En Sıcak Konular

İstatistik Kanunu'nda değişiklik

22 Temmuz 2008 19:58 tsi
Dış ticaret istatistiklerinde verilerin gizliliğinin, ilgili birimin başvurusuyla mümkün olmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıyı komisyona sunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, tasarının, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda ilgili maddelerde değişiklik öngördüğünü ve dış ticaret istatistiklerinin paylaşılmasında yaşanan eksiklikleri gidermeyi amaçladığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kanununun (TÜİK) ''gizli veriler'' başlıklı 13. maddesinin, resmi istatistiklerde gizli veriyi tanımladığını, bu verinin kullanımını ve istisnalarını düzenlediğini belirten Ekren, bu maddenin 2. fıkrasına göre, bireysel verilerin toplulaştırılması ile oluşturulan veri tablosunun herhangi bir hücresindeki istatistiki birim sayısının 3'ten az olması veya birim sayısı 3 ve daha fazla olduğu halde 1 veya 2 istatistiki birimin hakim durumda olması halinde, ilgili hücredeki verinin gizli olarak kabul edildiğini bildirdi.

Nazım Ekren, maddenin 6. fıkrasında da ''istatistiki birimin, kendisine ait gizli verilerin açıklanmasına yazılı onay vermesi halinde veri gizliliği ortadan kalkacağı'' hükmünün yer aldığını ifade etti.

Dış ticaret istatistikleri gibi ulusal ve uluslararası düzeyde kullanıcısı çok olan istatistiklerdeki verilerin önemli bir bölümünün, maddede belirtilen gizli veri tanımına girmesi nedeniyle, resmi ve özel kurumlardaki karar alıcıları, iş çevreleri ve araştırmacıların bu istatistiklerden yeterince yararlanamadığını belirten Ekren, ''Yapılacak değişiklikle, birçok AB ülkesinde olduğu gibi sadece dış ticaret verilerine mahsus olmak üzere, tablolaştırılmış verilerdeki gizlilik hükümlerinin uygulanması, ilgili istatistiki birimlerin bunu talep etmeleri şartına bağlanmıştır'' dedi.

Nazım Ekren, doğru ve güvenilir istatistik üretilmesi için sayım ve araştırmalarda, kendileriyle anket yapılan istatistiki birimlerin sorulara doğru, eksiksiz ve zamanında cevap vermesi gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Aksi halde ülkemiz için ihtiyaç duyulan resmi istatistiklerin üretilmesi konusunda büyük bir risk ve belirsizlik ortaya çıkmış olacaktır. Örneğin her ay yaklaşık 20 bin iş yerinde derlenen fiyatlarla hesaplanan enflasyon oranları, bu iş yerlerinin anket formlarına zamanında, doğru ve eksiksiz cevap vermemesi durumunda gerçeği yansıtan bir sonuca ulaşmayacaktır.

Benzer şekilde, ülkenin ihtiyacı olan sanayi üretimi, istihdam verimliliği ve katma değeri hesaplanamayacağından gayri safi yurt içi hasıla oluşturulamayacak, ülkenin ekonomi politikaları için gerekli olan kritik istatistiki veri ve bilgi desteği eksik kalacaktır.''

Başbakan Yardımcısı Ekren, milletvekillerinin adrese dayalı nüfus sistemine ilişkin eleştirileri üzerine, sistemin sürekli olarak güncelleneceği için, bir hata ya da eksiklik olması durumunda, güncelleme sırasında bu durumun düzeltilebileceğini söyledi.

Tasarı, daha sonra değişiklik önergeleriyle birlikte kabul edildi.

-TASARI-

Tasarıya göre, dış ticaret istatistiklerinden dolayı tanınma ile gizlilik kapsamına giren veriler için gizlilik hükümleri, ilgili birimin kendisine ait verinin gizlenmesini talep eden yazılı başvurusu halinde uygulanacak. 2005'ten önce TÜİK'in elinde bulunan aktif ve pasif gizleme kapsamına giren tüm veriler, 2005'te yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kanunuyla getirilen uygulamalara tabi tutulacak.

İstatistiki birimler, ülkenin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim, teknoloji ve ihtiyaç duyulan diğer alanlardaki resmi istatistikleri üretmek üzere, anayasada belirlenen temel haklar ve ödevler çerçevesinde, kendilerinden istenen veri veya bilgileri, başkanlığın belirleyeceği şekil, süre ve standartlarda eksiksiz, doğru ve ücretsiz olarak vermekle yükümlü olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ile kurum ve kuruluşlar tarafından istenen bilgilere ilişkin suçun, hane halkı veya bireyler dışında kalan diğer istatistiki birimlerle yapılan araştırmalarda işlenmesi durumunda bin 500 YTL idari para cezası uygulanacak.

aktifhaber



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,403 µs