En Sıcak Konular

Ezberleri bozan röportaj

23 Temmuz 2008 17:28 tsi
Ezberleri bozan röportaj Rektör bildirilerine imza atmamakla tanınan Sabancı Üniversitesi rektörü Tosun Terzioğlu gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. "Atatürkçü olmak Anıtkabir'den geçmez" diyen Terzioğlu: Hiçbir zaman bildirici olmadım!

Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu Söz Sende'de Balçiçek Pamir'in sorularını yanıtladı. Farklı bir rektör portresi çizen Terzioğlu akademik hayatını ve güncel konulara bakışını anlattı. Terzioğlu'nun açıklamalarından gündeme ilişkin detaylar:

En son Ermeni Konferansı'nı hatırlıyorum, kişisel fikrim olması gerektiğiydi. Ama mahkeme kararıyla yasaklandı. Ondan sonra siz çok da tehdit aldınız.

Valla internetten gelen tehditler...Kim kimi neden tehdit ediyor, pek anşaşılmıyor. O tehditler üzücü. Çünkü biz bir yerde tarihimizin zenginliğiyle övünüyoruz. Ama o tarihin her sayfasının da pırıl pırıl olması mümkün değil. Tarihimizin hiçbir dönemini tartışılmaz kılmamız, Türkiye'yi zayıflatan odur. Bu tartışılır. O tartışmanın sonucu şöyle de çıkar, böyle de çıkar.

Kötü oldu engellenmesi...

Kötü oldu ama o engellemeyi aşmak çok iyi oldu.

Avrupa'da mahkeme kararıyla engellendiği yansıdı..

Sonuçta o karara Boğaziçi Üniversitesi ve biz itiraz ettik. Davayı kazandık. Konferans yapılmıştı, bitmişti ama itiraz haklı görüldü. Konferansı yapılmadan yasaklamak, üniversite özerkliğine aykırı.

O dönemde akademisyenlerden bile eleştiri aldınız...

Tabii. Doğaldır. Vatan hainliğinini bu kadar ucuzlamasına üzülürüm açıkçası. Önemli, ağırlığı olması gereken bir kavram. Sevmediğimiz her kişiye vatan haini demek bence doğru değil. Bir kere öğretim üyesine hiç yakışmayan bir şey. Üniversitede her şey tartışılır ama belli bir zerafet içerisinde. Mahalle çocukları kavgasına dönüştürmemeliyiz.

Çok da konuşmadınız. O mahalle kavgasına girmediniz...

Cevap verecek bir şey göremedim. Ben vatan haini olmadığımı biliyorum. O konferansın yapılması bir eşiğin aşılmasıydı. O konferanslar yapılabilir. Dünyanın her tarafında yapılıyor. Neden Türkiye'de konuşulmuyor?

Peki biz neden korkuyoruz?

Özgürlükten korkuyoruz. Kontrolü kaybetmekten korkuyoruz. Değişmekten korkuyoruz. Son zamanlarda konuşulanlara bakıyoruz, Atatürk'ün hedefinden vazgeçtik.

Son zamanlarda sizi en çok rahatsız eden nedir?

Ortamın aşırı politize olması. Kamplaşma olması ve "vatan haini" gibi kavramların havada uçuşması. Türkiye'de değişim birkaç kanunla bitmiyor.

"Cumhuriyet bir avuç seçkinin halkı yönetmesi değildir" demişsiniz...

Son 15 yıldır siyasal bilimci arkadaşlar çok ciddi araştırmalar yapıyor. Oradaki resme baktığımız zaman Türkiye'de insanların yüzde 80'i Atatürk devirimlerinin ileri götürdüğünü kabul ediyor. Bu konuda netiz. Halk benimsemiş. Bundan endişe etmeye gerek yok. Tabii dikkat etmekte yarar var. Ama her an "Cumhuriyet yıkılabilir" korkusuna gerek görmüyorum.

Sizin meslektaşlarınız da bu işin içinde. Geçenlerde ODTÜ Rektörü'nün ağırladım. Biliyorsunuz, bazı üniversiteleri irtaci faaliyetlerde bulunduğu için Cumhurbaşkanı'na ve YÖK'e şikayet etti. Ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Bir üniversite irticai faaliyette bulunmaz. Birtakım farklı fikirler, zararlı fikirler olabilir tabii. Eğer kanunen suçsa onu kimin kovuşturacağı bellidir.

Size gelir mi böyle bilgiler?

Böyle bir şikayeti hiç hatırlamıyorum. Dedikodu olarak duyarım.

"Rektörler arasında da kutuplaşma var, Atatürkçü olanlar ve olmayanlar." Ben de "Nasıl bunu ayırt ediyorsunuz?" diye sordum. "Anıtkabir'e gelmeyenler var" dedi. Rektörler komitesinin toplantısına katılmayanların olduğunu söyledi. Siz de katılmayanlardan birisiniz...

Rektörler Komitesi Atatürk zamanında kurulmadı. Kendi kendimize standartlar ilan edip ondan sonra "Şu kişi Atatürkçü'dür" diye şeyler icat etmeyelim. Atatürkçülük birtakım yerlere, birtakım törenlere gitmekle biten bir şey değil. Kaldı ki Rektörler Komitesi'nin bununla hiçbir ilgisi yok. ÜAK'a da çok devam etmem.Çünkü çalışamayacak büyüklüğe geldi. 200 kişilik bir kuruldan da çok fazla bir şey beklemek...

Sadece o yüzden mi yoksa üniversiteleri taraf olmaya zorluyor, ondan mı?

Bazen oluyor. Ben ondan rahatsızlık duydum. Ben üniversiteleri direkt ilgilendirmeyen konularda konuşmayı sevmem. Üniversitelerin gündelik politakada piyon gibi kullanılması kimseye yarar getirmez. Mesela ÜAK veya bazı üniversiteler bir olay konusunda hemen hemen aynı bildiriyi yayınlıyor. Bunu bizim üniversite yapmıyor. Başka yapmayan üniversiteler de var. Bunu yapmayanlara karşı "Bunlar Atatürkçü değil" denen bir şey var. Hayır biz "bildirici" değiliz. Ben bu bildiriyi çıkaran arkadaşlardan bir şey rica edeceğim. Lütfen çıkardıkları bildirileri hangi yabancı dili biliyorlarsa o dile çevirip örneğin Almanya'daki meslektaşlarına okutmalarını öneriyorum. Çok şaşırırlar herhalde. Çünkü demokrasiyle yönetilen bir ülkede üniversitelerin doğrudan üniversiteleri ilgilendirmeyen konularda bildiriler yayınlaması, diktatöryel dönemler dışında görülmemiştir.



Bu haber 1,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,034 µs