En Sıcak Konular

Yıldırım: Kan üzerinden siyasetle bir yere varılmaz

22 Temmuz 2008 20:09 tsi
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adana'dan kalkıp Irak'ta düşen uçakla ilgili olarak, CHP'nin kazadan 19 ay sonra gensoru vermesini eleştirerek, "Kazalar üzerinden, kan üzerinden siyaset yaparak bir yere varılmaz" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında önerge sahibi olarak söz alan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, Adana'dan kalkan ve Irak'ta düşen uçağın, söz konusu kazadan 1.5 yıl önce Bağdat'ta düştüğünü hatırlatarak, mali sorumluluk sigortası bulunmayan uçağın, savaş bölgesine gittiğinden ayrı bir sigorta da yaptırmadığını söyledi. Kargo taşımacılığı yapan havayolu şirketinin kargo uçağıyla yolcu taşıttığını dile getiren Seyhan, kaza raporunda kokpitteki sesleri kaydeden cihazın arızalı olduğunun belirtildiğini söyledi. Mali sorumluluk sigortasının, yolcu başına 1000 dolar olacak şekilde yapıldığını hatırlatan Seyhan, ''İnsan hayatının değeri bin dolar mı? Uçağın neden düştüğünü 1.5 yıldır açıklayamıyorsunuz" dedi.

 
CHP Grubu adına söz alan Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise gensorunun ciddi bir iş olduğunu bildikleri için, bilgi ve belgeleri temin ettikten sonra, uçağın düşmesinden 1.5 yıl sonra gensoru verdiklerini söyledi. Sigorta poliçesinin okunamaz halde olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru hakkındaki yolsuzluk iddialarını öne sürdü. Bir iş adamının Sivil Havacılık Genel Müdürü'nün kendisinden '800 bin dolar rüşvet aldığını söylediğini' savunan Kılıçdaroğlu, buna karşın Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın, "Aliciğim, sen inanmış insansın, gel sana yeni bir şirket kuralım. Bak Suatçığım da yanımda" dediğini kaydetti. Kılıçdaroğlu, gerektiğinde söz konusu konuşma kaydını dinletebileceğini kaydetti.

KAZA ÜZERİNDEN SİYASET

Eleştirilere cevap veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu seferlerle ilgili yerli taşıyıcılara yazı yazıldığını belirterek, programlarının uymaması veya başka nedenlerle uçmak istemediklerini söyledi. O gün yüzlerce uçuş yapıldığını ve bugünlerde yapıldığını belirten Yıldırım, Irak'ın Türkiye'nin üçüncü ticari ortağı olduğunu ifade etti.

Yıldırım, "Bütün dünya Irak'a sefer yapıyor. Burnunun dibinde olan yere uçuş yapılmayacak mı?" sorusunu yöneltti. Yıldırım, Atlas, Kuzu havayollarının Erbil'e, başka ülke uçaklarının Adana ve İstanbul'dan Bağdat'a sefer yaptığını hatırlattı. Yıldırım, Irak'ın yapılanmasına en büyük desteği verecek ülkenin Türkiye olduğunu ve bunun da devam edeceğini vurguladı.

Yıldırım, uçağın Moldava'dan Adana'ya geldiğini ve uçuşa elverişliliğe haiz olduğuna, belgelerin incelenmesiyle karar verildiğini kaydetti. Uçağın uçuşa izin verilmesi için evrakının yeterli olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'den günlük 2 bin 500 uçuşun yapıldığını kaydetti. Yıldırım, sigorta policesinin eksik olması sorumluluğunun eksik olduğu anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Kendisine söz atan milletvekillerine Yıldırım, "Kara kutu dolu da sizin gensorunuz boş" şeklinde elindeki karakutunun bilgilerinin yer aldığı yazılı kağıtları gösterdi.

Yıldırım, verilmeyecek hesaplarının olmadığını, yaptıkları işin sonuna kadar arkasında olduklarını kaydetti. Bakan Yıldırım, uçağın hiç sigortası olmasa bile sorumluluk sigortası ile sınırlı olmadığını, taşıyıcının mutlak sorumluluğu yetmediği taktirde tescilli ülkenin sorumluluğunu getirdiğini kaydetti.

Binali Yıldırım, kaza sonasında kendelerinin olay mahallinde olduklarını, muhalefetin 19 ay sonra olayı gündeme getirdiklerini belirterek, "Kazalar üzerinden, kan üzerinden siyaset yaparak bir yere varılmaz"diye konuştu.

Bakan Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü'nünün rüşvet aldığı yönünde haber çıktığını, yapılan inceleme sonucunda iddiaların gerçek olmadığını ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, dosyanın 7 Temmuz 2008 tarihinde işlemden kaldırıldığını aktardı. Yıldırım, işportacılık yapmakla sivil havacılığın farklı işler olduğunu ifade etti.

cihan



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,977 µs