkelerle Türkiye'de aynı; yüzde 25. Ama gelişmiş ülkelerde tarım istihdamı yüzde 5-10 arasında değişiyor. Bizde yüzde 26'larda. Tarımdaki bu yüksek istihdam diğer sektörlere doğru kaymak zorundadır. Sağlıklı bir istihdamı, sağlıklı bir geliri vatandaşın elde etmesi açısından bu gerekli'' diye konuştu.

İşsizlik fonundan yararlanan vatandaşların yüzde 42'sinin hiçbir mesleğe sahip olmadığını anlatan Çelik, şunları söyledi:

''Mesleğiniz olmazsa, bir işe sahip olmanız da çok zor. Artık gelişmiş ülkelerde insanlar, tek bir mesleki eğitimden değil bir kaç mesleki eğitimden geçiyor. Nitelikli eleman haline geliyor. Birini kaybettiği zaman diğerinde iş buluyor. Fert olarak, Hükümet olarak, yöneticiler olarak zamanımızı boş geçirmeye hakkımız yok. Çok boş zamanlar kaybettik. Bunun için hükümet olarak 100 bin kişiyi kısa sürede eğitmek düşüncesindeyiz. İstihdam paketi sayesinde çok ciddi kaynakları arz ettik,300 milyon YTL'yi İşsizlik Fonu'ndan Türkiye İş Kurumu'na aktardık ki işsizlik azalsın. Hedefimiz 2013'de işsizliği yüzde 7.5'e çekmektir.''

Çelik, Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) ve Doğu Anadolu Projesi'ne (DAP) projelerine İşsizlik Fonu'ndan kaynak aktardıklarını, bu projeler sayesinde 800 bin vatandaşın istihdam edileceğini kaydetti.

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz de Türkiye'nin en önemli sorunun işsizlik olduğunu, işsizliğin azalması için nitelikli iş gücü oluşturulmasının gerekli olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürlüğünün mesleki eğitim kurslarında başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Daha sonra istihdam paketi çerçevesinde düzenlenen mesleki eğitim kurslarının açılışını yapan Çelik, kaynakçılık kursunu gezdi ve kursiyerlerle kaynak yaptı.

zaman



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,366 µs