Sırada... | " /> Sırada... | "/>

En Sıcak Konular

Sayıştay, Danıştay... Sırada...

22 Temmuz 2008 21:29 tsi
Sayıştay, Danıştay... Sırada... Başkentin havasını, çehresini değiştiren "bina savaşlarını" izliyor musunuz? Sayıştay, Danıştay derken, sırada Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay var. Nereye taşınıyor dersiniz?

Bir taraftan Başkentin göbeğinde kalan askeri birliklerin, Kuvvet Komutanlıkları ve diğer askeri birimlerin kent dışına taşınması projeleri yıllardır hazırlana dursun, üst yargı kurumlarının "şehir dışına çıkartılması" planı tüm hızıyla sürüyor.

Planın son halkası olarak Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay da Ankara dışında "banliyö" ya da "Merkeze bağlı köy" olarak adlandırılabilecek Taşpınar'a taşınıyor.

Korhaber.com yazarı ve emlak piyasasının duayeni Salim Taşçı'nın haberine göre Anayasa Mahkemesi'nin yeni hizmet binası ve birimlerinin taşınması için inşaat çalışmaları başlatılan Taşpınar'da, yüksek mahkemenin hemen bitişiğindeki PTT Genel Müdürlüğüne ait iki parsel için de Yargıtay binası projesinin devreye sokulması gündeme geldi. Sonuçlanma aşamasındaki çalışmaların hemen ardından Yargıtay'ın yeni binasının da temeli atılacak.

Halen Yargıtay Başkanlığı Adalet Bakanlığının hemen yanındaki tarihi binasında hizmet verirken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise TRT Genel Müdürlüğü'nün Kavaklıdere'deki eski binasında hizmet veriyor. Dolayısıyla yeni hizmet binası ile Yargıtay'ın dağınık durumdaki birimleri de bir araya toplanmış olacak. Bu arada Yargıtay'ın Ankara'nın en mutena ve gözde semti Bakanlıklar'daki tarihi hizmet binası ise PTT Genel Müdürlüğü'ne devredilecek.

Mevcut Başbakanlık - Bakanlar Kurulu binası ile hemen hemen bitişik durumdaki Bakanlıklar'daki Yargıtay binasına Başbakanlığın da göz diktiği, bina PTT'ye geçse bile Başbakanlığın el koyabileceği belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın da "banliyöye veya kent dışına" taşınması ile şehir merkezinde "Yüksek Yargı Kurumu" kalmayacak. Sıhhıye'deki Danıştay'ın Eskişehir yoluna taşınması için başlatılan çalışmalar tamamlandı ve yeni Danıştay binası projesi yürürlüğe konulmuş durumda.

SAYIŞTAY TAŞINDIKTAN SONRA BAŞINA GELENLER

Mali Yüksek Yargı Organı Sayıştay ise Ulus'taki ilk TBMM binasının bitişiğinde yer alan tarihi binasından eski Sayıştay Başkanı ve halen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün döneminde Eskişehir yolundaki devasa binasına taşınmıştı. Sayıştay'ın taşınmasından kısa süre sonra yeni "akıllı binada" çıkan yangın, "bazı mali denetim ve yolsuzluk soruşturması dosyalarının yok edildiği iddialarını" gündeme getirmiş ancak soruşturma "sonuçsuz" kalmıştı.
Başkentte "bina kavgaları ve devlet kurumlarının birbirlerinin binalarına gece yarısı el koyma" operasyonları kamu kuruluşları arasında oldukça yaygın.

Bu konuda en hızlı kurumların başında da Başbakanlık geliyor. PTT Genel Müdürlüğü'nün yine yıllar önce Yücetepe'de Necatibey caddesi üzerinde inşa ettirdiği 18 katlı dev genel müdürlük hizmet binasına bir gecede Başbakanlık el koymuş, gece yarısı personelin bir bölümü adeta "darbe" yaparcasına binaya taşınmıştı. PTT'nin elinden "kapılan" bu bina halen "Yeni Başbakanlık" ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı (DPT) olarak hizmet veriyor. Bazı Devlet Bakanlarının makamları da yine bu binada bulunuyor.

Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) inşa ettirdiği yeni genel müdürlük binasına ise yine gece yarısı operasyonu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı el koyup taşınmıştı.

Bina konusunda "en şanssız" kurumların başında ise Halk Bankası Geliyor. Halk Bankası'nin inşa ettirdiği Eskişehir yolu üzerindeki Genel Müdürlük binasına Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı el koymuş, daha sonra da binayı Dış Ticaret Müsteşarlığı ile paylaşmıştı. Kendisine aynı güzergâhta yeni bir Genel Müdürlük inşa ettirmek zorunda kalan Halk Bankası şimdi ise "Finans kent" olması planlanan İstanbul Ataşehir'e taşınmak ve yeni genel müdürlük binası inşa etmek üzere Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) yaklaşık 300 milyon YTL'ye yeni arsa satın aldı. Halk Bankası'ın Ankara'daki yepyeni genel müdürlük binasına ise hangi kamu kuruluşunun göz diktiği henüz bilinmiyor.

korhaber



Bu haber 1,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs