federal destek | " /> federal destek | "/>

En Sıcak Konular

Almanya'dan Irak'a federal destek

22 Temmuz 2008 18:53 tsi
Almanya'dan Irak'a federal destek Almanya Başbakanı Angela Merkel, ''Irak hükümeti talep ederse, federal sistem kurulması durumunda Irak'a tecrübeleriyle yardımcı olmaya hazır olduklarını'' söyledi.

Angela Merkel, bugün başkent Berlin'de Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yle bir araya geldi.
 
Merkel, bir saatten fazla süren görüşmeden sonra Maliki'yle birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, "Irak'ta güvenlik durumu adım adım düzeliyor. Ekonomik gelişmeler de buna bağlı" dedi.
 
Merkel, Irak'a Almanya'nın hangi konularda destek sağlayabileceği şeklindeki bir soruya karşılık, bu desteğin siyasi alanda olabileceğini, dün Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Erbil'de bir başkonsolosluk açmayı düşündüğünü açıkladığını, Maliki'nin de Basra'da da böyle bir başkonsolosluk açılabileceğini söylediğini kaydetti.
 
Bakanlık görevlilerinin eğitimi ve federal sistemin kurulması konusunda da Irak'a destek verebileceklerini belirten Merkel, Alman şirketlerinin de ekonomik katkı sağlayabileceklerini ve sanayi kuruluşları oluşturabileceklerini, Irak toprakları dışında da Irak polisinin eğitimini sürdürdüklerini söyledi.
 
"Güvenlik istenilen düzeyde değil"
 
Irak'taki güvenlik durumunu Alman şirketlerinin çalışmaları açısından nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Merkel, Irak'ta ihalelere katılan Alman şirketlerinin bulunduğuna işaret ederek, "Güvenlik durumu istenilen düzeyde değil, ancak bu yöndeki çalışmaların süreceğini Irak Başbakanı da söyledi. Güvenlik durumu bölgelere göre de değişiyor. Örneğin Basra ve çevresi, diğer bölgelere göre daha güvenli. Bu durumlara bakılması lazım" şeklinde konuştu.
 
Merkel, ekonomik işbirliğinin de çok önemli olduğuna, Irak'ın hammadde zengini bir ülke olduğuna, Almanya'nın da güçlü bir sanayisi bulunduğuna dikkat çekti.
 
Özellikle eğitim, altyapı ve enerji alanlarında Alman şirketlerine Irak'ta ilginin büyük olduğunu gördüğünü kaydeden Merkel ayrıca, hükümetten ayrılan Sünni bakanların yeniden hükümete katılmalarını da memnuniyet ile karşıladığını sözlerine ekledi.
 
Maliki: "İç savaş önlendi"
 
Maliki de, Irak'ta bir ulusal hükümet kurarak iç savaşı önlediklerini, ülkedeki tüm kesimler arasında eşitlik sağladıklarını ve ülkenin yeniden imarı için olumlu bir hava yarattıklarını, Alman hükümetine ve şirketlerine de ülkenin yeniden imarı konusunda güvendiklerini ve desteklerini beklediklerini ifade etti.
 
Irak'ta yaşanan çeşitli suç olaylarından dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kalan Iraklı mültecilerin de ülkelerine dönmelerini istediklerini, Hıristiyanların Irak'ta ayrımcılığa uğramadıklarını belirten Maliki, mültecilerin ülkelerine dönebilmeleri için her türlü çabayı harcamak ve ülkeyi birlikte kalkındırmak istediklerini kaydetti.
 
Maliki, son aylarda Irak'ta büyük gelişmelerin yaşandığını ve yabancı şirketlerin yatırım yapabilmeleri için gerekli yasaları çıkartacaklarını ifade ederek, ülkesinin hammadde açısından zengin bir ülke olduğunu, ancak diktatörlük döneminde ülkenin büyük zarar gördüğünü, şimdi Alman hükümetinden Irak'ın yeniden kalkındırılması konusunda destek vaadi aldıklarını, bunun için de müteşekkir olduklarını sözlerine ekledi.
 
Irak'ın kendi güvenliğini sağlayacak duruma gelip gelmediği şeklindeki bir soruya karşılık da Maliki, "Bu seviyeye ulaştık. Güvenlik konusunu kendimiz ele alacak duruma geldik. Polis ve ordumuzla profesyonel bir şekilde güvenliği sağlayabilecek durumdayız" şeklinde konuştu.
 
Irak'a Alman üniversitesi
 
Irak'ta yaşanan savaş sırasında üniversitelerin zarar gördüğüne de dikkat çeken Maliki, eğitime büyük önem verdiklerini, Alman hükümetinden Irak'ta bir Alman-Irak Üniversitesi kurmasını ve bir Goethe Enstitüsü'yle ortak bir eğitim merkezi kurulmasını istediklerini söyledi.

cnnturk



Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,790 µs