En Sıcak Konular

Rumlar dönüşümlü başkanlık teklif etti

22 Temmuz 2008 17:51 tsi
Rumlar dönüşümlü başkanlık teklif etti Rumların teklifine göre, Kıbrıs'ta tek devlet, iki toplum olacak, başkanlık ise Rumlarınki daha uzun olmak şartıyla rotasyonla değişecek.

Kıbrıs Rum kesimi lideri Dmitri Hristofyas, Türk tarafına Kıbrıs'ta dönem başkanlığı olan bir federal devlet kurulmasını teklif etti. Kıbrıs Rum medyasının bildirdiğine göre, Hristofyas'ın teklif ettiği federal devlet modelinde rotasyonla değişecek devlet başkanı, devlet başkan yardımcısı ve iç kabine bulunacak.

Kıbrıs Rum kesimi lideri Dmitri Hristofyas, devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, teklif ettiği merkezi devletin bir egemenliği, bir vatandaşlığı, bir ekonomisi ve bir uluslararası kimliği olacağını, ancak iki toplumun eşit siyasi hakları sahip bulunacağını belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Hristofyas doğrudan görüşmelere başlamak için karar vermek üzere önümüzdeki Cuma günü bir araya gelecekler. Doğrudan görüşmelere başlama kararı alınırsa, görüşmeler sonbaharda başlayacak. Türkiye çözümün iki eşit devlet ve iki eşit toplum modelinde olmasında ısrar ediyor.

Rum medyasına göre, Hristofyas'ın teklifinde Kıbrıs Rum kesiminden seçilecek devlet başkanının daha uzun periyod görevde kalacağı, devlet başkan yardımcısının ise diğer toplumdan seçilecek.

Adanın "askerden arındırılması" için çalışacağını söyleyen Rum lider, ayrıca yabancı garantör güçlerin etkilerini durduracağını, Türk yerleşimcilerin sayılarını azaltacağını ve Kıbrıslı Rumların terkettiği yerlerine dönme ve mülklerini geri alma hakkını tanıyacağını ileri sürdü.

Hristofyas, "Çözüm Kıbrıs için Kıbrıslılar'dan gelecek. Türk Kıbrıs lideri iyi niyetli. Zorluklara rağmen aramızda hala dostluk var" dedi.

Türkiye'nin tarafların daha ileri gitmek hevesini kırmaması gerektiğini söyleyen Hristofyas, Kıbrıslı Türk ve Rumların Kıbrıs'ta bir veya iki devlet istediklerine kendilerinin karar vermeleri gerektiğini ileri sürdü.

Kıbrıslı liderler, Mart'tan beri kendi aralarında 4 görüşme yaptı. Çeşitli konuların detaylarını tespit etmek üzere teknik komiteler çalışmalarını hala sürdürüyor.

Bu arada, Rum kesimindeki koalisyon ortağı DIKO, Türk tarafı ile doğrudan görüşmelere başlaması hakkındaki son görüşmelerine yarın Hristofyas'a bildirecek. DIKO lideri Marios Garoyian, dün Hristofyas ile dostane bir görüşme yaptıklarını belirterek yarın dördüncü kez yine görüşeceklerini kaydetti. Garoyian, "Çarşamba günü görüşeceğiz. Sonra partiye bilgi verilecek. Daha sonra DIKO son kararını verecek." dedi.

DIKO, geçen hafta tarafların doğrudan görüşmelere başlaması için ortamın henüz hazır olmadığına inanıldığını bildirmişti.

DIKO'nun ne süreci imha etmek istediğini ne de görüşmelerden korktuğunu söyleyen Garoyian, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Ali Talat tarafından hafta sonu yapılan açıklamaların kabul edilemez ve tahrik edici olduğunu iddia etti.

dünya bülteni



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,935 µs