En Sıcak Konular

Bürokratlara yargı vizesi

23 Temmuz 2008 14:38 tsi
Danıştay , Maliye Bakanlığı müsteşarı, Personel Genel Müdürü ve Devlet Denetleme Kurulu Başkanı hakkında soruşturma vizesi verdi.

Danıştay 1. Dairesi, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Personel Genel Müdürü Ümit Aksoy ve Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Cemal Boyalı hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlarını işledikleri iddiasıyla soruşturma vizesi verdi. Danıştay, BM terör listesinde adı geçen Suudi asıllı işadamı Yasin El kadı hakkında rapor hazırlayan ve çok sayıda politikacıyla işadamının vergi bilgilerine girmekle suçlanarak meslekten çıkartılan Maliye Müfettişi Hamza Kaçar’ın savunma hakkını kısıtladıkları gerekçesiyle Aktan, Aksoy ve Boyalı hakkında yargılama kararı verdi.
Aktan, Aksoy ve Boyalı hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçunu işledikleri iddiasıyla Maliye Bakanlığı’ndan izin istendi. Maliye Bakanlığı, yargılama vizesi vermeyince görevden alınan Kaçar, karara itiraz etti. İtirazı görüşen Danıştay 1. Dairesi, Maliye Bakanlığı’nın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırılmasına oybirliğiyle karar verdi.

-MALİYE BÜROKRATLARINA ‘SAVUNMA HAKKINI KISITLAMA’ İNCELEMESİ

Kararda şöyle denildi:
“Amirleri hakkında yersiz iddialarda bulunmak ve iftira etmek iddiasıyla Hamza Kaçar hakkında disiplin soruşturmazsı düzenlenen raporda, adı geçen hakkında memurluk sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunduğundan bahisle Devlet memurluğundan çıkarılmasının önerildiği, bu öneri hakkında karar verilmek üzere dosyanın Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildiği, adı geçenden savunmasını 7 gün içinde Kurul’a gönderilmesinin istendiği, bunun üzerine Hamza Kaçar vekili Refik Ali Uçarcı’nın savunma yapılabilmesi için yazılı belge ve diğer delillerin incelenmesi, inceleme sonrasında belgeye ihtiyaç duyulması halinde belge örneklerinin kendilerine verilmesinin Kuruldan talep edildiği, belgelerin verilmesinin mümkün olmadığının şikayetçi vekiline bildirildiği görülmekte olup, soruşturma raporuyla hakkında Devlet memurluğundan çıkarılma cezası önerisi getirilen ve bu öneri uyarınca savunması istenen kamu görevlisine ve vekiline yapılacak savunmaya esas olmak üzere soruşturma raporu ve eklerinden istenen belgelerin bir örneğinin verilmesinin savunma hakkının hukuka aykırı olarak kısıtlanması sonucunu doğurduğu, bu nedenle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından itirazın kabulüyle Maliye Bakanının soruşturma izni vermemesine ilişkin kararın kaldırılmasına, dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi."
Danıştay’ın bu kararının ardından Aktan, Aksoy ve Boyalı hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ‘görevi kötüye kullanmak’ suçunun işlenip işlenmediğine karar vermek için soruşturma başlatacak. Soruşturma sonrası dava açılınsa, iddianame Yargıtay’a gönderilecek.



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs