En Sıcak Konular

ODTÜ'den Gökçek'e türkü...

23 Temmuz 2008 09:41 tsi
ODTÜlü öğrenciler üniversiteye ait 45 binayı yıkacağını söyleyen Melih Gökçeki türküyle protesto ettiler. Öğrencilere CHP'li vekiller ve sivil toplum örgütleri de destek verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in kaçak olduğu gerekçesiyle ODTÜ’deki 45 binayı yıkma kararına karşı ODTÜ’lü öğrenciler eylem yaptı. ODTÜ’lü öğrenciler Gökçek için yazdıkları bir türküyü de okudu.

GÖKÇEK'E TÜRKÜ
Başkan Gökçek’in ODTÜ’deki 45 binayı kaçak oldukları gerekçesiyle yıkacağını açıklamasıyla başlayan gerginlik artarak devam ediyor. ODTÜ Postanesi’nin önünde toplanan yüzlerce ODTÜ’lü öğrenci karara karşı çıkmak amacıyla eylem yaptı. ODTÜ’lü öğrenciler Gökçek için yazdıkları “Bre Gökçek Türküsü”nü söylediler. Eylemde “ODTÜ’yü bir tek Gökçek yıkar, arsenikli suyla sabunla”, “Melih Gökçek harikalar diyarında”, “Gökçek yıkılır, ODTÜ yıkılmaz” sloganları attılar.

"GÖKÇEK SERT BİR KAYAYA ÇARPTI"
Basın açıklaması yapan ODTÜ’lü öğrenciler, ODTÜ’nün çoğu binasının kaçak olduğu gerekçesiyle yıkılacağı açıklamalarının hayretle ve öfkeyle izlendiğini söyledi. Açıklamada, “Kentsel Dönüşüm adı altında Ankara’yı yağmaya açan, halka zehirli su vermekten çekinmeyen Gökçek böylece ‘pervasızlıklarına’ bir yenisini ekledi. ODTÜ arazisinin bir kısmı birinci derece sit alanı ilan edilmiştir. Büyükşehir Belediyesi ‘halka açma’ söylemi altında ODTÜ arazisinden pay istemekte, mevzu bahis arazi piyasalara teslim edilip bir rant noktası haline getirilmek istenmektedir” denildi. Açıklamada, Melih Gökçek’in “sert bir kayaya” çarptığı ifade edilerek, “ODTÜ’yü asla teslim etmeyeceğimizi bildirmeyi bir borç biliriz” görüşüne yer verildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş ve Ankara Milletvekili Nesrin Baytok da eylem alanında bulundu. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ateş, ODTÜ’ye destek olmak amacıyla eylem alanına geldiklerini belirtirken, “Gözünü ODTÜ’ye diken zihniyeti anlamıyoruz. Melih Gökçek, medrese zihniyeti bulunan, bunun dışındaki zihniyete düşman. Gökçek, Ankara’nın suyu konusunda kendi yalanına ortak etmeye çalıştığı ODTÜ’ye karşı düşmanca yaklaşıyor. Kendisi hukuku uyguladığını söylüyor. Bu hukuka da yasalara da karşıdır, şov yapıyor” dedi. Ateş’e bir gazetecinin ODTÜ Rektörü Prof Dr. Ural Akbulut’un isminin CHP ile anılması nedeniyle bu durumun yaşandığını iddia edildiğini hatırlatması üzerine Ateş, böyle bir şeyi akıl dışı olarak nitelendirdi. Daha sonra ODTÜ’lü öğrenciler postaneden ODTÜ giriş kapısına kadar yürüdü.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNDEN DESTEK
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ODTÜ’nün 45 binasını yıkacağını açıklamasının ardından sivil toplum örgütleri de ODTÜ’ye destek vermek amacıyla ODTÜ önünde basın açıklamaları yaptılar.

ODTÜ Mezunları Derneği Genel Başkanı Himmet Şahin, Gökçek’in 14 yıllık icraatlarının bilimsel düşünceden uzak olduğunu söyledi. Gökçek’in kendisini yasaların üzerinde gördüğünü ifade eden Şahin, “Tüm itirazlara rağmen Kızılırmak suyu şebekeye verilmiştir. Bu suyun kalitesi konusunda üniversitemizin verdiği rapor sonucu Melih Gökçek’in maskesi bir kez daha düşmüştür. Yüzde 60 kaçak statüsünde olan kamu binalarının içinden bir kamu üniversitesi olan ODTÜ’ye saldırısı kasıtlı ve manidardır” dedi. Gökçek’in bu durumu kullanarak “bir şeyler kopartma” amacında olduğunu savunan Şahin, “ODTÜ’nün size vereceği bir karış toprağı yoktur. Aklınızı başınıza alınız ve elinizi üniversitemizden çekiniz” diye konuştu.

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Redife Kolçak ise ODTÜ’de bulunan Mogan ve Eymir göllerinin Ankara için olan önemine dikkat çekti. Mogan’ın Melih Gökçek projeleri ile yok edildiğini söyleyen Kolçak, Eymir’in ise Melih Gökçek’in eline geçemeyeceğini söyledi. Kolçak, “Bu göllerin önemini, bu gerçeği Melih Gökçek’in anlamasını beklemiyorum. Çünkü bu bilimsel bir gerçektir” dedi.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise “Melih Gökçek ODTÜ’yü esir alamaz” diyerek, Türkiye’nin geleceğinde ODTÜ mezunlarının önemli bir payı olacağını söyledi. ODTÜ’lü öğrenciler Perşembe günü saat 16.30’da da Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapacak.

ODTÜ'DE ''KAÇAK YAPI'' TARTIŞMASI
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz'ı makamında ziyaret ederek, ODTÜ'de kaçak olduğu iddia edilen yapıların imar planı düzenlemelerine ilişkin değerlendirme toplantısı yaptı. Akbulut, toplantı öncesi düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, ODTÜ'deki binalarda sorun olmadığını öne sürerek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in farklı düşüncelerle hareket ettiğini ve asıl niyetinin ortaya çıktığını savundu.

ODTÜ'de bulunan Eymir Gölü'nün 50 yıldır halka açık olduğunu ifade eden Akbulut, tüm vatandaşların yürüyüş yapmak için serbestçe girebildiğini, araçla giriş yapmak için ODTÜ'ten kart çıkarmak gerektiğini söyledi. Araçlarının içinde mangal ve tüp bulunanların içeriye alınmadığını bildiren Akbulut, bölgenin orman ve doğal SİT alanı olduğunu belirtti. Dünyanın her yerinde bu tür alanlara kontrollü giriş yapıldığını ifade eden Akbulut, ''Benim anlamadığım herkesin şahit olduğu konularda sayın Gökçek nasıl farklı konuşuyor? Nasıl akşam evinde, eşinin, çocuğunun yüzüne bakabiliyor? ODTÜ'yü kamuoyunda küçük düşürecek şekilde 'kaçak bina' olduğu şeklinde konuşmaya hakkı yoktur. O binalar imar mevzuatına göre yap-işlet-devret modeliyle zamanında yapılmıştır'' diye konuştu.

Akbulut, Gökçek'in asıl amacının Eymir'i almak olduğunun ortaya çıktığını iddia ederek, ''Eymir'i alamazsın. Alsan da çivi çakamazsın. Orası SİT alanı'' dedi. Siyasete girmeyi düşünmediğini ve hiç bir parti lideriyle bu bağlamda görüşmediğini ifade eden Akbulut, ''Ben bir rektör ve bilim adamıyım. Bu tartışmalardaki amacımın siyaset olduğu yönündeki görüşler yanlıştır'' dedi. Gökçek'in, Çayyolu'nda bazı orman arazilerine usulsüz şekilde bina, Gölbaşı'nda da kaldırımlara villalar yaptığını öne süren Akbulut, ''Gökçek aynı şeyi şimdi de gözünü diktiği Eymir'de gerçekleştirmek istiyor'' dedi.

GÖKÇEK'İN RUH SAĞLIĞI
Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ruh sağlığının yerinde olmadığını iddia ederek, ''Kendisini en kısa sürede sağlık muayenesine davet ediyorum'' dedi. Ankara halkının 'güzel bir doktor' olduğunu ifade eden Eryılmaz, halkın tüm olup bitenleri gördüğünü ve seçimlerde gerekli dersi vereceğini ve bu yerel yönetimden kurtulacaklarını savundu.

Gökçek'in, Ankara'ya Kızılırmak'tan su getirilmesi konusunda da yanlış hareket ettiğini öne süren Eryılmaz, ''Ankara'ya getirilen suyu kesinlikle içmeyin. Kaynatmayın ve yemekte de kullanmayın. Ankara halkına hakaret ediyor. Eşinin yüzüne nasıl bakıyor? Hanımefendi onu yıllardır çekiyor. Allah kolaylık versin. Başbakan da bu arkadaştan şikayetçi. Bu arkadaşın besini kavga'' diye konuştu. Eryılmaz, Gökçek'in yaptığı her işin altında rant ve usulsüzlük yattığını iddia ederek, ''Gökçek 'yeşil' gördü mü (ben buraya nasıl inşaat yaparım?) düşüncesiyle hareket eder. Biz şimdi rektörümüzle birlikte, ODTÜ arazisinin 1/5000'lik planlarına ilişkin çalışma yaparak, bölgenin yasal hale gelmesine yönelik formaliteleri tamamlayacağız'' dedi.

Geçen yıl ODTÜ'de ormanlık alanda çıkan yangının Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilmesine rağmen, yangının ODTÜ ormanında çıkması nedeniyle ve ''araçlar çizilir'' gerekçesiyle itfaiye araçlarının müdahale etmediğini öne süren Eryılmaz, Çankaya Belediyesi'nin araçlarının yangını söndürdüğünü öne sürdü. Eryılmaz ayrıca, ''eksik ruhsatlı'' olduğu, ''ruhsatı'' veya ''dosyası bulunmadığı'' ileri sürülen kamu binalarının yer aldığı bir listeyi basın mensuplarına dağıttı.

8 sütun



Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,853 µs