En Sıcak Konular

Petrol düştü, hisseler tekrar yükseldi!

23 Temmuz 2008 10:19 tsi
Anayasa Mahkemesi AKP ile ilgili kapatma davasını önümüzdeki hafta 28 Temmuz’da Pazartesi günü görüşmeye başlayacağını açıkladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı görüşmelerin ne kadar süreceğini önceden tahmin etmenin mümkün oldmadığını, ancak hiç ara vermeden görüşmelere devam edileceğini söyledi. Önceki parti kapatma davaları ortalama 5 gün sürmüş idi, ancak bu davada daha hızlı işleyen bir karar süreci bekleyebiliriz. Görünüşe göre Anayasa Mahkemesi kararı piyasaların beklediğinden de önce açıklanabilir ki bu da piyasalar açısından olumlu bir gelişme olur. Yine piyasalar açısından en iyi senaryo AKP’nin kapatılmaması olacaktır. Diğer senaryolarda ise muhtemelen erken seçim gündeme gelecektir. Yurtdışı piyasalarda ise petrol fiyatları düşmeye devam etti ve hisse senetleri düşen petrol fiyatlarının etkisiyle getiri sağladı. Yurtdışı piyasalar son derece inişli çıkışlı bir görünüm sergilemekte olup piyasaların yönünü tahmin yapmak aşırı derecede zorlaştı.

1. Şirket ve Sektör Haberleri:

- Haziran’08 itibariyle kredi kartı sektörünün büyüklüğü 40.5mn adete ulaştı. YKBNK 7.3mn adetle 1. sırada yer alırken, onu GARAN (7.07mn adet) izlemektedir. 3. ve 4. sırada ise sırasıyla İş Bankası ve AKBNK yer almaktadır. (Kaynak : Aksam).

- IHEVA’nın %76 oranındaki iştiraki Ihlas Madencilik Odien Asset Management ile stratejik ortaklık için bir ön anlaşma imzaladı. Anlaşma Odien’in planlamış olduğu $90mn tutarındaki bir yatırımla ilgili olup Odien Ihlas Madencilik’de %18 oranında hisse alacak.

- Sivil Havacılık Sendikası’nın yaptığı açıklamaya göre pilotlar bir THY pilotunun yasal olmayan bir şekilde işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla 1 günlük grev eyleminde bulunacaklar.

- TATKS’nin iştiraki Harranova Besi GAP bölgesindeki $80mn tutarındaki yatırımlarını tamamladı ve domates salçası üretimine baladı. Şirket yılda 1mn ton salça üretimi gerçekleştirip $150mn ihracat geliri (TATKS’nin 2007 gelirinin %27’si) elde etmeyi hedefliyor. Amerikalı gıda devi Mornigstar’ın Harraova Besi şirketinde %10 oranında stratejik payı bulunmaktadır.

 

2. İzlenecekler:

- Dışişleri Bakanı Babacan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile görüşecek (Kıbrıs konusu görüşülür mü?)

- Haz’08 ziyaretçi sayıları - Saat: 10:00 (May’08’da yıllık bazda %20.2 oranında yükseliş sağlanmıştı)

- FED Bej Kitap

 


Petrol fiyatlarının aşırı yükselmesinden sonra global piyasalarda en etkin indikatör petrol fiyatları oldu. Dün doların sert yükselmesi sonrasında petrol fiyatları son 6 haftanın en düşük seviyesini gördü. Kötü gelen ABD kar raporları sonrasında yatırımcıların endişesi petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte azaldı. ABD hazine sekreterinin konuşmaları ile düşüşe geçen dolar euro karşısında rekor seviyelere gerilemişti. ABD yetkililerinin artan enflasyon baskısı sonrasında yakın zamanda ABD’de faiz oranlarının arttırılabileceğini açıklaması doların değer kazanmasında etkili oldu. Fannie Mae ve Freddie Mac ile endişelerin artması sonrasında geçen hafta 1.6038 olan euro – dolar paritesi dün 1.582lere kadar geriledi.

 

Emtia’da hafif ham petrol Haziran başındaki seviyelerine kadar geriledi. 19 emtia future’ından oluşan Reuters-Jefferies CRB endeksi son yedi haftanın en düşük seviyesini gördü.

Wachovia, Apple, Texas Instruments ve Vodafone’dan beklentinin altında gelen karlar sonrasında güne kötü başlayan Wall Street petrol fiyatlarındaki sert düşüş sonrasında sert yükselişler gösterdi. S&P 500 yüzde 1.4 yükselirken, Nasdaq yüzde 1 yükseliş göstgerdi. Avrupa hisse senetleri ise açıklanan kötü karlardan çok etkilendi. FTSE Eurofirst 300 endeksi yüzde 0.4 gerilerken, FTSE 100 vodafone’un kötü kar rakamlarından çok etkilenerek yüzde 0.7 geriledi. Bugün ise Asya sermaye piyasaları ABD’nin etkisi ile olumlu seyretmekte.

 

IMKB'de global piyasalardan bağımsız bir seyir izleyebiliriz!


Tera Menkul Kıymetler Stratejisi Ersagun Şimşek 'IMKB'de global piyasalardan bağımsız bir seyir izleyebiliriz' uyarısında bulunuyor .

İşte Şimşek'in açıklaması :


IMKB – 100 endeksi dün yüzde 2.8 düşerken, Ağustos Vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 1.82 düşerek 47.100 puandan kapandı. Global piyasalarda özellikle petrolün etkisinde olumlu bir seyir devam etmekte. Petrol fiyatları düşmeye devam ettiği sürece ABD ve avrupa cephesinde olumlu seyir devam eder. Fakat global piyasalarda şirket karları çok düşük gelmekte ve sıkıntı olanca hızyla devam etmekte. Daha doğrusu yönün yeniden aşağı dönmesi için çok büyük sürprizlere gerek yok. Konjonktür sert düşüşler için hazırda beklemekte. Türkiye ise çok kritik bir sürece girdi. Özellikle davanın Yüksek Askeri Şura öncesine alınması Ak parti’nin kapatılma ihtimalinin iyice azaldığının en belirgin göstergesi. Bu hafta piyasaları kapatma davası öncesi risk almamayı düşünüp pozisyon boşaltan yatırımcılarla AK Parti’nin kapatılmama ihtimali üzerine risk alıp pozisyon açmayı düşünen yatırımcıların durumları belirleyecek. Özellikle 2-3 hafta global piyasalardan bağımsız bir seyir izleyebiliriz. VOB’da volatiletenin yoğun yaşandığı günler yaşayabiliriz. Kapatma davasına kadar Ağustos Vadeli IMKB – 30 endeksinde 45.000 – 48.500 arasında bir seyir izleyebiliriz.

samanyolu haber



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,387 µs