Belaltı öyküler: Kim, ne mesaj veriyor? | " /> Belaltı öyküler: Kim, ne mesaj veriyor? | "/>

En Sıcak Konular

Belaltı öyküler: Kim, ne mesaj veriyor?

23 Temmuz 2008 13:47 tsi
Belaltı öyküler: Kim, ne mesaj veriyor? Bugün siyasi kimliği ve resmi görevleri bulunan iki kişi hakkında ‘belaltı’ iki haber yayınlandı. Birisi bir bakan ve diğeri de siyasi parti lideri. Haberlerde ‘kadın’ bulunduğundan ilgi çekeceği aşikar. Ama elbette ikisinin ardınd

Bugün hemen tüm haber kaynaklarında izlenebilen ve “Korikova’nın eski sevgilisi Bakan Tüzmen mi” başlıklı haber aslında detaylı bir içeriğe sahip değil. Sadece bir Rus Gazetesi’nin (Trud) neredeyse tek cümlelik bir iddiasına dayanıyor.

Bu iddia, Rusya’da TV dizilerinde aldığı rollerle son yıllarda üne kavuşan Elena Korikova’nın bir zamanlar Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile yakın ilişkisi olduğu yönünde.

Adı geçen gazete, Korikova’nın evlilik hazırlığı içinde bulunduğu haberini yaparak, “önceki” gönül ilişkilerini yayınladı. Bunların içinde Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Tüzmen’in adı da verilmiş bulunuyor.

Tüzmen ile Rus TV yıldızı Elena Korikova’nın dört yıl önce Türk markalarını güçlendirmek için Turquality Projesi çerçevesinde Moskova’da yapılan etkinlikte tanıştıkları da haberde yeralıyor.

Haberin doğru olup olmadığı elbette bilinmiyor. Ancak işin bir başka boyutu üzerinde durmak lazım. Birincisi, siyasi kişiliklerin bu tür olaylar konusunda hassas olmaları gerektiği söylenmeli ama özellikle yabancılarla olan her türlü ilişki ayrıca önemli.

Rusya gibi istihbarat faaliyetlerinde “kadın kullanmak” gibi bir geleneği bulunan ülkenin bu tür girişimler yapması şaşırtıcı olmamalı. Bu yüzden bir ülkenin yöneticileri bu tür imaları dahi yaratabilecek ilişkilerden uzak durmalı ama yabancı menşeli yakınlaşmaları özellikle dikkat etmeli.

Soğuk Savaş tarihi bu tür olayların benzerleri ile ağzına kadar dolu. Bu işin ilk safhası. Elbette Bakan Tüzmen’e yönelik iddianın “sadece iddia” olduğunu anımsatalım ve yazdıklarımızın “genel” bir uyarı olduğunu söyleyelim.

İkinci safha ise bu iddianın kaynağının Rusya olması. Bu birden çok şüphe yaratabilir. İlki de elbette şu an “Türkiye’nin içinde bulunduğu gürültülü duruma” Rusya’nın bakışı ve oynadığı rol.

Bu açından haberin Rusya tarafından kaynaklanmış olmasına dikkat edilmeli. Keza, Tüzmen’in görev alanı dış ülkelerle, bu arada Rusya ile de ticari bağları kapsadığından, iki ülke veya iki ülkedeki büyük şirketler arasındaki bir çekişmenin işareti de olabilir.

Bunları anlayabilmek için geresinin gelip gelmeyeceğini beklemek gerekiyor.

Zeki Sezer’in gönül ilişkileri?

Bugün kamuoyuna yansıyan ikinci özel hayat ilintili haber DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile ilgiliydi. Buna göre, DSP’deki muhalif grup dün bir soru önergesi dağıttı ve Genel Başkan Sezer’e "Yasak ilişkilerinizin kaydedildiği söylenen CD ve fotoğrafları şantaj olarak kullananlara siyasi tavizler verdiğiniz doğru mudur? İlişkide olduğunuz bazı bayanlara siyasi görevler verdiniz mi?" diye soruldu.

Bu olayda ise kaynak hayli belli olduğundan-en azından basındaki haberlerden öyle anlaşılıyor-nedenin ne olduğu daha belli gibi. Rahşan Ecevit ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’in arasının açılmasıyla birlikte DSP içindeki muhalefetin harekete geçtiği, muhalefetin TBMM’de ’Bülent Ecevit’ imzalı bir “naylon” soru önergesi dağıttığı anlaşılıyor.

Korsan önergede-bazı akçeli işlerle birlikte-Sezer’in özel hayatına da girilerek, "odasında puro içtiği, gündüzleri genel merkezde içkili olduğu, gönül maceraları yaşadığı" iddiaları yer aldı.

"Bayanlara düşkünlüğünüz, gönül maceralarınız ve yasak ilişkileriniz bu belgenin konusu dışındadır. Ancak yasak ilişkilerinizin kaydedildiği söylenen CD’ler ve fotoğraflardan haberdar olduğunuz doğru mudur? CD’leri ve fotoğrafları size karşı şantaj olarak kullanan kişi veya kişilere siyasi tavizler verdiğiniz doğru mudur? Bu kişiler kimlerdir? İlişkide olduğunuz bazı bayanlara partide siyasi görevler verdiniz mi? Bu bayanların bazı işlerinin (davetiye, kartvizit vs) masraflarını partiye ödettiniz mi? Bu tutarlar toplam ne kadardır?"

Elbette dediğimiz gibi dağıtılan metin Sezer’e yönelik maddi sorular yöneltiyorsa da en ilgi çekecek taraf yine gönül ilişkileri olacak. Buradan Sezer’in imajının zedelenmek istendiği rahatlıkla-“belgenin konusu dışındadır dense dahi-anlaşılabilir.

Metinde Bülent Ecevit imzasının kullanılması ve Rahşan hanımla Sezer arasındaki gerginlik anımsandığında, çıkış noktasının Or-An olduğu düşünülebilir. Ya da bunun düşünülmesi istendiği anlaşılıyor.

Fakat bunun doğruluğu da bilinmiyor. Her halükarda bugün kamuoyuna yansıyan iki belaltı iddianın, bir perde arkası bulunduğu belli. Bakalım reaksiyonları nasıl olacak?



Bu haber 1,620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,117 µs