En Sıcak Konular

Türkiye seçime gidebilir !

23 Temmuz 2008 14:19 tsi
AK Parti hakkındaki kapatma davasını sadece Türkiye değil dünya da yakından izliyor.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times kapatma davasının sonucunu söylemiyor. Ancak gazetenin ilginç iddiasına göre kapatma kararı çıksa da çıkmasa da "kaynaklar" seçim diyor.

İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times, Ak Parti ile ilgili kaptama davasında gelinen aşamayı değerlendirirken, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının iktidar partisinin "kaderi" konusunda hüküm vermeye hazırlandıklarını yazdı.

Ak Parti'nin kapatılması tehdidinin Türkiye'de piyasaları sarstığını ve dış dünyada büyük şaşkınlık yarattığını kaydeden FT, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının kapatma davasıyla ilgili müzakerelerine 28 Temmuz Pazartesi günü başlayacaklarını duyurdu.

Davayı "içten içe bölücü" etki yaratan bir dava olarak tanımlayan gazete, dava sonucunda iktidar partisinin kapatılması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın parti siyasetinden yasaklanması olasılığının gündemde olduğunu hatırlattı.

Sonucun "günlerle" ifade edilebilecek bir sürede ortaya çıkabileceğini yazan gazete, bazı diplomat ve analistlerin "saatler" içinde bile sonuç açıklanabileceğini düşündüğünü bildirdi.

Kapatma davasının finans piyasalarına etkilerine de dikkat çekilen haberde, borsanın dün 2,8 oranında değer kaybettiği hatırlatılırken, bu düşüşün büyük ölçüde uluslararası etkilerden kaynaklandığı, ancak Ak Parti aleyhindeki kapatma davasının da yatırımcılar arasında karamsarlığa yol açtığı belirtildi.

Davanın geçmişini de özetleyen gazete, şeriat düzeni getirmeye çalıştıkları suçlamalarını ve Türkiye'yi daha "İslami" bir ülke haline getirmeye yönelik gizli bir gündemleri olduğu iddiasını Ak Parti yöneticilerinin reddettiğini kaydetti.

Davanın Türk kamuoyunun kayda değer bir bölümü ile silahlı kuvvetler ve basının da içinde bulunduğu laik devlet yapısı tarafından da desteklendiğini yazan gazete, Anayasa Mahkemesi'nin kararla ilgili dört alternatifi bulunduğuna dair yorumlara da dikkat çekti.

FT bu alternatifleri, Anayasa Mahkemesi yargıçlarının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının ortaya koyduğu gerekçeleri tümüyle reddetmek, bunları kabul edip partiyi kapatmak, bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve başka bazı isimleri parti siyasetinden yasaklamak, Ak Parti'yi kapatmamak ama Başbakan Erdoğan için siyaset yasağı koymak ve son olarak da Ak Parti'ye hazine yardımının yasaklanması kararına varmak olarak sıraladı.

Gazetenin haberinde Türkiye'de görev yapan yabancı diplomatların, sonuç ne olursa olsun, Türkiye'nin önümüzdeki birkaç ay içinde erken seçime gideceğine inandıkları da kaydedildi.

AA



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs