En Sıcak Konular

'Cemil abi' senaryolara sert çıktı!

23 Temmuz 2008 14:25 tsi
'Cemil abi' senaryolara sert çıktı! Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 1-4 Ağustos tarihleri arasında toplanacak. Ancak, Anayasa Mahkemesi'nin 28 Temmuz'da AKP hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başlayacak olması, farklı senaryoları gündeme getirirken Cemil Çiçek bu senaryolara bakın nasıl kızd

Bu iki tarihin örtüşmesi muhtemel kararlarla YAŞ'taki senaryoların değişebileceği biçiminde yorumlanıyor.

"YAŞ'tan önce kapatma kararı çıkar ve Başbakan yasaklanırsa ne olur", "Olası bir kapatma kararı ve siyasi yasak durumunda YAŞ nasıl toplanacak", "Genelkurmay Başkanı nasıl atanacak" gibi sorulara hükümet sözcüsü Cemil Çiçek yanıt verdi; "Senaryo lafı bile hukuka saygısızlık" dedi.

YAŞ yasasında "Başbakan'ın olmadığı durumlarda Şura'nın Genelkurmay Başkanı'nın başkanlığında toplanacağı hükmü" yer alıyor. Dolayısıyla, mahkeme kararını açıklasa, gerekçe Resmi Gazete'de yayımlansa bile, YAŞ, Başbakan olmadan toplanıp karar verebilir.

Bir başka nokta ise, Genelkurmay Başkanı'nın atanması. Bu atama YAŞ ile bağlantılı değil, Başbakan'ın da YAŞ'ı beklemeden Genelkurmay Başkanı'nı atama yetkisi var. Nitekim, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bu şekilde atanmıştı.

Mahkemeden kapatma ve yasak kararı çıkmazsa YAŞ normal şekilde çalışmasını sürdürecek.

1-4 Ağustos tarihleri arasında toplanacak olan YAŞ'ta terfiler görüşülecek. YAŞ toplantısından önce ya da toplantılar sürerken Org. Büyükanıt'ın emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna, teamüller gereği Kara Kuvvetleri komutanı Org. İlker Başbuğ'un atanması bekleniyor.

Org. İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olması ile boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise en güçlü isim Jandarma Genel Komutanı Org. Işık Koşaner.

Koşaner'den boşalacak olan Jandarma Genel Komutanlığı için de 2'nci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın ismi öne çıkıyor.

Başbuğ, yaş haddi dolayısıyla 2010 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı görevini sürdürebilecek. 2010 yılında Org. İlker Başbuğ'dan boşalacak Genelkurmay Başkanlığı'na ise Org. Işık Koşaner'in atanması bekleniyor. Org. Koşaner 2010 yılında Genelkurmay Başkanı olursa 3 yıl görev yapacak.

Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'nda ise bu yıl bir değişiklik olmayacak.

Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un kuvvet komutanlarından sonra en kıdemli komutan olması nedeniyle İstanbul'daki 1'inci Ordu Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda boşalacak olan 2 orgenerallik için ise 7 Korgeneral arasından tercih yapılacak.

Milliyet



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,456 µs