En Sıcak Konular

Cemil Çiçek'in sağ kolunun sırrı

23 Temmuz 2008 15:51 tsi
Cemil Çiçek'ten beri Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı koltuğunda oturan Fahri Kasırga'nın aniden görevden alınmasının altından Org. Tolon bağı çıktı.

Ankara’ya “Tolon’la görüşmesinin telefon dinlemesine takılması Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kasırga’yı azlettirdi” bombası düştü. Fahri Kasırga iddiaya suskun kaldı. “Cemil Çiçek’in bakanlığı döneminde göreve getirilen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga Ergenekon tutuklusu emekli Orgeneral Hurşit Tolon’la telefon görüşmesine takıldı.” Önceki gün hükümet çevrelerinden ulaşan bu iddia üst düzey bir bürokrat tarafından da doğrulandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili de olan Fahri Kasırga’nın görevden alınıp yüksek müşavirliğe getirilmesinin nedeninin bu olduğu öne sürüldü. Taraf’ın görüşüne başvurduğu Kasırga, her iki iddiayla ilgili olarak ısrarla suskun kaldı, konuşmayacağını söyledi.

Ergenekon soruşturması, yargıyı sarsacak bir iddiayı gündeme getirdi. Geçen hafta görev yeri değiştirilen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga’nın, Ergenekon tutuklusu emekli orgeneral Hurşit Tolon ile konuşurken dinlemeye takıldığı ve bu nedenle görevinden alındığı hükümet kaynaklarınca öne sürüldü. Bu iddia, üst düzey bir bürokrat tarafından Taraf’a doğrulandı.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı iken, “statüsünü koruyan, ancak bir tür geçici kızak görevi sayılan” Başbakanlık Başdanışmanlığı’na atanan Fahri Kasırga da, Taraf’ın sorusu üzerine bu iddiayı açık dille reddetmedi, ancak “bu konuda konuşmak, herhangi yorum yapmak istemiyorum” demekle yetindi.
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise Taraf’ın bu konudaki sorularını yanıtlarken, Kasırga-Tolon Paşa ilişkisi iddiasını doğrulamadı. Şahin, görev değişikliğinin “Kasırga’nın isteğiyle” yapıldığını söyledi.

ETKİLİ MÜSTEŞAR GİTTİ • AKP’nin ilk Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından Ankara Başsavcılığı’ndan alınıp Adalet Bakanlığı Müsteşarı yapılan, bu sıfatıyla Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) da doğal üyesi olan, geçen yıl 22 temmuz seçimleri sırasında Adalet Bakanlığı da yapan Kasırga, Mehmet Ali Şahin’in Adalet Bakanı olmasıyla yeniden müsteşarlığa getirilmişti.
Ancak Kasırga, geçen cumartesi günü bu görevinden alındı ve bakanlık yüksek müşavirliğine atandı. Yerine de müsteşar yardımcısı Ahmet Kahraman getirildi. Kasırga’nın bu görevde sabit tutulmayıp buradan Başbakanlık Başdanışmanlığına atanacağı da haberleştirildi. Kasırga’nın böylesi etkin bir görevden alınması “kendi isteği” ile açıklansa da, önceki müsteşarlar gibi Yargıtay veya Danıştay üyeliğini tercih etmemesi soru işaretlerini yol açtı.

ERGENEKON YARGIDA MI • İki emekli orgeneralin tutuklanmasıyla genişletilen Ergenekon soruşturmasında adalet ve yargı dünyasını şoke edecek iddia ise müsteşar Kasırga’nın tartışılan görev değişikliğinin hemen ardından, gözaltı öncesinde telefonları mahkeme kararıyla dinlemeye alınan emekli orgeneral Hurşit Tolon ekseninde gündeme geldi. Taraf’ın bir hükümet kaynağından duyduğu iddiaya göre, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kasırga bu dinleme döneminde (3-4 ay önce) Tolon ile dinlemeye takıldı.

YETKİLİ DOĞRULADI • “Ergenekon yargıya da mı uzandı” sorusunu gündeme getiren iddiayı Taraf’ın görüştüğü ve halen bir bakanlıkta üst düzey görevde bulunan bir bürokrat da doğruladı. Bu bürokrat, “Tolon-Kasırga konuşmalarının dinlendiği ve belgesinin devlette olduğu” bilgisini aktardı.

KONUŞMAK İSTEMİYORUM • Halen Adalet Bakanlığı yüksek müşaviri olan Fahri Kasırga da Taraf’ın bu iddiayı kendisine aktarması üzerine, bu konuda herhangi yorum yapmak istemediğini söyledi. Kasırga, “Ergenekon soruşturması kapsamında Hurşit Tolon ile telefon görüşmesine takılıp takılmadığı, böyle bir görüşme olduysa bunun içeriğinin önem taşıdığı, bu konuşma içeriğini açıklaması halinde bunun haber değeri taşımayabileceği” hatırlatmalarına rağmen “Teşekkür ederim, ancak ben bu konuda şu veya bu şekilde konuşmak istemiyorum” yanıtıyla yetindi. 
Kasırga “Böyle bir görüşme olmamıştır der misiniz” sorusuna da, “Hayır onu da söylemem. Bu iddiayı kimler gündeme getiriyorsa onlara sorun. Ben yıllarca devletine hizmet etmiş biriyim, kim olduğum bilinir. Başka şey söylemek istemem, yorum yapamam” karşılığını verdi.

BAŞBAKANLIK’TA BAŞLIYORUM • Görev değişikliğiyle birlikte izne de ayrılan Kasırga, bir başka sorumuz üzerine Başbakanlık başdanışmanlığı görevine atandığını ve bu yeni görevine başlamak üzere olduğunu açıkladı. Ancak bürokratik kaynaklar söz konusu atamanın “terfiden ziyade, kızak görevi” olarak da değerlendirilebileceği kanısında.

BAKAN KABUL ETMEDİ • İddiayı Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e de sorduk. Şahin’in yanıtı da şöyle oldu: “Böyle bir iddianın gerçekle ilgisi yoktur. Uzun süredir kendisi görev değişikliği istiyordu. Talebi üzerine böyle bir tasarrufta bulunuldu. Sayın Başbakan da kendisini Başmüşavirlikte istihdam edecek. Başmüşavirlikle ilgili muameleler yapılıyor. Böyle bir duyum yok. Şaşırdım. Bu tür ilişkilerin içinde olmaz, olmamıştır.”

Taraf

 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,762 µs